Ziarul personal Octavian Andronic
08 Dec 2021 - 17:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Această economie subterană produce bani, dar nu bani legali, ci bani negri!

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 19 octombrie 2010 Nr: 3149

Antrenamentul dinaintea derby-ului

de Octavian Andronic

Congresul PSD de sâmbătă nu a adus nimic nou în plan politic. El a fost mai degrabă o „arătare a mușchilor” și o încercare de mobilizare a activului propriu pentru lupta cea mare împotriva hidrei pedeliste, care se va da cu prilejul moțiunii de cenzură.

Ce ar fi, totuși, de remarcat în evenimentul de la Sala Palatului?

În primul rând intenția de a da o greutate sporită modului în care este ales președintele partidului. Actuala garnitură își dorește ca reinvestirea sa din 2014 să poarte girul „sufragiului universal”, angrenând toți membrii de partid. În felul acesta alegerea ar ieși de sub semnul coteriilor și a manevrelor de culise care au caracterizat ultimele scrutinuri. Cât despre mărirea numărului de vicepreședinți, este o tactică obișnuită a șefilor care doresc să micșoreze puterea celor de sub ei.

Apoi programul de guvernare: cum spunea și Adrian Năstase, sunt două condiții ca acesta să devină realitate. Succesul moțiunii și nominalizarea lui Ponta ca premier. Ambele sunt destul de improbabile. Prima – pentru că PSD-ul nu știe clar pe ce forțe din ograda adversarului ar putea miza, iar a doua, pentru că în cazul succesului moțiunii, Băsescu va face tot posibilul să nu numească un premier de la cei mai îndârjiți adversari ai săi. Iar în chestia asta este deja maestru.

Cât despre program în sine n-ar fi prea multe de spus. El este minunat, dar lipsesc cu desăvârșire argumentele care să garanteze că pentru aplicarea măsurilor proprii există resursele și rezervele necesare. Varianta socialistă de impozit menajează însă susceptibilitățile liberale, mișcându-se în interiorul cotei unice și nu peste aceasta.

Iar rezoluția necolaborării sub nici o formă și niciodată cu inamicul, ea are valoarea realativă a oricărei decizii conjuncturale. Ceva similar își puseseră, tot în statut, și democrații, dar când s-a schimbat situația au renunțat și chiar au purces la o co-guvernare cu dușmanul, cu care au coabitat vreo nouă luni, cât să dea naștere unui bastard politic mort. Cred, mai degrabă, că această prevedere se adresează liberalilor, în încercarea de a reface o încredere pre-electorală.

Nici la capitolul „culise” n-au fost multe lucruri de semnalat. Poate, doar „supărarea” lui Marian Vanghelie, pentru invitarea lui Sorin Oprescu ca oaspete de onoare, dar asta nu înseamnă mare lucru, președintele organizației municipale fiind tot mai absent de pe agenda politică a partidului, iar influența sa în noul regim Ponta fiind tot mai redusă. N-aș încheia fără să pomenesc și „episodul Geoană”: „presimțind” că nu i se va da cuvântul la Congres, acesta a compus o epistolă kilometrică pe care a transmis-o membrilor de partid prin mail în care aduce critici severe succesorului său, acuzând în special „botnița” pe care acesta ar pune-o social-democraților, împiedicând liberul schimb de opinii. Simple ofuscări de personaj scos din joc.

PS. Am omis ceva: discursul președintelui de onoare și fondator pe deasupra. La  cele 80 de primăveri ale sale, Ion Iliescu demonstrează că nu și-a pierdut nimic din aplombul și forța convingerilor – de stânga – care le-a avut întotdeauna. A fost, poate, unul dintre cele mai bune discursuri ale sale, în care s-a putut exprima cu o libertate sporită de absența oricăror obligații sau precauții. Și dinamizat de amintirea faptului că, în urmă cu cinci ani, tot aici, la Sala Palatului a fost „executat” de conspiratorii lui Geoană.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie