Ziarul personal Octavian Andronic
03 Dec 2021 - 16:00
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Asta nu mai este opereta politicii românești. Este tragedia politicii românești

-- Radu Câmpeanu despre intrarea în politică a lui Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 15 iulie 2009 Nr: 2810

Antonescu: cursă cu handicap

de Octavian Andronic

Ca într-o cursă cu handicap, Crin Antonescu a luat deja startul în competiția în care concurenții creditați cu cele mai bune rezultate vor intra ulterior. Primul va fi Geoană, iar Băsescu va anunța, probabil, în ultimul moment că e gata să se alinieze (de unul singur) la start. Până când actualul președinte va țâșni din block-starturi, Antonescu va fi făcut deja vreo zece tururi de stadion, iar Geoană vreo trei...

„Graba” noului lider liberal este de înțeles. Are de recuperat procente serioase de șansă. Sunt, în primul rând, procentele partidului său, care se învârt în jurul cifrei 20. Cam unul din cinci dintre alegătorii care se vor prezenta la finele lui Noiembrie la urne va pune ștampila pe numele său, conform sondajelor pre-pre-electorale. Ca să intre în turul doi, Antonescu are nevoie să depășească, pe linia de sosire, pe unul dintre cei doi contracandidați. Este posibil acest lucru? Cum?

În primul rând, crede Antonescu, prin modificarea statutului pe care Băsescu l-a impus funcției prezidențiale. „Președintele-jucător” este o aberație, după părerea sa, și rezultatele se văd în pierderea constantă de viteză, pe care o înregistrează actualul deținător al titlului. Antonescu optează pentru un „președinte al tuturor românilor”, nu un președinte doar al echipei din care face el parte. „Nu vreau un președinte partizan, vreau un președinte responsabil” – spune liderul liberal care știe foarte bine cum s-a repercutat asupra formațiunii din care face parte patima pentru „joc” a lui Băsescu. Modelul de președinte este mai apropiat, tehnic, de prestația lui Iliescu: „un factor de încredere, de echilibru, între stat și cetățean”.

Cât este de atractivă formula pe care o propune Crin Antonescu? De unde va putea să ia, cu ea, surplusul de votanți de care are nevoie?

În niciun caz din tabăra lui Băsescu. Fanii acestuia sunt pe deplin satisfăcuți de tehnica și tactica de joc a acestuia. Sunt cei care doresc ca președintele să ia biciul în mână și să-i pedepsească pe hoți și pe nesimțiți. Este nostalgia modelului autoritar, poate singurul în măsură să-i capaciteze pe români. Din punctul de vedere al acestora, Antonescu e prea „soft”, prea civilizat, prea cuminte. Direcția din care ar putea veni surplusul de votanți este cea a eșalonului iliescian din PSD, a celor care nu agreează uzurparea acestuia de către Geoană și trăiesc cu nostalgia celui de-al treilea mandat în care Iliecsu ajunsese la o formulă optimă, delimitându-se de excesele din propriul său partid și amenințând cu „curățenia” post-mandat. S-ar putea trage concluzia că Antonescu ar trebui să-și orienteze campania în direcția atacării lui Geoană. Concluzie nereală: el poate  câștiga adepți doar atacând „inamicul public” – pe Băsescu – cu consecvență și cu o oarecare violență – una însă în ton cu personalitatea sa: o violență de fond, nu una de limbaj, în cazul căreia, oricum ar pierde în fața replicilor marinarului.

Pe Antonescu îl așteaptă o cursă grea. Când ceilalți vor porni pe pistă, el va fi deja ostenit de turele deja date și va avea nevoie de o rezistență deosebită pentru a face față finișului. Va putea, oare?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie