Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 04:01
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 08 March 2010 Nr: 2994

Antonescu a trecut "Prutul" liberal

de Octavian Andronic

În acest început de an trei dintre cele cinci partide parlamentare și-au ales conducerile în cadrul unor congrese. Momentul corespunde bilanțurilor postelectorale, de după seria de alegeri europarlamentare, locale, generale și prezidențiale, care au copleșit agenda ultimilor doi ani.
PNL este al treilea în ordine calendaristică și tot al treilea ca pondere în structurile alese. A parcurs un traseu interesant: după o guvernare de 4 ani, fără susținere parlamentară explicită, a contrazis teoriile referitoare la erodare, obținând procente superioare scrutinelor precedente.
Cu exepția accidentului europarlamntar, când cu doar 14 % a părut să se reîntoarcă la scorurile istorice, liberalii au avansat în clasamente. După parlamentarele din 2008 ar fi putut chiar să revină la guvernare, dacă nu ar fi aplicat o tactică păguboasă în negocieri: aceea de a pretinde funcția de premier "în viturtea experienței dobândite" atât de la social-democrați, cât și de la democrat-liberali, care au preferat să încerce să guverneze împreună. Această eroare i-a fost fatală lui Tăriceanu care ar fi avut, astfel, tot dreptul să spere la continuitate în fruntea unei echipe pe care o rodase de-a lungul celor patru ani, făcând din liberali, pentru prima data după revoluție, un actor ce deținea rolul principal. Înlocuirea lui Antonescu la penultimul congres a fost, în mare, expresia acestor frustrări, dar și a nemulțumirii crescânde din interiorul partidului față de sectarismul care făcuse din apropiații lui Tăriceanu o categorie privilegiată.
Antonescu a apărut la început, ca o variantă de avarie, fară prea multă legitimitate, iar sentimentul a fost amplificat de eșecul de la europarlamentare, când a fost evident că "teritoriul" nu răspundea cu convingerea necesară la comenzile noului centru.
Abia prezidențialele de anul trecut aveau sa-l proiecteze pe Crin Antonescu charismatic, capabil să ridice partidul deasupra procentajelor tradiționale. Confruntările cu Traian Băsescu au constituit "ora astrală" a noului lider și piedestalul pe care se va înălța cu autoritate.  Practic, Antonescu s-a legitimat în fruntea partidului abia prin pierderea acestei runde de alegeri, care a modificat radical percepția asupra forțelor politice aflate în joc. Plecând de pe acestă bază, liderul liberal a abordat congresul în forță. Unora, probabil, că maniera în care a procedat li se va părea abuzivă. A fost, de altfel, și acuzat în acest fel. Totuși, între intenția lui Geoană de a modifica statutul și modul de alegere al președintelui și ce a facut Antonescu este o deosebire fundamentală: în timp ce Geoană intenționa să o facă printr-o decizie a forului de conducere, Crin a supus-o la vot, iar Tăriceanu nu a avut nici autoritatea și nici succesul pe care le-a avut Iliescu în a împiedica procedeul. În disputa "listă contra uninominal" de data aceasta a câștigat lista care în perioadele de opoziție se dovedește un instrument mai eficient în asigurarea coeziunii în timp ce la putere, uninominalul dă posibilitatea unui control superior al conducerii.

Și structura noii conduceri este mai adecvată, operând o separație pragmatică între liderii cu funcții parlamentare sau în administrația locală si cei din ierarhia de partid.
Deocamdată, Antonescu, după comanda istorică "liberali, treceți pe listă!", se află pe cai mari. Aceștia vor avea însă de făcut față unor curse cu obstacole consideabil mai înalte - ca procente - decât cele de pănă acum.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie