Ziarul personal Octavian Andronic
24 Iun 2024 - 23:37
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Trebuie să se termine odată cu aceste mizerii și Șantajuri!''

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 19 May 2009 Nr: 2771

America nu crede în criză și în gripă...

de Octavian Andronic

Corespondență din Miami - Valurile de călători pe care le descarcă aproape continuu jet-urile transatlantice pe aeroportul din Miami nu au parte de vreun semn că pe aici bântuie celebra febră porcină. Probabil că măsuri de siguranță sporită se iau la terminalele care debarcă pasagerii dinspre Mexic și America Centrală, dar toată atmosfera de aici este departe de a dezvălui vreo obsesie de acest fel. Parcă nici criza financiară nu a afectat prea tare această capitală a tropicului, oraș care în ultimii ani a înregistrat ritmuri de dezvoltare egalate de puține alte metropole.


Miami rămâne, fără îndoială, port-drapelul turismului american internațional. Prin caracteristicele sale unice ce fac ca aici să se regăsească condiții naturale care, de regulă, sunt căutate în zone geografice îndepărtate, el reprezintă centrul exotismului național. Cu o istorie de doar un secol capitala Floridei a avut un destin sinuos, de la prima cale ferată care a legat de restul țării o zonă considerată improprie viețuirii și până la devenirea sa ca placă turnantă a comunicațiilor din zona caraibeană. Ceea ce în urmă cu o sută de ani era un loc bântuit de țânțari și aligatori, cu mlaștini de nepătruns și cu călduri năucitoare este astăzi una dintre cele mai căutate zone pentru tihna vârstei a treia și pentru petrecerea vacanțelor în general. Două au fost lucrurile care au scris istoria nouă a Floridei: calea ferată și aerul condiționat. Ele au făcut din Florida una dintre cele mai populate zone ale Americii, cu o economie dezvoltată și o dinamică socială impresionantă. Asupra acestei evoluții și-a pus amprenta, benefic, exilul cubanez, un fenomen unic în istoria emigrației americane recente în care o comunitate etnică a dat țării de adopție mai mult decât a primit. Pentru că nu a fost vorba de un fenomen condiționat economic. Exilul cubanez de după 1960 a adus aici o populație educată, cu experiență economică și cu un puternic spirit de grup. Cubanezii alcătuiesc astăzi jumătate din populația zonei Miami, primarul orașului și guvernatorul statului sunt de origine cubaneză, iar celebra mafie cubaneză care a inspirat filme de succes ca Scarface a fost anihilată cu aproape 15 ani în urmă, lăsând locul unor etnii mai puțin eficiente, precum haitienii. Orașul este astăzi unul ultramodern, funcțional și se mândrește cu statutul său multietnic și multicultural. Își au aici sediul numeroase mari companii multinaționale Miami fiind considerată adevarata capitală economică a zonei Caraibelor. Nu întâmplător orașul a fost ales ca gazdă a celei mai importante reuniuni anuale a organizațiilor de turism din Statele Unite - Târgul de turism POW WOW 2009, manifestare de forță care reunește peste 1.000 de organizații turistice care încheie cu acest prilej, cu beneficiari din întrega lume contracte de aproape 4 miliarde de dolari.
Deși celebră prin "exportul" său de turiști America reprezintă principala destinație din turismul internațional, Turismul reprezintă pentru americani una dintre "cheile" ieșirii din recesiune și din capcana șomajului. Autoritățile fac eforturi deosebite pentru a împăca necesitatea unei protecții sporite în fața amenințărilor teroriste cu simplificarea procedurilor de admisie. După cum preciza Roger T.Dow, președintele US Travel Association la deschiderea târgului, programul Visa Waiver va adăuga celor 27 de state aflate pe lista alte 5, pentru care procedura va fi simplificată iar durata răspunsului la solicitarea de viză va fi scurtată considerabil. Din păcate, România nu se află încă pe această listă, iar de asta nu sunt vinovați, desigur, americanii... De altfel, la această ediție a POW WOW participarea reprezentanților firmelor de turism din România este extrem de redusă, ceea ce a stârnit chiar și nedumerirea oficialilor ambasadei de la București, care se așteptau la mai multe solicitări.

În plin sezon turistic Miami organizează evenimentul printr-o mobilizare exemplară a tuturor celor implicați în acest tip de activitate. Cât e ea de America, America nu-și permite să ignore nici unul dintre amănuntele care i-ar putea aduce mai mulți vizitatori. Plătitori...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie