Iată că PNL-ul a reușit să restrângă cele 500 000 de semnături necesare revizuirii Constituției și înlocuirii, la unul dintre articole, a termenului „ocrotire" prin „garantare". E vorba de proprietate și - implicit - de atitudinea statului față de aceasta.
„Părinții" Constituției și cei care au votat-o au insistat (din motive care pot să pară obscure) pentru termenul „ocrotire". De ce? O explicație ar putea fi una de ordin psihologic: veniți din exercițiul totalitar prelungit, autorii săi n-au fost convinși de necesitatea atribuirii unui statut clar proprietății. Ei au văzut-o mai degrabă ca pe un soi de plantă gingașă, care are nevoie să fie udată, plivită și însorită, pentru a răzba- te dintre buruienoasele noțiuni cu care operează legea fundamentală a statului. S-au gândit, poate că, în definitiv, „garantarea" ar putea fi o fază ulterioară, îndepărtată, când plăpânda creatură va fi dobândit rădăcini puternice, coajă și coroană protectoare. Și va avea nevoie de o nouă Constituție. Eronat, bineîn- țeles. Proprietatea este o noțiune în sine, nu în desfășurare. Ea ori e, ori nu e - cum bine a demonstrat comunismul.
Primul partid care a încercat să ia poziție în această chestiune a fost Partidul Umanist Român al profeso-rului Voiculescu. Lui îi. revine, de drept, paternitatea acestei inițiative, concretizată, în urmă cu vreo patru ani, în strângerea unui număr insuficient de semnături. În mod normal, menirea acestui demers ar trebui să fie ceea ce s-ar putea numi „primul amendament la Constituția României": legiferarea garantării proprietății. După cum la fel de normal ar fi ca acest amendament să poarte numele inițiatorului și al celui care 1-a concretizat: amendamentul Voicuiescu-Stoica (sau Quintus, sau cine dintre liberali își poate asuma paternitatea continuării ideii). De ce nu?.