Zilele trecute, însoþind niºte prieteni timiºoreni, am fost martorul unui episod ºocant prin normalitatca sa, într-o lume în care anormalitatea este numitorul comun al trãirilor de fiecare zi. Am poposit duminicã seara, cu titlu de surprizã, la un local bucureºtean amuzant prin pitorescul sãu: amenajat într-una din pivniþele fabricii de berc Bragadiru, acesta are înfãþiºarea unei tipice berãrii nemþeºti - mese lungi, cu bãnci de o parte ºi de alta, doua recipiente uriaºe de aramã pentru decantare, ca decor, ºi o fanfarã cu repertoriu acoperind o arie geograficã largã. Meniul - în ton, cu preparate la fel de nemþeºti (supã de cârnaþi, cremvurºti, ciolan cu fasole) dar ºi cu neaoºii mici balcanici. Peste toate acestea trona berea „la metru" sau în halbe uriaºe de un litru. Lipsea la Beker-Brau (pe undeva pe lângã Casa Poporului) doar legãnatul, braþ la braþ, în ritmul orchestrei, chestie pe care doar nemþii-nemþi sunt capabili sã o trãiascã.
Ei bine, în aceastã atmosferã de lucru ºi-a fãcut apariþia, la un moment dat, o pereche compusã din soþia ambasadorului american ºi dl Rosapepe însuºi. Cei doi consumatori, fãrã sã-i conducã nimeni ºi fãrã sã-i gardeze nimeni (cel puþin la prima vedere), au intrat, au cãutat din ochi o masã liberã, s-au aºezat ºi au început sã studieze meniul. Un ospãtar - care cu siguranþã habar nu avea pe cine serveºte - le-a luat comanda, revenind întâi cu o halbã la litru pentru dl ambasador ºi o Cola pentru doamna, iar apoi cu supa ºi cârnaþii doriþi. Au mâncat, au ascultat muzicã, au mai schimbat câteva impresii ºi dupã vreo orã au plecat cum au venit. Cu aceeaºi discreþie ºi naturaleþe, adicã. Bun, veþi zice, ºi ce-i cu asta? Este. Este cã ditamai ambasadorul american reuºeºte sã se comporte normal într-o lume în care miliardarii de carton sau parlamentarii de muºama se remarcã prin numãrul badigarzilor, prin luxul ostentativ al 4x4-lui parcat chiar în intrarea cârciumii, prin termenele pe care le aºteaptã (ºi le pretind) de la toatã suflarea localã, prin aerul superior cu care contemplã peisajul ºi prin greaþa ºi plictiseala profundã pe care le-o provoacã nevoia de a trãi printre oamenii obiºnuiþi.
În stilul sãu, de-acum cunoscut, dl Rosapepe ne-a oferit (fãrã sã vrea) o lecþie de bun simþ ºi de normalitate. Oare e cineva în stare sã înveþe ceva din ea?