Ziarul personal Octavian Andronic
19 Mar 2024 - 05:57
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 15 mai 2008 Nr: 2218

Ambasadorul Hasanov are dreptate

de Octavian Andronic

Am avut recent prilejul, alături de câțiva alți colegi de breaslă, să particip la o întâlnire amicală, informală, cu Excelența Sa Eldar Hasanov, ambasadorul Azerbaidjanului în România.

Nu era prima întâlnire de acest fel dar ea venea în urma unor intense contacte diplomatice și la nivel înalt, între cele două țări, ale căror consecințe se vor vedea, cu siguranță, în etapa următoare. Și nu este vorba doar de Nabucco, mult discutata conductă care ar urma să unească pe traseul său cele două țări, și despre care ambasadorul are o fermă convingere că se va realiza, mai devreme chiar decât ne închipuim, dar și despre afinitățile culturale care s-au materializat în ultima vreme într-o serie de inițiative valoroase și pentru care prietenii noștri de la Marea Caspică depun eforturi notabile.

Aflat la post încă din 2001, dl Hasanov a avut prilejul nu doar să cunoască mai bine decât alții România, dar să-și și facă aici mulți prieteni. Indiferent de culoare politică – dacă au așa ceva  - prietenii săi sunt în primul rând români, națiune pentru care manifestă și o prețuire pe care de multe ori nu suntem în stare noi înșine să ne-o acordăm. Dincolo de faptul că România a fost, după Turcia, ce-a de-a doua țară care a recunoscut independența Azerbaidjanului, după desprinderea sa de Uniunea Sovietică, sunt o serie de alte poziții și orientări comune care fac ca comunicarea dintre cele două țări să fie una de excepție.

„Ce admir eu cel mai mult la voi, românii, este climatul democratic și stabilitatea socială și politică. Ați trecut prin momente dificile, după eliberarea de totalitarism, dar ați făcut-o în mod firesc. În România este, după părerea mea, o democrație reală, care prilejuiește opinii diverse, fără ca acest lucru să se traducă prin extremism. Dealtfel, violența și extremismul par să fie cu totul străine poporului dv și asta face ca România să fie o țară sigură și în care să fie plăcut să trăiești. Urmăresc, deasemenea, cu interes viața politică și constat extraordinara stabilitate a sistemului dv. Fie că a fost vorba  de alegeri controversate, fie de de inițiative parlamentare de suspendare, fie de referendum, toate au avut loc în liniște, în conformitate cu prevederile constutuționale și fără ca procesele, viața de fiecare zi a instituțiilor statului, să aibe în vreun fel de suferit. Am, deasemenea, un deosebit respect pentru opțiunile politice la nivel înalt și, după mine, abordarea de către întreaga clasă politică  românească a situației din Kosovo, reprezintă un model. Nici nu știți ce norocoși sunteți!”

Am ascultat cu atenție spusele ambasadorului și am constata că are multă dreptate. Dincolo de agitația politică, de controversele de tot felul și de ecoul lo, adeseori disproporționat, din mass-media, de diferendele și de conflictele care se consumă, aven șansa unei stabilități de fond reale, a unei democrații pe cale de consolidare care face să nu se producă derapaje.

Din când în când, o privire lucidă, din afară, asupra lucrurilor și asupra realității românești în general, ne poate fi de folos pentru a realiza mai exact în ce lume și cum trăim.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie