Am cautat-o, vreo sãptãmânã, la telefon pe doamna (domniºoara) Ruxandra Brutaru, directorul general al TAROM. Cu nesimþirea specificã parveniþilor – cã doar n-o sã cred cã domnia sa a ajuns în acest fotoliu pe baza altor merite decât acela de a fi fiica unui fost director al unei instituþii ce colcãie de conexiuni bazate pe cumetrie de diferite grade - doamna Brutaru n-a catadixit sã rãspundã. Probabil cã dânsa rãspunde doar telefoanelor care vin din susul schemei ministerului pãstorit de cel care a numit-o ºi care are ºi el niscai antecedente aeriene, pe care le-a evocat în numeroase rânduri. Doream sã-i exprim doamnei directoare o chestiune legatã de oportunitãþile pe care le prezintã pentru instituþia sa evenimentul EXPOZIÞIEI MONDIALE din acest an de la Shanghai, unde România participã cu un pavilion de excepþie ºi cu programe care implicã prezenþa unui numãr considerabil de protagoniºti ºi de observatori sau spectatori.
Pentru o instituþie care a încheiat în mod catastrofal anul, ar fi putut fi o gurã de oxigen. TAROM, în cel de-al 55-lea an de existenþã a sa, a înregistrat un nivel-record al pierderilor: peste 20 milioane de euro! ÃŽn tot acest an, avioanele TAROM au zburat pe jumãtate goale, ºi în cursele externe ºi în cele interne. Atunci când ministrul Berceanu a numit-o ºefã peste TAROM, în Ianuarie anul trecut, proiectul prioritar al conducerii companiei a fost acela al eficientizãrii activitãþii. Cum s-a eficientizat se vede din rezultatele economice. Compania TAROM are o considerabilã tradiþie de „cãpuºare” a propriilor activitãþi. Ea funcþioneazã pe principiul pe care funcþioneazã ºi statul român: indiferent de condiþiile din piaþã, ea pãstreazã încãrcãtura supraponderalã de personal ºi de cheltuieli indirecte. De-alungul timpului TAROM a renunþat la rute importante considerate prea costisitoare – dar nu din cauza exploatãrii, ci din aceea a menþinerii unor scheme disproporþionate, atât pe curse cât ºi la prea numeroasele sale agenþii, adevãrate gãuri negre pentru banul public. Criza n-a adus nicio schimbare în politica instituþiei conduse de doamna (sau domniºoara) Brutaru. Dânsa ºi bine plãtiþii sãi colaboratori au aºteptat rãbdãtori sã treacã criza, dupã cum i-a îndemnat chiar preºedintele. Ineficienþa companiei este perpetuatã cu seninãtate, gaura din anul acesta fiind inclusã în bugetul ministerului, pentru cã mã îndoiesc cã o instituþie profund nereformatã, prizonierã a unei enorme încrengãturi de interese ºi de relaþii de cumetrie poate sã-ºi îmbunãtãþeascã aºa, brusc, performanþele, doar pe baza masteratelor doamnei (domniºoarei) Brutaru.
Fiþi liniºtitã doamnã (domniºoarã), vedeþi-vã de pãguboasa dv activitate ºi nu vã complicaþi cu dialoguri telefonice, altele decât cu cele cu dl Berceanu...