Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mai 2022 - 16:44
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Liderul echipei și eu creăm un corp comun!

-- Ovidiu Grecea

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 16 martie 2009 Nr: 2454

Alma-Roberta și preștișorul de aur

de Octavian Andronic

Copila Alma Roberta se juca în bălăriile de pe malul râului Prahova. La capătul unui băț agățase un cârlig și-l plimba prin apa tulbure, așa cum văzuse că fac oamenii mari – între care un tip chel cu o tichie de mărgăritar pe cap și cu o bluză în dungi și altul mic de stat, cu ochelari și părând să nu iasă din vorba chelului.

La un moment dat, surpriză: la capătul aței se zbătea de mama focului un peștișor. Era galben de tot, ca bijuteriile-imitație pe care le purtau fetele mai mari, care-și făceau veacul pe la gară. L-a  luat, l-a desprins din cârlig și ce-i fu dat să audă? „Alma, Alma, dă-mi drumul și-ți voi îmdeplini trei dorințe”. „Ba s-avem pardon, spuse fiica de republican, întâi dorințele și pe urmă libertatea!”. „Ok!” – zise peștișorul.

„Spune prima ta dorință!”. Alma se gândi puțin la modelele pe care le avea prin preajmă și zise: „Vreau să am două picioare lungi și frumoase!”. Peștișorul a rămas nedumerit, pe gânduri (de câte ori mai fusese prins i se ceruseră cu totul alte lucruri) și conchise: „Fie!”. Și deoadată Alma se trezi că fusta i-a rămas scurtă și sub ea înfloriră două picioare de toată frumusețea. Încă uimită, reuși să bâiguie cea de-a doua dorință: „Aș vrea să câștig concursul Miss România!” Și mai contrariat, peștișorul își trecu în revistă fișierul de posibilități și până la urmă îl găsi pe cel căutat. Făcu „click” și deodată văioaga plină de buruieni se transformă într-o scenă feerică în mijlocul căreaia ea, Alma, pășea ca pe catwalk, cu coroana de miss sclipind pe capul ei plin de bucle. „Ei, dacă-i pe-așa, peștișorule, să te vedem ce mai ești în stare. A treia mea dorință este...”, spuse Alma și făcu o pauză urmărind concentrarea micuțului exemplar ihtiologic din mîna sa ornată cu o manichiură sidefie ce nu se putea obține cu produse din talciocul ploieștean. „Dacă vrei cu adevărat să-ți dau drumul și să te zbenguiești în apele cu irizări de petrol al râului, fă-mă președinte al Camerei Deputaților!” Peștișorul împietri pur și simplu la auzul acestei dorințe. Cum însă pofta de viață îi era mai mare decât bunul simț al celor care-l mai capturau din când în când, făcu un ultim efort: dintr-o dată Alma se trezi într-o sală, care semăna oarecum cu clasa ei de școală, numai că în bănci stăteau oameni mai mari. Chiar alături de ea stătea un tip mai durduliu, care o înghioldea pe furiș cu creionul și îi fura bomboanele din geantă. Nemaisuportând șicanarea, Alma Roberta se ridică în picioare și spuse: domnule profesor, elevul Năstase Adrian e f. f. f. indisciplinat! Nu mă lasă să mă concentrez și să-mi iau notițe pentru acasă. Vă rog să mă mutați altundeva, în bacă cu elevul Oltean, care e f. f. f. cuminte, sau cu eleva Popa Daniela, care e fată și nu face prostii.

Brusc, vraja se rupse și Alma se trezi pe malul Dâmboviței, echipată „office” cu taior și fustă și însoțită de un body-guard. În mână i se zbătea încă peștișorul de aur (îl recunoscu, după caratele de la bijuterii), care spunea: „Alma, Alma, ți-am îndeplinit dorințele, dă-mi drumul acuma!” Cu un gest leneș, îi dădu drumul în apa poluată a râului și după doar câteva minute îl zări ieșind la suprafață cu burta în sus. „Hai să mergem la Cameră, că avem ședință!” – îi spuse ea body-guardului, în timp ce-și răsfoia carnetul de note în care cineva notase: La Punctul 1: e cineva împotrivă? Se opune cineva? Aprobat cu majoritate de voturi”. Repetă fraza de câteva ori până i se întipări în minte și îi dădu caietul body-guardului. Nu avea nici un chef să-și bage nasul în el și să-i citească notele nesuferitului de vicepreședinte Adrian Năstae...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie