Alianþa DA a fost o miºcare politicã de conjucturã încununatã de succes. La momentul întemeierii sale, speranþele de victorie erau slabe: scorurile cumulate ale celor douã formaþiuni erau departe de a atinge majoritatea necesarã guvernãrii.
Formula crea însã premisa unei însumãri, nu a risipirii voturilor non – PSD. ªi denumirea a fost o gãselniþã – cei doi termeni neavând, în fond, nimic comun cu realitatea celor douã partide. Sau din toate partidele. Dar câtã dreptate ºi cât adevãr liberal sau democrat – n-a mai stat nimeni sã cerceteze. Cele douã iniþiale erau menite sã-i pãcãleascã pe alegãtorii mai naivi care puteau sã confunde intenþia lor de vot cu înscrisul de pe buletine.
Ce a rezultat, se ºtie: cu tot aportul procentelor maghiare, Alianþa nu reuºea sã atingã pragul ºi nici proaspãtul preºedinte nu era suficient de versat în chihiþele constituþionale, ca sã aibe de pe atunci tupeul sã ignore o realitate aritmeticã. A fost nevoie sã fie convinºi conservatorii sã treacã din banca social-democratã – la bordul cãreia intraserã în Parlament ºi sã trãdeze nobilele idealuri ale acestei alianþe în favoarea celeilalte. Vârf de lance afost viitorul viceprim-ministru Copos, aflat într-o relaþie fotbalistico-amicalã cu preºedintele, cãruia i-a revenit sarcina de a-l convinge de avantajele „soluþiei imorale” pe Dan Voiculescu.
Asta este, însã, deja istorie. Cum istorie este ºi concubinajul de doi ani dintre liberalii-libertini ºi democraþii-hrãpãreþi, sfârºit prin alungarea ultimilor de la guvernare, înainte de a fi putut trage toate foloasele necuvenite în care speraserã ºi pe care le angajaserã pre-electoral.
Cum au guvernat ºi guverneazã liberalii vreme de doi ani, fãrã suport parlamentar – este iarãºi una dintre ciudãþeniile politicii româneºti. Acum ne întrebãm doar cine ºi cum va guverna de la anul încolo.
Toate feormele evocate pânã acum au o hibã: nu sunt suficiente. Singura variantã neluatã încã serios în calcul este aceea a refacerii Alianþei DA. O alianþã în care de data aceasta raportul se inverseazã spre un 2 – 1 în favoarea democraþilor, faþã de cum a fost agreat acum patru ani. Este posibilã o astfel de alianþã? ÃŽn politicã orice este posibil, când e vorba de interesul de a ajunge sau de a rãmâne (ori de a reveni) la putere. Un astfel de obiectiv poate sã facã uitate toate resentimentele, înjurãturile, acuzele ºi ironiile revãrsate dinspre unii spre ceilalþi. Doar cã de data asta va trebui acceptatã, din capul locului, o condiþie: rolul hotãrâtor al preºedintelui. ÃŽntr-o astfel de formulã – în care cu greu ar mai încãpea Tãriceanu – Bãsescu va fi ºi preºedinte, ºi premier, ºi ºef de partid. Va fi alianþa Bãsescu ºi Alþii, dacã va fi. Dacã nu, nu.