Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 01:49
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

M-a sunat Elena Udrea și a țipat la mine la telefon că de ce m-am folosit de numele ei ca să intru în prezidiu?! De ce? Nu am voie, ca deputat, să stau în prezidiu? Poate aici evreii nu au voie în prezidiu, numai arabii!

-- Nati Meir, deputat (fost PRM)

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 12 martie 2008 Nr: 2167

Alianța BA!

de Octavian Andronic

Ca orice relație care tinde să se consolideze, întâlnirile pe furiș ale liderilor liberali cu cei social-democrați au trecut la o fază semioficială, care precede, de regulă, anunțul matrimonial. Săptămâna trecută ei s-au așezat la o masă și au discutat pe îndelete ce ar avea de făcut pentru a-și oficializa legătura, în vederea menajului postelectoral. Deși cei prezenți au convenit să nu facă declarații decât împreună, în cadru festiv, câte ceva tot a mai transpirat. Și anume că în perspectiva celor două campanii electorale, formațiunile lor nu numai că se vor abține să se atace direct, dar se și vor sprijini tacit prin oferirea votului către candidații cei mai bine plasați.
Privind lucrurile cu ceva mai multă atenție observăm că, într-un fel, se repetă scenariul din 2000. Și atunci, PNL și PD se aflau pe poziții antagoniste deși guvernaseră – catastrofal - împreună, cu afilieri ideologice diametral opuse, dar cu un interes comun: plasarea cât mai onorabilă în clasamentul electoral. Cine spune că înaintea semnării acordului pentru formarea Alianței, liberalii și democrații se gândeau la câștigarea alegerilor, înseamnă că nu prea mai are ținere de minte.Însumate procentele din sondaje ale celor două partide abia treceau de 20, în timp ce buldozerul social-democrat era creditat cu peste 50 la sută din opțiuni. Aritmetica electorală funcționează însă după criterii aproape alchimice. Ce s-a întâmplat atunci s-a datorat mai puțin vigorii alianței nou formate și mai mult eroziunii interioare a partidului lui Năstase. S-a legitimat însă formula unui „front” al Opoziției care poate să doboare Puterea.
Acum lucrurile sunt nițel diferite: deși se află la guvernare de peste 3 ani, PNL nu este perceput ca Putere. Adevărata Putere este la Cotroceni și în apendicele său, Partidul Democratși Liberal. Procentajele cu care este creditat acesta fac din el o țintă pentru cei care nu doresc o nouă etapă de guvernare printr-un partid unic. De aceea, pentru PSD nu liberalii  vor fi ținta atacurilor din campanie, ci democrații și urmele lăsate de aceștia în cei doi ani de co-guvernare. Cu liberalii se va instala un armistițiu pentru a le permite acestora să supraviețuiască alegerilor și să poată oferi zestrea necesară formării unei majorități. Tentativa de coagulare de dreapta a lui Tăriceanu, prin asimilarea PNȚCD-ului și a Acțiunii Populare e una cosmetică. Cele două formațiuni – fantomă nu-i vor duce decât iluzia unei consolidări, nu și voturilor necesare.Alianța proiectată dintre social – democrați și liberali nu este una PENTRU ci una CONTRA: contra adversarului comun – Traian Băsescu. Un PDL ajuns la guvernare amenință nu doar stabilitatea celor două partide, ci și supraviețuirea lor. În cazul în care vor reuși să obțină câștig de cauză, vor putea să guverneze cel puțin prin prisma faptului că atunci când s-a aflat în exercițiul funcțiunii, fiecare a folosit câte ceva din recuzita ideologică și de acțiune a celuilalt.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie