Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 04:43
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 04 noiembrie 2009 Nr: 2893

Al doilea sondaj de campanie al CCSB

de Octavian Andronic

Agenția Informatia.ro (AMOS News) a comandat Companiei de Cercetări Sociale și Branding (CCSB) o suită de sondaje efectuate pe parcursul campaniei elctorale, care să pună în evidență cursul percepției demersului candidaților pe traseul de până la turul doi.

Prima cercetare dată publicității a fost realizată în perioada 7 - 13 Octombrie și nu a cuprins  efectele proaspetei moțiuni de cenzură, care a „trântit” Guvernul Boc. Conform acestei etape de investigație, clasamentul candidaților, anunțați sau deja înscriși în competiție, era următorul: pe prima poziție se afla Traian Băsescu, cu 33 procente, urmat de Mircea Geoană, cu 22 procente. Pe cea de-a treia poziție, cap la cap, evoluau Crin Antonescu și Sorin Oprescu cu câte 16 procente. Cea mai spectaculoasă evoluție aparținea primarului general al capitalei care urca brusc, în urma anunțului de participare, de la 7-8 procente, cu cât fusese creditat prin vară, când candidatura sa era doar teoretică, la debutul evaluării egalând performanța celei mai timpurii candidaturi oficiale – a lui Crin Antonescu.

Același sondaj evidenția faptul că, în turul 2, Traian Băsescu nu ar fi câștigat decât în fața lui Crin Antonescu (53 - 47), cu Geoană ar fi înregistrat un rezultat de egalitate (50 - 50), iar în fața lui Oprescu ar fi pierdut la scor (48 - 52). Ceilalți candidați de luat în calcul ar fi obținut în primul tur rezultate modeste, dar nu de neluat în seamă la redistribuirea pentru turul 2: Vadim și Becali câte 5 procente, iar Hunor - 3 procente. În total, 13 procente care ar fi putut conta în turul doi.

Ce ne arată cel de-al doilea sondaj de campanie al CCSB, cel din 2 Noiembrie, realizat în 29 - 30 Octombrie? Principalele mișcări, în sus și în jos, sunt următoarele: câștigătorii intervalului sunt Mircea Geoană, care întregistrează un avans spectaculos, de 6 procente, urmat de Antonescu, cu 3 procente și de Băsescu și Hunor, cu câte un procent. Podiumul etapei este deci: Băsescu - 37%; Geoană - 28% și Antonescu - 19%!

Președintele în exercițiu începe să simtă în ceafă răsuflarea outiderului, care s-a apropiat la doar 6 procente (în unele etape diferența dintre cei doi era de aproape 20 de procente!). Între perdanți, pe primul loc se înscrie Oprescu, care înregistrează mai puțin cu patru procente - situație care-l scoate, practic din bătălia pentru locul 2, Becali care pierde tot patru procente și Vadim, cu un procent mai puțin.

Ce indică această situație: că recenta criză de guvern l-a afectat mai mult pe Băsescu decât pe Geoană, acesta din urmă fiind perceput mai degrabă ca beneficiar al crizei. Că efectele căderii guvernului au acoperit evenimentul intrării în cursă a lui Oprescu și l-au redus până la nivelul unui fapt divers. Că echipa europarlamentară Vadim-Becali se rupe și îl lasă pe Vadim singur ca reprezentant al curentului radical. Și că Hunor recuperează treptat, dar sigur, terenul, îndreptându-se spre tradiționalul procent de 6-7% al electoratului maghiar.

Dar cel mai spectaculos rezultat al sondajului îl reprezintă estimările pentru turul 2: aici, pentru prima dată în istoricul acestor sondaje, Traian Băsescu pierde, în confruntarea cu ceilalți trei contracandidați: cu 45 - 55, în confruntarea cu Geoană, cu 47 - 53 în cea cu Antonescu și chiar în cea (pur teoretică, de-acum) cu Oprescu: 48 - 52.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie