Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 02:38
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu cred că pentru a fi votat de oamenii săraci, trebuie să fii neapărat și tu sărac!

-- Viorel Cataramă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 14 January 2008 Nr: 2119

Al 7-lea val

de Octavian Andronic

Odată cu anul electoral 2008 s-a declanșat și campania pentru locale. Pe față și tot mai insistent. Aspiranții la funcția de primar general al Capitalei au început deja să dea din coate pe la ușile televiziunilor, simțind că momentul este propice, mai ales că Videanu, care pare să-și fi făcut plinul, nu manifestă vreo intenție de a-și prelungi mandatul.

În februarie se vor îndeplini 16 ani de când Capitala are primar general și primari de sectoare aleși democratic. După doi ani de numiri, timp în care s-au perindat prin Primărie tot felul de figuri pe care memoria publică le refuză, bucureștenii au mers la urne și și-au ales „generalul”. Aflat în competiție cu figuri mult mai mediatizate - Cazimir Ionescu, Călin Popescu Tăricenu - ilustrul necunoscut Crin Halaicu a câștigat la pas, purtat pe valul unui vot „contra” puterii feseniste a momentului. Validat de Convenția Democrată, el și-a consumat cei patru ani de mandat intrând tot mai acut în opoziție cu aceasta, până la momentul în care, în 1996, Victor Ciorbea a fost prezentat ca un candidat anti-Halaicu și nu al aceleiași forțe politice. Această interpelare subtilă a făcut ca un personaj cu popularitatea lui Ilie Năstase să piardă în fața unui fost procuror devenit sindicalist scrâșnit. Ciorbea a rămas în analele primăriei prin faptul că în cele vreo 6 luni cât a stat acolo n-a semnat nicio hârtie, așteptând prilejul de a le citi mai întâi în liniște pe toate. Promovat premier, a lăsat locul liber pentru un figurant anonim, care avea încă în spate mașinăria de vot a Convenției victorioase. Viorel Lis și-a consumat și el mandatul în amantlâcuri și mici avantaje de pe urma cărora nu s-a ales decât cu dorința susținătorilor de a scăpa de el. În 2000, candidatura lui Băsescu a venit prin surprindere, pe ultimii metri ai preperativelor. Candidat cu șanse mai mici în fața lui Sorin Oprescu, prin care PSD-ul părea să dea, în sfârșit, lovitura, a recuperat miraculos și în stilu-i devenit deja tradițional a învins la limită. A „guvernat” cu o echipă de sectoriști adverși pe principiul devenit și acesta tradițional - al luptei cu toți. Mandatul băsescian s-a concretizat printr-o linie de tramvai rapid și printr-un șir necurmat de conflicte cu Puterea din cauza căreia, în ciuda bunelor sale intenții, nu putea să facă mare lucru. Convingerea unei părți importante a electoratului că dacă ar fi lăsat ar face minuni, l-a purtat lejer spre un al doilea mandat în competiția în care și-a permis să-l ridiculizeze pe contracandidatul pe care Năstase îl trimisese la o moarte politică aproape sigură. Ca și în cazul lui Ciorbea, mandatul acesta a fost de scurtă durată, promovând o nouă rundă de alegeri - a șasea - la capătul căreia a ieșit omul desemnat de președinte: Videanu.

Vom avea, în această primă junătate de an, ce-a de-a șaptea rundă de alegeri locale pentru primăria Capitalei. La start s-au adunat deja un Vanghelie, un Orban, un Prigoană. Vor veni și alții, la fel de buni sau nu. Și nu vor fi ei de vină dacă urbea va continua să se târască prin noroaiele ineficienței și corupției generalizate.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie