Ziarul personal Octavian Andronic
24 Iun 2024 - 23:45
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Noi nu recunoaștem că am trădat!''

-- Dan Voiculescu, președintele Partidului Conservator

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 09 May 2008 Nr: 2213

Agresiunea împotriva pădurii - cu binecuvântare de la autorități!

de Octavian Andronic

Un post de televiziune privat, face cu pricepere și convingător ceea ce ar trebui să facă postul public: demască în serial jaful sistematic, petrecut sub ochii și cu complicitatea aurorităților, din acest bun național, practic nerecuperabil, care este pădurea.

În numai un secol, suprafețele acoperite de pădure au scăzut de la 70 la sută, la doar vreo 25 la sută. Ceea ce s-a petrecut în ultimii 18 ani este, practic, imposibil de măsurat, pentru că pădurea scade dramatic aproape în fiecare minut. Simfonia drujbelor răsună peste Carpați cu o frenezie pe care nimic nu pare să o poată domoli. Și primul lucru care i se opune este politica.

După defrișările buimace din primii ani de după Revoluție, când „poporul” s-a considerat, brusc, stăpân pe bogățiile țării, și când au dispărut de pe hartă suprafețe întinse cu rol de protecție – cum s-a întâmplat în sudul Olteniei, unde se naște și crește deșertul românesc – a intervenit cea mai criminală – aș spune – inițiativă politică: niște tembeli sau niște ticăloși (altfel nu pot să numesc gașca de țărăniști ai lui Vasile Lupu) s-au lansat într-o luptă fără scrupule pentru retrocedarea pădurilor. În numele sfintei proprietăți, acești tembeli au scos la mezat sănătatea ecologică a țării, sacrificând-o pe altarul intereselor proprii și de grup. Nu principiul a fost motorul demersului, ci interesul: acela de a face cât mai mulți bani de pe urma punerii la pământ a pădurii! N-am să înțeleg de ce nici o minte luminată din această țară cufundată în bezna ignoranței și a incompetenței, nu a fost capabilă să impună pădurii un regim asemănător rezervelor subsolului. Să o pună la adăpost de bunul plac al unor proprietari inventați sau dubioși. Pentru că marele atac, după retrocedări s-a dat asupra pădurilor private, care practic au dispărut sub topoarele harnice ale stăpânilor sau ale infractorilor de tot felul.

Păi n-avem legislație? – se poate întreba cineva mai naiv. Dar cine se obosește să o mai bage în seamă sau să o mai respecte. În serialul TV amintit s-au expus, limpede, toate metodele și toate complicitățile care fac ca pădurea să se împuțineze în ritm alarmant. Dacă nu e vorba de indiferență, e vorba de interese. Practic, furtul de lemne din pădure e un sport național printre locuitorii din zonele respective, iar principalii beneficiari sunt proprietarii de gatere care obțin marfă fără taxe. „Paznicii” pădurii dau din umeri: nu știu ce să mai facă. Atunci când ei controlează într-o parte, hoții fură din alta. Este, însă, limpede că nu există nici cea mai mică intenție de a-i prinde. Nici măcar de a-i împiedica. Hoția asta la codrul mare va continua nestingherită atâta timp cât autoritățile nu decid să ia măsuri drastice: să închidă sau să confiște gaterele care prelucrează lemn furat! Să confiște mijloacele de transport care servesc furturilor. Să-i verifice la sânge pe afaceriștii cherestelei și să-i ardă acolo unde-i doare mai tare: la evaziunea fiscală. Dar cum nimic din toate astea nu se întâmplă, hoția merge mai departe. Iar pădurea dispare, făcând loc deșertului imobiliar. Că asta se plantează în loc...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie