Dacă ar fi să caut un precedent la ceea ce s-a întâmplat luni, în cei 17 ani de căutări democratice, acesta nu poate fi altul decât anunțul făcut de Stoica, în 2000, cum că Partidul Național Liberal se va prezenta la alegeri cu liste proprii și cu candidat propriu la președinție. Adică nu cu Emil Constantinescu și nici cu țărăniștii, și unul și alții fiind considerați, deja, un balast politic. Anunțul lui Stoica a generat o reacție scârbită din partea președintelui care, lipsit de suport electoral, și-a anunțat la rândul său intenția de a nu mai candida pentru un nou mandat, dând cale liberă celor vreo 11 veleitari care au încercat atunci să-l concureze pe un Ion Iliescu, desprins cu mult înainte în câștigător.
Cam același impact și urmări va avea decizia democraților de a merge singuri în alegerile pentru Parlamentul European. A fost o lovitură dură, în moalele capului, pentru colegi de Alianță care n-au crezut nici un moment că băieții lui Băsescu vor împinge tupeul până acolo încât să semneze unilateral actul de deces al formulei câștigătoare din 2004.
Din ploaia de argumente și de acuze care au curs și de o parte și de alta după anunț, se desprind câteva idei-cadru: subterfugiul la care au apelat democrații, invocând faptul că acordurile bilaterale nu aveau în vedere alegerile europene, ci doar cele naționale; că aceste acorduri rămân valabile, așa cum s-a convenit, până în 2008 și că această opțiune nu afectează în nici un fel relația dintre părți. Dovadă - decizia recentă de a rămâne la guvernare alături de liberali! De cealaltă parte, liberalii fredonează deja prohodul Alianței, acuzându-i pe Boc și compania că de data asta n-au mai rezistat presiunilor prezidențiale și că decizia luată este rezultatul influenței directe a președintelui.
Care este adevărul? Adevărul este, ca întotdeauna, pe la mijloc! În fața perspectivei ciondănelilor tradiționale, cu privire la paritatea pentru viitoarele liste europene, când liberalii n-ar fi renunțat la pretențiile lor de hegemonie, democrații au preferat să facă acest test cu toate riscurile de rigoare. Mai ales că perspectiva era de a nu putea pierde mai mult decât ar fi obținut din negocieri. În plus, au un nesperat prilej de a-i pune pe liberali în fața faptului împlinit, nici un sondaj neputând să dea o situație mai clară și mai obiectivă decât alegerile însăși. Iar acest rezultat va constitui, în mod obligatoriu, punctul de plecare într-o eventuală nouă negociere a parității pentru listele Alianței în 2008.
Cel mai probabil, lucrurile vor sta în felul în care istoria ne-a obișnuit deja: democrații se vor salva, la viitoarele alegeri, așa cum s-au salvat liberalii în 2000, aruncându-i peste bord pe țărăniști. De data aceasta ei vor fi cei care le vor lua locul, cu seninătatea cu care țărăniștii au făcut-o la vremea respectivă, din orgoliu prostesc și lipsă de rațiune, chiar dacă guvernarea va supraviețui acestui șoc, nu-i va supraviețui o formulă care se dovedește pe zi ce trece tot mai puțin viabilă. Democrații își iau rămas bun de la liberali, cu privirile spre Strasbourg, asigurându-i în același timp că rămân alături de ei...
|