Ziarul personal Octavian Andronic
29 Feb 2024 - 18:42
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"În 1993 Cristoiu m-a acuzat, deși atunci nu eram corupt"

-- Viorel Hrebenciuc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 14 iunie 2010 Nr: 3056

Adevărul despre 14-15! Dar despre 13?

de Octavian Andronic

Singura noutate pe care o aduce cel de-al 20-lea an dintre cei care au trecut de la dramaticele evenimente din 13-15 Iunie 1990 este aceea că de întoarcerea lor pe toate fețele se ocupă acum oameni care n-au avut de-a face cu ele și ale căror informații provin din surse lipsite de obiectivitatea pe care o implică analiza istorică.

De ce tac cei care au fost acolo și știu ce s-a întâmplat? Unii din comoditate (de ce să mai răscolim lucrurile?) alții de teamă (dacă se află și ceea ce nu trebuie să se știe?) iar foarte mulți pentru că au constatat că și-au răcit gura de pomană. Pentru că ceea ce generic a fost numit „Mineriadă” a avut două părți distincte, fiecare cu caracteristicile ei.

Mizele politice fac ca, în continuare, lucrurile să fie privite și analizate din perspective subiective. Sunt unii care nu văd decât ce s-a întâmplat în 13, iar pentru alții, valabilitate are doar ce a avut loc în 14 și 15. „Fenomenul” Piața Universității continuă să fie idealizat, în ciuda dedesubturilor sale sordide, în timp ce intervenția minerilor este demonizată. În fond, atât Piața Universității cât și Mineriada sunt fațete distincte ale competiției politice declanșate între „profitorii” Revoluției și cei care avuseseră ghinionul să nu fie prezenți la momentul optim. Ambele au fost alimentate de resentimente și de strategii care au funcționat cu atât mai eficient în condițiile lipsei de reacție a instituțiilor abilitate.

Cine dorește să trateze cu obiectivitate acest episod nu va putea evita concluzia unei interacțiuni între cauză – perpetuarea stării de incertitudine generată de ocuparea Pieței chiar și după ce rezultatul primelor alegeri democratice o desemnase ca nefiind reprezentativă la nivel de electorat – și efect – acțiunea paramilitară a minerilor din Valea Jiului, legitimați în rolul lor „pacificator” de precedente necalificate ca abuzive.

Secvența 13-15 Iunie a avut două componente clare: Prima -  intervenția pripită și neinspirată a poliției asupra rămășițelor Pieței și inflamarea reacției de răspuns care, sub presiunea grupurilor interesate, s-a transformat într-o veritabilă acțiune de gherilă urbană, cu devastări și incendieri ale sediilor instituțiilor publice și cu tentative de instalare a anarhiei. A doua – aducerea minerilor, pentru a face ordine, și acțiunile „punitive” ale acestora asupra unor categorii de populație participante la turbulențe.

Ce este straniu, este că mai toate solicitările de clarificare ale momentului se referă la partea a doua, prima fiind trecută sub tăcere. Ba, mai mult, insistența cu care sunt vehiculate aspectele represiunii face să se ignore aproape complet gama de acțiuni care le-au generat. Desigur, chiar după 20 de ani rămân multe lucruri de clarificat. Între care cele mai importante sunt acelea legate de instigatorii și făptașii violențelor din 13 Iunie, și identificarea celor care i-au dirijat pe mineri, în 14-15, spre persoanele și sediile bănuite a fi la originea „rebeliunii”.

Cât despre responsabili … Este pripit să se arunce totul în spinarea lui Iliescu – chiar dacă a făcut imprudența de a le mulțumi minerilor pentru că au … săpat peluza Teatrului Național. Ar trebui lămurit de ce Stănculescu n-a venit de la Berlin când a fost chemat, ce au făcut responsabilii Poliției când și-au lăsat efectivele să fie ciomăgite de civili, cine au fost cei care au făcut aranjamentele deplasării minerilor.

Adevărul despre ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani nu mai poate fi unul parțial, convenabil doar celor care vor să demonstreze ceva anume. Avem nevoie de un adevăr cuprinzător. Și definitiv.      

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie