În această săptămână Adrian Năstase realizează două recorduri de Guiness Book.
Primul – pentru a cărui validare s-au făcut deja demersurile oficiale – se datorează numărului de martori pe care DNA i-a chemat în instanță într-unul dintre procesele aflate pe rol ale fostului premier: 974 de martori în dosarul „Trofeul Calității”. Doar 525 au putut fi audiați până în prezent, deși judecătorii lucrează în foc continuu, luând declarații de la șarje de câte 50 de martori zilnic.
Al doilea record – pentru care nu s-a mai apelat la celebra carte – ține de frecvența cu care Adrian Năstase merge în această săptămână la Înalta Curte: în fiecare zi, de luni până vineri inclusiv, în cele trei dosare pe care Parchetul și instanțele se chinuiesc să le deslușească de mai bine de șase ani. Privită dintr-un anumit unghi „afacerea Năstase” poate să dovedească un lucru: că din ghearele justiției nu se scapă prea ușor. Indiferent de preț! Pentru că, cel puțin într-unul dintre dosare, cel cu mia de martori, prejudiciul pentru care se judecă este de... 3.700 lei! Și aceia neimputabili lui Năstase. O socoteală simplă arată că numai citațiile trimise martorilor valorează de câteva ori mai mult decât prejudiciul. Iar o analiză contabilă ar dovedi că suma cheltuită în acest caz poate să rivalizeze cu marile tunuri ale tranziției. (În America, fiecare caz are alocat un buget care nu poate fi depășit decât în cazuri excepționale).
Ce vreau să spun: că justiția trebuie să-și facă datoria. Nu, însă, indiferent cum. Constatăm că pentru a i se da o lecție fostului premier, actuala Putere a pus în funcțiune toate instrumentele juridice posibile. Nici măcar Caritas-ul, sau FNI-ul nu s-au bucurat de o asemenea atenție. Iar atenția, se pare, a fost invers proporțională cu capacitatea procurorilor de a decela culpe reale. Mega-procesele lui Năstase stau, în ultimă instanță, atârnate de ferestrele termopan demontate de la vila sa pentru a li se constata proveniența, sau în zăpăcirea participanților la o manifestare publică pe care aceștia nici măcar nu și-o mai amintesc. Când Uniunea Europeană ne-a cerut să prindem în năvoadele justiției „peștii mari” ai corupției, privirile tuturor s-au îndreptat spre perdantul alegerilor, devenit astfel victima ideală. Între ceea ce s-a presupus că ar fi comis, în materie de corupție, și ceea ce au constatat, punctual, procurorii este o mare diferență. Față de ce se întâmplă cotidian, în materie de corupție, prin sarabanda de demnitari pedeliști prinși cu ocaua mare a mitei, faptele lui Năstase încep să pară niște mizilicuri de care nici n-ar fi meritat să se agațe cineva. Pe măsură ce se scormonește pe la primării și ministere, se devoalează adevăratul mecanism al corupției generalizate, pusă la punct printr-o atentă și minuțioasă activitate organizatorică de care nici cei mai sus-puși reprezentanți ai puterii nu pot să fie străini. Or, acesta este adevăratul record, demn de Guiness Book: că într-o țară în care se face atâta tam-tam pe subiectul legalității și al independenței justiției, faptele cotidiene indică exact contrariul.
Și ne mai mirăm că nici nu ne vor nici măcar prin Spațiul Schengen... |