Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 12:14
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 09 March 2009 Nr: 2449

Acționarul majoritar își transferă capitalul de la firma CĂLIN S.A la firma CRIN SRL

de Octavian Andronic

În zbuciumata istorie a Partidului Național Liberal, a cărui existență a fost reînnodată în 1990 de câțiva dintre supraviețuitorii pușcăriilor comuniste, cadrul în care se pregătește congresul de la mijlocul acestei luni este unul original. Pentru prima dată are loc o veritabilă campanie electorală, congresul urmând să decidă între doi candidați creditați cu șanse relativ egale.

Spun că este o situație originală, pentru că până acum transferurile de putere s-au făcut în alte moduri, mai puțin democratice. Dealtfel, nimic mai puțin potrivit pentru viața internă a partidelor noastre decât democrația, aceștea fiind, de regulă, mai mici sau mai mari feude în care accesul de putere se face cu mijloace violente. O violență de catifea, dar tot violență...

Îndepărtarea de la conducerea partidului, în 2003, la Poiana Brașov, a lui Radu Câmpeanu s-a făcut printr-un puci organizat și finanțat de Viorel Cataramă și de „tinerii lupi” din jurul său... În 2001, președintele Stoica a pus, practic, partidul în brațele unui nou venit, Theodor Stolojan, tocmai pentru a stinge luptele interne pe care le-ar fi declanșat o succesiune de tip clasic. Preluarea conducerii de către Călin Popescu Tăriceanu a avut loc în condițiile dramatice ale neașteptatei retrageri a lui Stolojan.

De data asta lucrurile stau diferit. Pentru prima dată în istoria sa postdecembristă, PNL-ul duce lipsă de lideri veleitari. Partidul, care a cunoscut cel mai acut proces de fracționare, tocmai din cauza puzderiei liderilor de tot felul, se află acum în dificultatea de a propune o alternativă pentru un Tăriceanu uzat și demonetizat de consecințele acțiunilor sale neinspirate care au scos partidul de la putere. Soluția Antonescu este una de avarie, pentru că, în ciuda calităților sale reale, a CV-ului său imaculat de conexiuni dubioase, nu pare a avea forța necesară de a-și domina colegii și de a impune o linie de acțiune clară. Retragerea din cursă a lui Orban mi se pare logică, acesta având și mai puține resurse pentru a deveni solist pe prima scenă politică, fiind obișnuit mai degrabă cu șuetele de pe la diverse paranghelii.

Tăriceanu, cred că rămâne deocamdată cu prima șansă. Șansă pe care i-o oferă experiența dobândită la vârf și reflexele constituite de-a lungul meciurilor de uzură cu fostul partener de la Cotroceni. Îl apără, însă, „greaua moștenire” a unei echipe constituite pe principii mai degrabă de gașcă decât de competiție, care a acumulat un mare bagaj de resentimente. Dar marea vulnerabilitate a lui Tăriceanu o constituie delimitarea tot mai vizibilă de el a lui Patriciu. Conștient de faptul că fostul premier nu mai dispune de atu-urile care i-au fost atât de folositoare, magnatul petrolului procedează pragmatic, retrăgându-și treptat capitalul din firma „Călin” pentru a-l transfera la momentul potrivit la firma „Crin”, unde va deține, de asemenea, poziția de acționar majoritar...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie