Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2024 - 15:30
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 20 April 2010 Nr: 3026

Aceeași ANI, altfel coafată!

de Octavian Andronic

Și reproșul că șapte dintre cei nouă judecători de la Curtea Constituțională sunt investigați la avere, și spaima că s-ar putea să nu mai primim nu știu ce fonduri europene mi se par neserioase. Nu acestea sunt argumentele cu care poate fi susținută existența Agenției Naționale de Integritate.

Oricât ar fi fost ei de supărați că li se scotocește printre hârtiile personale, judecătorii n-ar fi putut lua o astfel de decizie fără o justificare solidă. Pentru că asta e menirea lor: să judece confruntarea diverselor reglementări legale cu legea fundamentală – Constituția. Aceasta e cartea lor de căpătâi. Ce nu corespunde, nu există. Iar operațiunea asta nu se face din oficiu. Adică, nu sunt domnii judecători cei care iau la puricat diverse chestii din proprie inițiativă. N-a venit unul să zică: măi, frați judecători, ia să vedem noi ce e cu panarama asta care ne zgândăre! Nu. Curtea acționează la sesizare. Dacă nu o sesiza avocata lui Brădișteanu, ANI ar fi dus-o, bine mersi, până i-ar fi venit altuia ideea. Așa a fost și cu CNSAS. Dădeau Dinescu și ai lui sentințe la greu, până i-a venit lui Andon ideea să semnaleze faptul că nu pot exista mai multe instanțe care să pronunțe aceleași sentințe. Și că acesta e chichirezul justiției: că nu-și împarte competențele cu nimeni. E unică.

Dealtfel, în acest punct de întâlnire între CNSAS și ANI stă cheia problemei. Iar problema o constituie incompetența sau neglijența instituțiilor care au produs respectivele reglementări. Și CNSAS și ANI au fost create în dorul lelii, fără drag și fără sârg. Erau două instituții care trebuiau bifate, de ochii lumii europene. Parlamentele care le-au dat n-au fost preocupate de ele, ba din contră. Și nu s-au străduit deloc să le facă credibile sau funcționale. Și a ieșit ce-a ieșit: un CNSAS care veștejea pe bandă turnători mărunți, dar nu se atingea de terționarii cei mari, cu adevărat responsabili de atrocități și nelegiuiri. Și o ANI cu mânecuțe care constată doar dacă aleșii ies din funcție cu ce-au declarat la intrare. Nu mai vorbesc de tot caraghioslâcul acestor declarații în care, de pildă, poți trece la început ( fără să te întrebe cineva de proveniență ) ceea ce crezi că vei agonisi, ilicit, pe parcurs, pentru ca la sfârșit să nu te mai întrebe nimeni. Sau de toate aproximările valorice ale obiectelor de declarat: ai un ceas deșteptător de la bunica? Face cât crezi tu! Și milioane.

Odată lucrurile ajunse în această situație rezolvarea nu stă în ceea ce zicea dl Boc: să dea o ordonanță și să înlocuiască ce a constatat Curtea că nu e bun. Logic ar fi să se revizuiască întreaga formulă de organizare a unor instituții de care în mod cert este nevoie, dar nu așa cum sunt acum. Ci de o ANI coerentă, funcțională și eficientă. Dar să ceri așa ceva unui guvern care dovedește în fiecare zi că nu e capabil să facă nimic coerent, funcțional și eficient, e prea mult. Așa că vom rămâne, foarte probabil, cu aceeași ANI, inițial diferit coafată…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie