Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 11:37
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"În 1993 Cristoiu m-a acuzat, deși atunci nu eram corupt"

-- Viorel Hrebenciuc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Moralitatea în comerț este evazivă”
.: Data 06-Iul-2010 :: Accesări: 1763 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Moralitatea în comerț este evazivă”
Invitat:DAN IOAN POPESCU, Ministrul Comerțului
Data: 4 IUNIE 1996

Octavian Andronic: Bună seara, stimați telespectatori. Ne reîntâlnim la emisiunea "Cu cărțile pe masă" în compania dlui Dan loan Popescu, ministrul comerțului. Domnia sa fiind mai puțin mediatizat, a devenit ministru în luna februarie, ministru plin. Am să încep prin a-i face o scurtă prezentare și am să profit de faptul că, în general, cine muncește nu prea are timp să-și facă imaginea. Născut la 10 Martie 1948, la Ploiești, absolvent al Institutului Politehnic București, în 1971, cu doctorat în chimie în 1982, autor a 25 de brevete personale și a 40 de lucrări publicate. Mai aveți timp să publicați?

Dan Ioan Popescu: Sincer, nu.

Octavian Andronic: Căsătorit, cu un copil de asemnea inginer chimist; este o tradiție care se păstrează în familie. A lucrat în producție la Combinatul Chimic Valea Călugărească, la Institutul de Cercetări Petro-Chimice Ploiești si la Institutul de Cercetări Textile, de unde a plecat ca inspector de specialitate în Guvern de unde în 1990 a revenit ca director general la cererea colectivului. Un semn bun. Secretar de stat la Ministerul Industriilor si din luna februarie ministru al comerțului. DIe ministru, la ora când vă preluați mandatul, teoretic Guvernul nu mai avea nici 9 luni pe hârtie. De ce ați acceptat această schimbare?

Dan Ioan Popescu: Mă gândesc la modul destul de serios. Facem o serie de greșeli de interpretare. într-adevăr Guvernele vin și trec. Miniștrii care au funcții politice, într-adevăr ocupă o anumită funcție într-o perioadă și după părerea mea este important ca funcțiile și ministerele economice să poată să-și îndeplinească atribuțiile pe toată perioada efectivă de lucru. Deci funcția politică aparține numai ministrului și secretarilor de stat, începând de la director general sunt pur profesioniști, oameni de specialitate care trebuie să-și îndeplinească menirea. De ce am acceptat această poziție? Tocmai pentru că fiind și secretar de stat la Ministerul Industriilor am observat o serie de disfuntii în modul de organizare al Ministerul Comerțului, pe care încerc să le rezolv cu colegii pe care i-am întâlnit acolo. Deși cred că trebuie construit un minister al comerțului asa cum este construit în toate ministerele, profesional și care să poată să-și îndeplinească atributele. în fond, chiar dacă se va forma un guvern este extrem de important să avem un comerț exterior activ, este extrem de important să avem o rețea.

Octavian Andronic: Pentru că v-a fost puțină teamă, comerțul a fost unul din punctele vulnerabile ale acestor ani, acolo mașina de tocat i- a tocat pe dl Fota, pe dl Teculescu, pe dl Cristian lonescu și ultimul chiar pe dl Crișan.

Dan Ioan Popescu: Într-adevăr mașina de tocat a funcționat perfect, poate mai bine ca în alte zone. Sincer o oarecare emoție am avut, însă, cu profesionalism, încercând să folosim colectivele pe care le avem și fiind curat vizavi de activitatea pe care o desfășurăm nu văd de ce să ne fie teamă.

Octavian Andronic: Pentru că îndepliniți o dublă calitate, ca să spun așa, și aceea de ministru și de vicepreședinte al partidului de guvernământ. Ce vă considerați în mai mare măsură, om politic sau om de specialitate?

Dan Ioan Popescu: Este foarte greu ca să putem să devenim oameni politici într-o perioadă atât de scurtă. Deci mă consider un om de specialitate, cu anumite valențe politice.

Octavian Andronic: Ce politică face PDSR-ul în domeniul comerțului, dle ministru ?

Dan Ioan Popescu: Deci să spunem comerțul exterior după părerea mea este si trebuie să fie motorul dezvoltării economice a unei țări. Din acest punct de vedere, și doctrina politică a acestui partid reflectă această dorință, această teză după care funcționăm. în fond, comerțul exterior trebuie să tragă după sine economia, să asigure pârghiile dezvoltării.

Octavian Andronic: Apropo de teze politice, ceea ce se întâmplă în acest domeniu este folosit ca argument în disputele neîncetate ale unora, de exemplu scandalul grâului. Presa a relatat pe larg despre niște oameni întreprinzători au cumpărat grâu la prețuri nesubvenționate de la Romcereal-Craiova și l-au exportat. Ce este în spatele acestei afaceri, nu prea am înțeles.

Dan Ioan Popescu: Mi-aș dori ca aceste fire să nu se oprească nicăieri, ci să le descopăr capetele și din acest punct de vedere acționez și voi acționa și în continuare. De altfel, știu că o parte din colegii mei au discutat cu mass-media despre acest subiect. Se pare că există elemente infracționale din zona de cumpărare și de achiziționare a grâului. Acest lucru practic este imposibil de controlat de către Ministerul Comerțului. Acest minister în problema grâului în ultima perioadă a dat licențe pentru două zone de activitate: odată pentru agenții economici privați și aici avem licențe care vor expira la 30 iunie, practic au fost puse o serie de condiții, deci la aceste condiții inițial s-au prezentat 24 de firme care au solicitat licențe. Dintre acestea numai 5 s-au prezentat, după aceea să-și ridice efectiv licențele. în această situație, noi am făcut o clauză ca în 30 de zile de la data la care si-au manifestat dorința de a ridica licența automat firmele respective se suspendă până la sfârșitul anului.

Octavian Andronic: De ce nu se mai prezintă firmele să-și ridice licența ?

Dan Ioan Popescu: Cred că aici este o etapă puțin mai veche în cadrul Ministerului Comerțului în sensul că a existat o perioadă în care erau valorificate din păcate licențele de export. Am avut situații în care s-au înființat firme în mod special pentru a se obține licențe de export și după aceea se vindea firma plus licența. O afacere extrem de benefică. Pentru a elimina acest mod de valorificare a licențelor de export începând cu luna martie 1996 am introdus o serie de modificări în modul de acordare a licențelor pentru produsele contigentate. în sensul că se dau licențe într-o primă etapă numai la 70% din contigent în ordinea producător plus intermediar și altă firmă. Rezerva de 30% este la dispoziția celor mai eficienți agenți din prima categorie. Deci în momentul în care un agent economic și-a exercitat exportul pentru care a dorit licența el automat poate să se prezinte la Ministerul Comerțului cu dovada încasării valorii respective și din această rezervă de 30% i se pune la dispoziție. Deci am luat această măsură pentru a veni în întâmpinarea agenților economici, să fim capabili tot timpul să oferim licențe pentru cei care doresc să facă într-adevăr export.

Octavian Andronic: În ce fază a ajuns investigația cu acest caz al grâului subvenționat exportat?

Dan Ioan Popescu: Deci pentru noi este, repet, am analizat puțin situația firmelor care ar fi putut să facă acest export, încă nu am reușit să determinăm acel fir dar sperăm în câteva zile....

Octavian Andronic: Mie mi se pare puțin cam ciudat. Toate prognozele anunță un an slab din acest punct de vedere al recoltei de grâu, noi continuăm să exportăm...

Dan Ioan Popescu: Să lămurim puțin ce înseamnă un an bun, un an slab. Deci, în general România folosește 2 - 3 milioane tone de grâu pe an pentru necesitățile interne. Ținând cont că noi am avut o producție de 5 milioane de tone anul trecut este normal că s-a creat un disponibil de export. Fără discuție că față de suprafața planificată și care a fost într-adevăr însămânțată cu greu s-a întâmplat acel fenomen de încălzire puternică a vremii după iarna trecută trecând direct în vară. Deci firul nu a mai avut timp să se dezvolte suficient în pământ și atunci foarte rapid a făcut spicul deci o cădere foarte mare a producției. Din câte știu eu sunt afectate vreo 300 000 hectare, deci nu o valoare foarte mare vizavi de suprafața cu grâu. După părerea mea este foarte important ca România să rămână în continuare exportatoare de grâu, să nu uităm cât de greu ne-a fost într-o perioadă când a trebuit să importăm, mai ales acum că prețul grâului este la o valoare foarte bună și este și o posibilitate de a plăti munca țăranilor mult mai bine.

Octavian Andronic: În general, comerțul este indicatorul de sănătate al unei economii. Cum a evoluat acest indicator al comerțului în acești ultimi sase ani?

Dan Ioan Popescu: V-aș propune chiar să vă arăt câteva grafice ... Dacă privim puțin evoluția comerțului exterior al României după revoluție vom constata că după o scădere puternică în perioada 90 - 92, începând cu 93 avem o ușoară creștere s.a.m.d. cu tendință de creștere în continuare. Ce as vrea să accentuez aici s-a petrecut un fenomen foarte important care, zic eu, nu am reușit încă să-l eliminăm. Și anume, după 1990 România pierzând 60% din piețele de desfacere. Deci prin sistemul politic pe care l-am avut până în 1989, practic noi majoritatea exportului îl aveam la CAER. Dispărând CAER, piața rusă, practic 60% din piețele tradiționale ale României s-au pierdut. Și foarte rapid au intrat alții. Noi am crezut după 1990 că Europa de Vest, Statele Unite abia așteaptă să cumpere produsele noastre, că ei nu au ce să facă cu dolarii, să-i trimită imediat în România ca să achiziționeze superbele produse pe care noi le făceam. Am aici și o structură foarte succintă a exportului României în care se vede foarte clar că principalele produse pe care noi le exportăm sunt cele din industria textilă, siderurgică, mobilă ... Vizavi de întrebarea dvs. de mai devreme, cu privire la o structură a exportului, vedem ce deosebire foarte mare este între 1990 și 1995. Deci dacă în 1990 în Uniunea Europeană noi exportam cam 33- 34% din producția noastră în 1995 exportăm 53%. Procentul a crescut foarte mult în Africa ...



Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "CU CĂRȚILE PE MASĂ"