Ziarul personal Octavian Andronic
20 Ian 2020 - 00:45
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Anul 1995 este, probabil, unul dintre cei mai buni ai sportului românesc!”
.: Data 06-Iul-2010 :: Accesări: 1224 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Anul 1995 este, probabil, unul dintre cei mai buni ai sportului românesc!”
Invitat: ALEXANDRU MIRONOV, ministrul Tineretului și Sportului
Data: 27 FEBRUARIE 1996

Octavian Andronic: Bună seara, stimați telespectatori ai Antenei 1 și cititori ai ziarului Libertatea. Invitatul nostru din această seară este dl Alexandru Mironov, ministrul Tineretului si Sportului, ca de obicei am să încep printr-un foarte scurt curriculum vitae. Domnia sa s-a născut la ... - Soroca, în 27 ianuarie 1942, zodia Vărsătorului. Este absolvent al Facultății de Matematică, ca antecedente sportive a fost membru al echipei naționale de scrimă între 1966 și 1971, consilier al președintelui între 1991 și 1993 și ministru al Tineretului și Sportului din 1993. DIe ministru, nu s-ar zice că presa vă ignoră, ba, dimpotrivă sunteți prezent în coloanele gazetelor și cel mai adesea în postură de acuzat. Cea mai recentă a fost aceea că ati ținut mortis să suspendați din activitatea sportivă o tânără speranță a tenisului, Irina Spârlea pentru motive nu foarte clare. Nu credeți că ati comis un abuz susținând acest punct de vedere?

Alexandru Mironov: Nu - motivațiile sunt destul de clare si foarte cunoscute, de fapt nu presa, ci vreo două ziare care au anumiți redactori care au opinia lor. Eu sunt obligat prin funcția cu care am fost investit să iau unele măsuri de corectare a unor fenomene care merg dincolo de ce ne trebuie nouă. Activitatea sportivă la noi este una de mare performanță. Deci noi ar trebui să spunem că ministerul acesta este al sportului de foarte mare performanță. Se cresc în seră, în borcan un număr de talente care în atletism, în box, în scrimă, în gimnastică mai ales, ies în lume și românul s-a obișnuit să aibă steagul sus pe catarg și pe podium să-i fie echipa de gimnastică, e nevoie de asa ceva. Orice activitate de felul acesta presupune o cheltuială foarte mare. Pentru ca, la un moment dat sportivul să ajungă în echipa națională. Vă spun ca om care am trăit momentul de enormă fericire când pe spatele treningului meu a stat scris ROMÂNIA ca să ajungă acolo e nevoie de multă transpirație, de multă știință, de cheltuială cu echipamentul. Ai ajuns acolo și reprezinți România. Românii s-au obișnuit cu ideea că sportivii noștri sunt foarte buni. Pentru a păstra această atmosferă și pentru a respecta pe contribuabili noi trebuie să creăm atmosfera din care să se poate ajunge la astfel de performanțe. Or, când un sportiv întoarce spatele, izbește ușile de perete și spune "lasă-mă-n pace, că știu eu mai bine, nu am nevoie de echipa ta națională" nu sunt obligat să reacționez sentimental la așa ceva. De altfel, jucătorii noștri de tenis nu sunt chiar grozavi, a trecut vremea când era Mie Năstase ș.a.m.d. Sunt totuși o echipă națională. E nevoie de o anume ținută când ai ajuns acolo. Pentru că trebuie să înțelegeți, pentru Alina Astafei, de pildă, toată cheltuială pentru ca Alina să ajungă să sară la Jocurile Olimpice a fost de peste un milion de mărci. Acesta sumă trebuie justificată. Pe de altă parte, aceasta este latura educativă pentru toată lumea. Un om ca Hagi se întoarce de unde este - și Hagi are destul ca să trăiască foarte bine - la fel se întorc o parte din handbaliștii care sunt, fetițele astea de la gimnastică își strică copilăria și fac înconjurul lumii ca să ne bucure pe noi. Nu ați văzut-o pe Laura Badea - o frumusețe de fată care ar putea să câștige foarte bine fiind fotomodei iar ea transpiră, tone de transpirație ca să ajungă în finală la Campionatele Mondiale și să bată trei italience și să slăbească patru kilograme în timpul finalei. Acesta este un act de eroism. Nu putem permite ca lucrurile acestea să nu se mai întâmple. Și tatăl fetei, mitică Spârlea și-a cerut scuze, probabil că a ajuns prea devreme la bani. Ceea ce am făcut știam că o să iasă scandal și probabil chiar Federația de Tenis s-a grăbit să stârnească ziarele, eu am explicat și președintelui Federației că nu pot lăsa ca lucrurile acestea să se întâmple.

Octavian Andronic: Care este situația până la urmă cu Spârlea ?

Alexandru Mironov: Ea este suspendată de Federația ei pe doi ani. Eu am cerut federației o sancțiune si mai severă, ei vor discuta, de altfel vom face unele schimbări si în federație, și în felul în care ei se organizează.

Octavian Andronic: Cei care vă monitorizează toate mișcările si ieșirile la rampă spun că aveți ce-aveți cu sportivele de sex feminin. Un alt caz, pe care, dealtfel l-ați și amintit este Alina Astafei, căreia i-ați refuzat dreptul de a participa sub steagul Germaniei la Olimpiadă. De ce?

Alexandru Mironov: În primul rând lucrul acesta l-a făcut Comitetul Olimpic Român prin președintele Comitetului extraordinar Lia Manoliu, pe care o recomand oricărui sportiv român. Un om extraordinar. Ei bine, e ciudat ca tot o atletă să se comporte exact pe dos. A ajuns să guste din argintul olimpic la Barcelona și apoi brusc limba română nu i-a mai plăcut. Totuși, când socotelile s-au făcut ... Ea a ales Germania, e dreptul nostru să cerem rambursarea cheltuielilor. Si eu nu cred că doamna Lia Manoliu îi va semna și îi va da dreptul să concureze pentru echipa Germaniei, doar dacă nu o vindem pe această sportivă.

Octavian Andronic: Într-o succesiune ale "meciurilor" pe care le purtați în calitate de ministru, ar fi și cu Federația de Rugby pe care ați decimat-o pur și simplu. L-ați dat afară pe Radu Damian, pe Dumitru Mihalache, ce aveți cu bieții oamenii ?

Alexandru Mironov: Nici vorbă de asa ceva. A trebuit să constatăm că performanțele sunt scăzute la toate jocurile sportive. Deci vă rog să observați că aceeași politică de persecuție o duc și cu handbalul, cu baschetul și cu voleiul. Dau exemplu pozitiv fotbalul - care s-au realizat perfect și practic n-ai decât să-i ajuți atunci când trebuie. La handbal ar trebui să intervenim cu schimbările care s-au făcut, parcă s-a mai stopat puțin declinul. Așa cum se va schimba Campionatul și cum vor intra în forță de la campionatele școlare cred că ne vom aștepta la rezultate mai bune. Și în volei lucrurile s-au schimbat, inclusiv secretarul general și la baschet se va schimba zilele acestea absolut tot si la rugby s-au schimbat. Dacă o activitate sportivă nu-și asigură juniorii, dacă nu ne gândim cum va fi peste 5 și 10 ani nu poți să îți asiguri viitorul. Deci nu este vorba de nimic altceva.Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "CU CĂRȚILE PE MASĂ"