Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 14:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acest top e o prostie! (despre 'Topul 300 al celor mai bogați români')

-- Dan Voiculescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

"Cafeneaua Politica" la OTV - 16 februarie 2009
.: Data 10-Feb-2010 :: Accesări: 1554 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.
Moderator: Horia Alexandrescu. Invitati: Octavian Andronic, Dan Mihalache

Horia Alexandrescu: Buna ziua stimati telespectatori. Incepusem ieri o discutie, o incursiune in culisele politicii pentru ca sunt semnale ca se pregatesc miscari interesante. O vom continua astazi, idee in care am invitat doi oameni care stiu despre ce este vorba. Domnul Dan Mihalache pe care l-am invitat in calitate de doctor in stiinte politice. Bun venit domnule Mihalache. Deci mai putin cu P.S.D-ul pe care il reprezentati.

Dan Mihalache: Vom incerca.

Horia Alexandrescu: Alaturi de domnia sa se afla domnul Octavian Andronic directorul agentiei Amos News, un ziarist consacrat care de asemea stie culisele lumii politice. Domnilor va propun sa trecem in revista, la rece pentru ca daca ne uitam un pic aproape in fiecare zi, in fiecare partid este ceva, este cate un semnal. Este un an cu doua transe electorale, sa spunem asa, europarlamentarele, dupa aceea prezidentialele, sunt grupari, regrupari, sunt miscari in partide, se pregatesc congrese si la P.N.L. si la P.S.D. A fost un semnal acum doua zile al conservatorilor, deci sa vedem cam ce se petrece. Si am sa va rog sa incepem chiar cu semnalul dat de Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator care semnala acum doua zile ca iata P.S.D-ul nu il trateaza pe partenerul sau traditional si electoral si asa mai departe, respectiv Partidul Conservator, asa cum s-ar cuveni si a aparut amenintarea ca s-ar putea ca P.C.-ul sa candideze pe cont propriu in alegerile europarlamentare. Domnul Geoana a raspuns ca nu, nu crede si ca trebuie sa ii tina aproape si asa mai departe. Cum vedeti lucrul acesta pentru ca este un prin semnal.

Dan Mihalache: Bun, la P.C. este clar ca exista un sentiment de insatisfactie in legatura cu performanta pe care P.C.-ul a inregistrat-o pe listele P.S.D+P.C. Performanta care nu a depins doar de P.C. dar sigur ca daca noi comparam de pilda ceea ce a obtinut Partidul Conservator in 2004 cand a intrat practic pe listele P.S.D pe aproximativ 30 de locuri, cred chiar 33 de locuri eligibile, ceea ce i-a permis Partidului Conservator sa constituie grupuri parlamentare distincte in Camera Deputatilor si in Senat si dupa aceea sa faca chiar si acel joc, incorect din punctul de vedere al P.S.D-ului, cu constituirea guvernului. Iata ca in 2008 P.C.-ul are cinci parlamentari cu totul: patru deputati si un senator in persoana lui Dan Voiculescu. Pe de alta parte probabil ca insatisfactia este legata de unele din numirile la care se astepta P.C.-ul in structura executivului care nu s-au concretizat inca din diverse ratiuni. Ma gandesc doar la Codrut Seres care urma sa fie presedinte al Agentiei Romane de Investitii Straine si care deocamdata, din cate stiu eu, nu are inca o decizie semnata de Premierul Boc si sigur si in teritoriu lucrurile acestea se amplifica.

Horia Alexandrescu: Plus doamna Minca debarcata ieri de la loterie.

Dan Mihalache: Cred ca doamna Minca si loteria sunt un caz mai special si mai greu de incadrat in analiza politica propriu-zisa. Mie mi se pare insa greu pentru P.C. sa se individualizeze in raport cu P.S.D-ul. L-as percepe mai degraba ca un semnal de nervozitate si hai sa spunem mod de a arata...

Horia Alexandrescu: Eu va semnalez aceasta pentru ca nu este prima data, inainte de 2004, au existat aceleasi manevre de genul domnule noi candidam singuri.

Dan Mihalache: Nu este exclus ca P.C.-ul sa mai incerce, hai sa spunem sa se mai puna o data pe cantar, la alegerile europene, pe cont propriu. Depinde si de ceea ce vor putea obtine la alegerile europene. Mergand impreuna vor ridica pretentia la cel putin unu sau doua locuri de europarlamentari ceea ce in arhitectura partidului va fi destul de dificil.

Horia Alexandrescu: Haideti sa vedem si domnul Andronic cum vede...

Octavian Andronic: Sentimentul meu este ca P.C.-ul este principala victima a votului uninominal. Deci garantiile pe care le ofereau locurile eligibile pe lista si care au facut ca P.C.-ul sa devina un partid important de aceasta data mecanismul nu a mai functionat poate si datorita unei anumite strategii care a fost utilizata in acest moment de partidul majoritar, de catre P.S.D. Probabil ca acei candidati propusi de P.C. nu au fost pusi in locurile care sa le ofere cele mai bune voturi.

Dan Mihalache: A existat si o doza de impredictibil in ceea ce priveste mandatele. Revin la exemplul colegului si prietenului meu, cred eu, Codrut Seres care cel putin teoretic avea la Teleorman loc considerat eligibil. Bun datele privind eligibilitatea sau neeligibilitatea erau la dispozitia tuturor. Fiecare putea sa isi faca analiza lui sa vada daca are sau nu sanse reale dar a existat si aceasta impredictibilitate care iata a dus la o diminuare semnificativa a ponderii P.C.-ului. Cred insa ca, si aici ma intorc la ceea ce percepeti ca un fel de detasare, va fi greu pentru P.C. sa spuna ok noi plecam pentru ca atat presedintele P.C.-ului doamna Daniela Popa cat si presedintele fondator, s-au cum se numeste domnul Voiculescu stau pe doua locuri de vicepresedinti ai Parlamentului, functii importante care sunt practic date de P.S.D.

Octavian Andronic: Iar aici P.C.-ul mai are exemplul negativ al pierderilor pe care le produce o eventuala retragere sau reorientare. Cand Voiculescu a retras partidul de la guvernare a lasat cu ochii in soare cam pe toti.

Dan Mihalache: In conditiile in care atunci stateau pe alte resurse. Aveau grupurile parlamentare, grupuri parlamentare inseamna si capacitatea de a te exprima in Parlament.

Horia Alexandrescu: Eu sunt de acord cu ceea ce ati spus dar vreau sa va semnalez ca inspre P.C. au mai plecat oameni din P.S.D. Putem sa dam exemplu pe doamna Stanoiu, Dan Ioan Popescu, Codrin Stefanescu. Deci oameni grei in politica si chiar cu pozitii puternice in P.S.D la vremea cand au plecat.

Octavian Andronic: Insa nu au dus cu ei ponderea pe care o aveau in P.S.D.

Horia Alexandrescu: Nu au dus-o dar hai sa trecem un pic la ceea ce se intampla in P.S.D pentru ca si acolo sunt cel putin trei nuclee, cel putin din punctul meu de vedere. Sper sa nu va pun intr-o situatie delicata domnule Mihalache. Vorbim la rece, adica sa incercam sa ne lamurim si noi si telespectatorii. Avem pe de o parte tabara Geoana care este instalata puternic si controleaza jocul, cu radacini puternice in teritoriu, tabara mai retinuta a domnului Iliescu, a domnului Nastase care au fost impotriva intrarii la guvernare dar ca inclusiv domnul Iliescu a zis intram la guvernare sa tinem, sa cutare dar sa avem grija.

Octavian Andronic: Aceasta este tabara de veghe.

Horia Alexandrescu: Acum s-a creat mai nou tabara Mitrea, Dragnea cu acest avertisment de acum doua, trei zile al lui Dragnea in numele Presedintilor de Consilii.

Octavian Andronic: Un avertisment fara precedent in disciplina de partid.

Horia Alexandrescu: Deci avem trei nuclee. Eu pe acest fond va reamintesc ca dincolo de oamenii care au mai plecat de la P.S.D la P.C. a existat si propunerea P.C.-ului si a fost repetata catre domnul Nastase de a veni presedinte executiv la P.C.. Nu cumva se poate intampla ceva pe acest fond? Eu nu spun ca exista lupte pe viata si pe moarte in P.S.D dar semnalele pe care le-a dat Geoana in ultimele zile cu suspendarea lui Nicolicea, acum a urmat si Contac de la Botosani suspendat este adevarat justificat pentru rezultatele slabe de la alegeri dar sunt doua semnale.

Dan Mihalache: Sigur lucrurile acestea se pot citi in chei diferite. Putem sa citim ca o reglare de conturi in partid, era cunoscuta afinitatea lui Eugen Nicolicea pentru anumiti lideri, dar pe de alta parte exista un argument care este foarte corect avand in vedere logica de partid. Atat Mehedintiul cat si Bototsaniul au fost practic pierdute de P.S.D, ele fiind considerate timp de 18 ani, cele doua judete, fiefuri ale P.S.D. In Botosani nu stiu ca pana la alegerile trecute sa fi existat altceva decat P.S.D-ul si din acest punct de vedere poate ca exista o uzura si a unor lideri locali. Eugen conducea filiala cred din 1990, un parlamentar bun, constat ca si el a condus Consiliul Judetean dar din punctul meu de vedere daca m-ar intreba prieteneste le-as spune ca o pauza nu le-ar strica pentru ca exista uzura. Nu ai cum s-o contracarezi.

Horia Alexandrescu: Dar daca pauza aceasta se transforma in plecarea catre alta formatiune? Legea permite?

Dan Mihalache: Depinde in cazul parlamentarilor Constitutia spune ca orice mandat imperativ este nul.

Horia Alexandrescu: Avem deja precedentul Oprea.

Dan Mihalache: Deci practic orice parlamentar isi conserva mandatul conform Constitutiei indiferent daca pleaca la alt partid. In plan local insa potrivit acelei faimoase legi introduse in 2005 privind interzicerea migratiei politice practic echivaleaza plecarea la alt partid cu pierderea mandatului de Consilier Judetean, de Consilier Local si intr-un plan mai general eu cred ca...

Octavian Andronic: Ceea ce are o anumita logica daca este sa o luam asa.

Dan Mihalache: Ma rog, aceasta o putem discuta. Cred ca s-a facut foarte mare tevatura atunci pe tema migratiei politice si in fond si la urma urmei exista acest fenomen si in America si in alte tari.

Horia Alexandrescu: Da, dar nu in proportiile de la noi. Cum se termina o legislatura toata lumea trece la alte partide.

Dan Mihalache: Sa stiti ca nu era atat de dramatic dar a placut presei, a placut societatii civile, a umflat aceasta gogoasa si acum veti vedea ca intr-un plan general multe dintre dezvoltarile politice, ceea ce ati putea specula ca infiintare de noi partide, vor fi inhibate de acest factor legal pentru ca nu poti sa construiesti un partid fara sa ai structura in teritoriu iar structura in teritoriu inseamna sa ai primari, sa ai oameni cu demnitati locale, sa ai consilieri locali, judeteni. Insa in momentul in care baiatul se gandeste sa plece la alt partid ii face partidul mama scrisoare si ii retrage sprijinul politic ceea ce brusc il face si neinteresant din punct de vedere al politicii.

Octavian Andronic: Tu ai incercat sa sugerezi o chestiune interesanta. Eventualitatea unui exod sau al unei translatii mai mari dinspre zona P.S.D catre zona P.C.. Aici cred ca va interveni in calcul o anumita evaluare a posibilitatilor de castig. Trecerea la P.C. nu va oferi prea multe sanse sau prea multe avantaje celor dispusi sa faca acest pas.

Horia Alexandrescu: Poate la ora actuala dar daca vin niste grei de dincolo s-ar putea sa se schimbe lucrurile.

Octavian Andronic: P.C.-ul dupa mine are o problema care l-a pus in situatii delicate mai la fiecare scrutin mai ales in situatia in care ar fi trebuit sa infrunte concurenta de unul singur. Cred ca un anumit dubiu sau o anumita neclaritate asupra identitatii partidului este cea care greveaza asupra sanselor partidului pentru ca pe de alta parte el are, a aratat ca dispune...

Horia Alexandrescu: Deci in concluzie nu P.C.-ul ar fi varianta. Dar va mai semnalez ceva care s-a mai discutat la mine, aici chiar saptamana trecuta, raportul domnului Severin de la Institutul Sincai si aici a existat si doamna Anne Juganaru care lucreaza in acelasi loc. Este clar ca in jurul domnului Severin si al Institutului se coaguleaza ceva. Codrin Stefanescu de la P.C. mi-a spus ca domnule este o chestie, asa un fel de ONG, un grup in care vin oameni din toate partidele.

Octavian Andronic: Un salon al refuzatilor.

Horia Alexandrescu: Nu stiu daca al refuzatilor, ideea este ca se misca ceva acolo. Este evident ca acel nucleu cam joaca anti Geoana, cam joaca anti prezenta la guvernare, deci pozitia neocezarismului, Severin joaca ceva anume? Nu poate fi aceasta o alternativa? Adica in jurul acestui nucleu sa se coaguleze altceva, sa vina oameni si de acolo si de la P.C. si de la P.S.D, va intreb.

Dan Mihalache: Mie imi este greu sa estimez o coagulare, cum spuneti dumneavoastra, in jurul Institutului Sincai. Sunt foarte multi oameni care pot sa impartaseasca acest punct de vedere. P.S.D-ul este un partid mare este un partid pluralist, un partid cu foarte multe puncte de vedere care nu intotdeauna sunt convergente si in ceea ce priveste participarea la guvernare. Este limpede ca a existat un curent pragmatic care sa spunem a insistat pentru participarea la guvernare. Iata mai degraba ca reprezentanti ai acestui curent pragmatic, din care facea parte si Miron Mitrea si Liviu Dragnea si Marian Oprisan, tind sa fie dezamagiti de realitate. Probabil ca asteptarile in ceea ce priveste transferul de resurse bugetare erau mult mai mari. Am discutat astazi intamplator cu un presedinte de consiliu judetean care mi-a spus ca bun noi suntem la guvernare dar eu am la judetul respectiv cu 42% mai putin decat cand nu eram. Deci din acest punct de vedere s-ar putea sa avem un semnal chiar din zona pragmatica. Si a existat un curent pe care eu l-as numi mai ideologic, nu va ascund ca si eu personal am avut mari rezerve cu participarea la guvernare.

Horia Alexandrescu: Pot sa dezvalui ca aveti o oferta la Guvern?

Dan Mihalache: Este o decizie a partidului. Deci un curent mai ideologic care merge pe fixarea identitatii partidului in opozitie chiar sprijinind un guvern minoritar al P.D.L.-ului si care identifica acest curent ideologic ca adversar principal pe Traian Basescu si aici l-as incadra si pe Adrian Severin si raportul Institutului Sincai care de altfel este foarte pertinent sub aspectul analizei politice.

Horia Alexandrescu: Dar pozitionat sper nu doar impotriva Presedintelui Traian Basescu ci si impotriva participarii P.S.D la guvernare.

Dan Mihalache: Participarea la guvernare va ridica doua dificultati foarte mari in acest an. Prima va fi legata de alegerile europene, cum vom merge noi in aceasta coalitie in alegerile europene...

Horia Alexandrescu: Sa citam exemplul de la Cluj cum ati mers?

Dan Mihalache: Impreuna nu am putea merge. La alegerile europene din 2009 va fi o competitie la nivel European. Partidele mari din occident vor sa transforme acesta campanie pentru prima data intr-o campanie paneuropeana in care te exprimi mai degraba decat ca social democrat roman ca socialist european.

Horia Alexandrescu: Sa reamintim ca ati fost europarlamentar.

Dan Mihalache: Asa este gandita si la Partidul Popular European, asa este gandita si la Partidul Socialistilor Europeni iar competitorul Socialistilor Europeni sunt Popularii deci aceasta va fi prima dificultate majora.

Horia Alexandrescu: De acord dar ei si colaboreaza ...

Dan Mihalache: Ei colaboreaza pe un sistem de intelegere.

Horia Alexandrescu: Domnul Corlatean s-a intors din Germania unde guvernarea este tocmai aceasta dintre populari cu social democrati.

Dan Mihalache: Si ei vor avea o dificultate.

Horia Alexandrescu: Da, dar la ei tine de 4 ani.

Dan Mihalache: Tine dar tine pentru SPD la douazeci si ceva la suta. SPD-ul a executat la modul propriu intr-o noapte un lider, pe Kurt Beck, cand s-au tot uitat la sondaje, s-au gandit ca vine anul electoral si ca ei stau tot la 23-24%. Deci nu poti sa spui ca pentru SPD participarea la guvernare a fost o fericire in Germania. Si a doua dificultate va fi legata de alegerile prezidentiale.

Horia Alexandrescu: Si aceasta este adevarat.

Dan Mihalache: Cum te pozitionezi. Poti sa transformi pe Traian Basescu intr-o tina a unei campanii prezidentiale sau mai degraba va fi, sa zicem o competitie cu manusi. Si acestea sunt intrebari.

Octavian Andronic: Asta va depinde, dupa mine foarte mult de intelegerile preelectorale care se vor stabili. Eu nu cred ca P.S.D-ul si P.D.L.-ul se vor arunca orbeste in special in campania europeana fara a-si stabili niste planuri de actiune si planuri de masuri.

Horia Alexandrescu: Sunt total de acord. Ideea este urmatoarea ca ei sunt decisi sa mearga impreuna la o guvernare de patru ani.

Octavian Andronic: Dar nu impreuna la alegeri.

Horia Alexandrescu: Vor fi cele doua momente de care vorbeam si vorbeati in care vor trebui sa intre in competitie si acolo poate fi loc de... Asa cum s-a jucat in judete la parlamentare, bag eu aicea unul slab, bagi tu acolo unul tare. Deci este loc de jocurile acestea. Important este daca rezista coalitia?

Dan Mihalache: Spre deosebire de alegerile locale sau parlamentare la europarlamentare este pe scor, pe scor national si la prezidentiale este tot pe scor deci nu ai ce intelegere sa faci, ori pierde unul, ori pierde celalalt.

Horia Alexandrescu: Ba da. Suntem in culise. Deci in culise se spune cati? Cinici ai mei, cinci ai tai. Deci haideti sa ne intelegem.

Horia Alexandrescu: La europarlamentare va fi lucrul pe liste, aici se va lucra foarte tare si pe pozitiile de pe liste.

Dan Mihalache: Domnule Alexandrescu, domnule Andronic nu ai cum sa spui noi luam 11, voi luati 11.

Horia Alexandrescu: Nu chiar.

Dan Mihalache: Depinde de campanie, de capacitatea de mobilizare a organizatiilor, de intensitatea campaniei si aceasta va fi o intrebare la care eu nu am raspuns nici pana acum nici ca analist. Guvernul acesta are o ostilitate dupa parerea mea rar vazuta in ultimii ani. Nu stiu guvern care sa fi fost intampinat si de mass-media cu mai multa ostilitate, inclusiv sa spunem de zona aceea de mass-media care era oarecum talibana, folosesc un cuvant mai putin frumos, in apararea lui Basescu si a P.D.L.-ului, pentru ca acolo este o dezamagire. Cum v-ati dus cu comunistii, cu hotii de la P.S.D si asa mai departe. Trebuie sa vedem totusi cum se va deconta criza. Pentru ca s-ar putea sa constatam cu tot angajamentul P.S.D pentru stabilitate, pentru guvernarea in timp de criza, peste cateva luni, dupa europarlamentare, s-ar putea sa constatam ca doar unul dintre partide deconteaza in mod sever.

Horia Alexandrescu: Tot la vorba mea ajungeti domnule Mihalache pentru ca la acel moment, daca ajungem in momentul acela in care doar un partid deconteaza pierderile, atunci ce se va intampla in interiorul P.S.D-ului? Atunci cei care acum spun ca nu trebuia sa intram la guvernare ataca guvernul, ataca institutiile, ataca presedentia, ce vor face? Aici este problema.

Octavian Andronic: Ce vor putea sa faca este problema.

Horia Alexandrescu: Bun si atunci eu va spun inca o data sa incercam sa descalcim firele, sa facem o proiectie.

Dan Mihalache: Noi trebuie sa ne gandim si la specificul partidelor din Romania, aici nu am in vedere P.S.D-ul ci cam toate sunt construite mai putin ca partide ideologice ci mai mult ca partide de administratie si de administrare care trebuie sa stea calare pe resursele bugetare, de aceea nu vad partid in Romania care sa reziste pe termen lung stand in opozitie.

Octavian Andronic: V-a infometat clientela.

Dan Mihalache: Avem de pilda situatia laburistilor din Marea Britanie care au stat, nu stiu, 18 ani in opozitie sau 12 ani. Avem chiar si situatia social-democratilor germani care au putut sa stea ...

Octavian Andronic: La noi ar fi de neconceput o asemenea chestiune.

Dan Mihalache: La noi nu este de conceput si de aceea si presiunea care se exercita, asupra tuturor partidelor aflate la guvernare, cu orice pret pentru ca exista un anumit tip de clientela politica iar aceasta clientela traieste, din pacate pe resursele statului. Aici este o zona in care nu am reusit sa punem ordine ca aceasta este situatia, mai pun un director la scoala, mai...

Octavian Andronic: Domnule Mihalache iertati-ma ca va intrerup. Stiti ce mi se pare mie cel mai interesant lucru, ca sa nu ii spun altfel? Faptul ca acum numai exista nici un fel de pudoare legata de aceasta chestiune. Este foarte limpede ca competitia se duce pana in panzele albe pe fiecare nivel, pe fiecare esalon al zonei care poate da niste beneficii clientelei.

Dan Mihalache: Eu acum vreau sa va spun, absolut detasat de conditia mea de om politic, ca mie mi se pare scandalos nivelul la care am dus politizarea institutiilor. Pot sa inteleg ca schimbi inspectorul general scolar dintr-un judet ca face politica educatiei, pot sa inteleg ca schimbi de la directia muncii ca face politica guvernului in materie de munca dar sa pun in balanta seful de la Registrul Auto Roman, dela R.A.R. care inmatriculeaza masini...

Horia Alexandrescu: Ohoo, ce coada este la R.A.R.

Octavian Andronic: Nu suntem niste deschizatori de drumuri in privinta aceasta. In Austria, unde fenomenul a cunoscut o exacerbare care a scos din sarite, s-a mers pana la portari de institutii.

Horia Alexandrescu: Si acolo a fost o combinatie stanga-dreapta la guvernare.

Dan Mihalache: Intr-un fel noi urmam acest model si chiar si in Italia este o "lottizzazione" cum ii spun ei, lotul fiecarui partid dar eu cred ca la un moment dat clasa aceasta politica sau politicienii, cum ii spuneti, va trebui sa aiba o intelepciune suficienta si sa traga o linie si sa spuna: domnule in Romania sunt 2000 de posturi care sunt numite politic si le scriem intr-o lege.

Horia Alexandrescu: Sunt negociabile politic.

Dan Mihalache: De exemplu in Statele Unite este foarte interesant, va sfatuiesc sa cautati pe internet, exista asa numitul "Plum Book", este o carticica care are culoarea prunei ca de aceea i se spune "Plum Book" si in aceasta gasesti toate functiile care sunt numite politic. Scrie asa: Departamentul de Stat - asistent al Secretarului de Stat, scrie frumos: political appointee, numit politic, la altii scrie carrier appointee. Deci cine vrea sa intre in administratia americana poate sa ia carticica aceea si sa stie ca in administratia americana exista 2000 de posturi care sunt numite...

Horia Alexandrescu: Pai si atunci noi facem altfel?

Dan Mihalache: Problema la noi este ca lucrurile acestea se duc mult prea jos, se duc la directori de scoli, se duc la directori de gradinite, se duc la directori de spitale. Pe mine ma distreaza, eu stiu ce mare batalie, in fosta mea circumscriptie electorala, s-a dus in 2005 ca sa schimbam directorul spitalului din Viseul de Sus, era P.S.D-ist si trebuia sa schimbe...

Horia Alexandrescu: Deci eu m-am batut aici pentru domnul director Bani care din punctul meu de vedere era un meserias si facuse treaba serioasa. Era la Victor Babes si facuse o treaba buna. Nu stiu ce s-a intamplat dar cred ca pana la urma nu l-au schimbat inca.

Octavian Andronic: Dar o sa il schimbe.

Dan Mihalache: Aceasta este o aiureala si ea practic introduce foarte mari disonante in sistem si asa cum spunea si domnul Andronic, eu sunt foarte socat ca este pe fata, fara perdea, domnule acestea sunt ale noastre.

Octavian Andronic: Mai este o chestie, Horia lasa-ma sa adaug o chestie, mai este o inventie de ultima ora chestia aceasta cu algoritmul pe ministere, daca ministrul este P.D.L. are un secretar de stat de la P.S.D. Dupa mine este cea mai mare aiureala pentru ca se va ajunge la un blocaj reciproc aproape total din punctul acesta de vedere.

Dan Mihalache: Nu va faceti probleme pentru ca de regula partidului minoritar in ministerul respectiv i s-a dat relatia cu parlamentul. Deci din punctul acesta de vedere cred ca mai putin s-a blocat.

Octavian Andronic: Bun, dar exista probleme si din alt punct de vedere, ca un ministru trebuie sa aiba o echipa a lui, o echipa cu care sa poata conlucra.

Dan Mihalache: Aici eu va spun un lucru ca acesta este mecanismul de negociere care exista peste tot. Si in Germania acolo unde exista un ministru dintr-un partid al coalitiei, exista al doilea secretar din celalalt partid. Eu, de pilda le-am spus colegilor mei ca nu inteleg de ce nu au negociat inclusiv pana la pozitiile de secretar de stat in ceea ce priveste atributiile. Adica mi s-ar fi parut normal ca de pilda la Ministerul Apararii numarul doi din minister, care este secretarul de stat pentru politica de aparare, sa fie al nostru. Nu dupa aceea sa lasi la atitudinea ministrului sa dea atributele.

Octavian Andronic: S-a lasat la atitudinea ministrului si el poate sa faca cam ce vrea.

Dan Mihalache: Desi trebuie sa va spun ca in anumite situatii, in cazul lui Vasile Blaga care a fost foarte corect si l-a incarcat...

Octavian Andronic: Vasile Blaga este un om foarte corect.

Dan Mihalache: pe secretarul nostru de stat, din cate stiu eu, cu atributii destul de consistente dar sunt alte zone unde li se da relatia cu parlamentul.

Horia Alexandrescu: Puteti sa citati cazul lui Stireanu care a devenit Secretar de Stat la Ministerul Culturii si inteleg ca...

Octavian Andronic: Inainte de a i se da atributiile a fost anuntat ca se vor restrange.

Dan Mihalache: Acum sigur ca oamenii de cultura, sigur ca sunt un pic mai complicati de felul lor. Octavian Stireanu nu este un fieste cine ca sa spun asa.

Horia Alexandrescu: Este un vechi gazetar ca si voi.

Dan Mihalache: Eu ma simt onorat in compania dumneavoastra.

Horia Alexandrescu: Este un vechi om de presa.

Octavian Andronic: Si un vechi om politic.

Dan Mihalache: Un om politic care a avut mandat de senator, deputat si sigur ca probabil lui Paleologu care este probabil un fel de baiat asa mai tinerel foarte bine construit ca imagine.

Horia Alexandrescu: Scolit si citit si instruit inafara deci cu experienta internationala.

Dan Mihalache: Nu stiu cat de consistent dar probabil ca nu ii este foarte confortabil sa aiba ca secretar de stat o personalitate. Nu este venit...

Octavian Andronic: Desi nu exista riscul sa ii ia locul.

Horia Alexandrescu: Bun deci excludeti inclusiv eventualitatea care se cam flutura, in aceleasi culise ca se simte nevoia unui partid la stanga P.S.D-ului.

Octavian Andronic: Bineinteles ca se simte nevoia unui partid la stanga in primul rand.

Horia Alexandrescu: Domnule Mihalache situatia este complicata.

Dan Mihalache: Nu. Si eu am avut multe discutii pe aceasta tema cu multi colegi si din partid si din afara, din mediul politic. Eu de pilda am fost promotorul, hai sa ii spunem unificari stangii si intotdeauna cand am lucrat cu Adrian Nastase, am scris pe tema aceasta, l-am batut la cap si am spus ca este cazul ca P.S.D-ul sa fie intr-adevar marele partid al stangii si sa absoarba ceea ce era Partidul Socialist al lui Mohora si Partidul Social Democrat al lui Cunescu si fractiunile, inclusiv PSM-ul lui Sasu. As fi vazut insa, aici este o dificultate, acest proces dublat si de o transparenta si pluralism intern. Sa constituim fractiuni in care sa ne revendicam pe fata pentru ca nu imi place discutia aceasta cu tabara lui Iliescu, tabara lui Nastase. Daca lucrul aceasta ar fi formalizat un statut si eu as putea spune ca eu ma revendic de la curentul social-liberal si ne intalnim, avem un club in interiorul partidului, stim ca avem o lista de oameni ai nostrii si ca atunci cand constituim conducerea partidului facem proportional.

Octavian Andronic: Insa, domnule Mihalache, stiti ca statutele le fac cei care sunt la putere intr-un partid si le fac in scopul de a-si conserva si a-si consolida puterea.

Dan Mihalache: Eu trebuie sa va spun ca a existat si teama ca aceasta institutionalizare ar putea duce la sciziune si stiti ca domnul Iliescu a fost extrem de atent sa nu se intample cumva ce s-a intamplat cu FSN-ul in anul 1992. In orice partid exista competitie interna dar din pacate este subterana.

Octavian Andronic: Exista numai ca aceasta este intr-un fel subterana pentru ca partidele noastre nu sunt constituite pe criterii democratice. Eu cred ca mai putina democratie ca in partide nu exista in nici o alta institutie a statului de drept. Sunt mici sau mai mari feude conduse dupa metode mai mult sau mai putin dictatoriale in aparenta. Stii ce se intampla Horia? Un partid aflat de regula la putere...

Dan Mihalache: Nu se sparg.

Octavian Andronic: nu se sparge pentru ca exista, de regula interese mai mari.

Dan Mihalache: Bun, eu va spun ca asa cum este construit astazi P.S.D-ul, eu nu vad masa critica si leadership pentru o eventuala sciziune, ceea ce nu inseamna ca nu va exista o competitie interna care se va purta cu mijloace mai mult sau mai putin...

Horia Alexandrescu: Dar s-a anuntat ca Mitrea va candida contra lui Geoana.

Octavian Andronic: Se va scoate la licitatie postul.

Horia Alexandrescu: Bine, acum in viitorul congres, dar eu va spun ca lucrurile sunt in derulare.

Octavian Andronic: Eu am inteles ca se vor licita doar posturile de vicepresedinti.

Horia Alexandrescu: Acest lucru se discuta acum. Deci aceasta este lucrarea cu filialele dar haideti sa discutam despre ce este la liberali, ca acum la liberali a inceput tambalaul.

Octavian Andronic: Acolo este dramatic. Parerea mea este ca Tariceanu s-a trezit pe o pozitie care i-a depasit mult pragul de incompetenta intr-o conjunctura cu totul si cu totul speciala. El a castigat, nu poti sa spui ca nu a castigat in acest exercitiu al puterii, a invatat sa munceasca, a invatat sa vorbeasca, a invatat si regulile puterii dar nu cred ca o sa mai reziste pentru ca de acum inainte pentru o buna perioada de timp Partidul Liberal nu o sa mai aiba sansa de a accede la putere si nu o sa mai aiba sansa de a satisface clientela politica, ceea ce este si va fi un mare handicap. El are toate sansele sa piarda presedentia partidului.

Horia Alexandrescu: Eu sunt convins ca asa va fi si desi incearca cu disperare, congresul acesta...

Dan Mihalache: Eu nu as fi chiar atat de radical in aprecieri. Pe de o parte Tariceanu, in ultimii patru ani, a crescut foarte mult...

Octavian Andronic: A crescut este foarte adevarat, a crescut multumita presedintelui Basescu.

Dan Mihalache: si s-a developat ca fiind chiar un lider. A crescut si multumita presedintelui Basescu. Exercitiul de guvernare l-a schimbat foarte mult, a devenit mult mai coerent in exprimare, stie sa isi dea mesajele, a invatat cum spune domnul Andronic si sa munceasca. Daca mie mi-ar fi spus cineva ca Tariceanu este capabil sa se scoale dimineata sa mearga la birou acum patru ani, sincer nu credeam. Oricum el poate sa deconteze la un eventual congres faptul ca a dus partidul al guvernare, ceea ce s-a intamplat pentru prima data dupa 1920 si cat? Cand au fost bratienii nu?

Octavian Andronic: A scos si un scor electoral mai bun.

Dan Mihalache: A adus partidul la un platou de 20%.

Horia Alexandrescu: Ziceti 18.

Dan Mihalache: Nu conteaza. Deci in plafonul de 20% pe care P.N.L.-ul nu l-a avut niciodata, ca i-a asigurat astfel un grup parlamentar consistent. Deci din acest punct de vedere nu vad deconturi foarte mari. Mai este un element, nu vad nici cei care i-ar putea periclita foarte serios pozitia.

Horia Alexandrescu: Pai stiti ca se intampla acelasi lucru domnule Mihalache, de aceea am vrut sa fac o paralela, vedeti ca este o venire puternica in prim-plan a baronilor locali in toate partidele si la P.S.D este clar.

Octavian Andronic: Este transfer de putere real.

Horia Alexandrescu: Acest lucru s-a intamplat si la P.N.L..

Dan Mihalache: Acest lucru imi spunea si o colega de la liberali acum cateva zile. Domnule, modelul vostru ni-l transferati din ce in ce si noua. Iata ca si la noi…

Horia Alexandrescu: Dar nu este vorba de model. Este vorba de o etapa pe care ar trebui sa o explicam mult mai clar telespectatorilor, deci electoratului. Aceasta este faza administratiilor locale in care banii europeni se duc catre acolo.

Dan Mihalache: Este un proces care urmeaza logica la ceea ce se intampla la nivelul statului.

Octavian Andronic: Este un proces legic pana la urma.

Dan Mihalache: Pentru ca descentralizarea exista, este reala. Eu ma uit, de pilda comparativ la semnificativa diminuare a rolului parlamentarului. In 1990 parlamentarul era “tatic” in judet, era o chestie domnule sa fii deputat, senator, se uita toata lumea cu respect la tine in judetul respectiv. Incet, incet puterea s-a mutat. Acum parlamentarii sunt un fel de slugi sau baieti de mingi ai administratiei publice locale.

Horia Alexandrescu: Da, dar daca vor sti sa isi puna in valoare votul uninominal si alegerea pe colegii…

Dan Mihalache: Pai nu, alegerea pe colegii si votul uninominal tocmai asta au facut, i-a transformat si mai mult in servitori ai alesilor locali pentru ca el depinde de primari, de baietii aia.

Horia Alexandrescu: Dar si ei depind de el pentru ca uitati acum se discuta bugetul, acum este un caz de forta majora.

Dan Mihalache: Mai putin. Am fost la Camera Deputatilor de dimineata si m-am uitat pe volumul de amendamente dispuse la buget si vreau sa va spun ca am intrebat colegele de la noi, care se ocupau de statistica daca sunt mai multe sau mai putine decat in anii trecuti. Cred ca sunt la dublu.

Horia Alexandrescu: Doar liberalii au adus 2000 dar multe s-au stins in comisii.

Dan Mihalache: Fiecare este preocupat pe acest sistem pe care eu continui sa cred ca este un sistem cu care noi am gresit, chiar daca nu este populara aceasta chestie in opinia publica imi permit sa o spun.

Octavian Andronic: Fiecare este preocupat pentru ai lui.

Horia Alexandrescu: Nu pentru colegiul lui.

Dan Mihalache: Fiecare este preocupat de barna lui din ochi pentru ca ce ma intereseaza pe mine ca in judetul Maramures trebuie sa existe, de pilda o sosea de centura la Baia Mare? Pe mine ma intereseaza Caminul Cultural din Chechis.

Horia Alexandrescu: Dar si primarul si presedintele consiliului judetean sunt la mana parlamentarului daca parlamentarul stie sa se bata pentru colegiul lui dar acesta este un caz de forta majora. Am plecat de la liberali.

Octavian Andronic: La liberali se mai intampla o chestiune, pentru prima data in istoria de 18-19 ani, exista o criza de lideri. Liberalii au avu intotdeauna prea multe voci ceea ce i-a facut sa se rupa in nu stiu cate aripioare, in nu stiu cate surogate de partid. De aceasta data nu gasesti pe cine sa opui in mod serios lui Tariceanu.

Horia Alexandrescu: Pai acolo s-a constituit ceva, si aseara l-am vazut pe Orban, tandemul Crin Antonescu-Orban. Sa spunem ca ei au avut de partea lor si au mai mult de jumatate din liderii de filiale pentru ca Tariceanu s-a facut ca este de acord cu congresul din acest an, 21 martie. De fapt aia stabilisera dinainte, erau mai mult de jumatate, era clar ca asa va fi. Cum el si acum spune, dupa ce a incercat sa reduca numarul de vicepresedinti la cinci care erau oamenii lui sau majoritatea ai lui, ca domnule nu eram de acord sa renuntam la vicepresedinti, sunt numai impotriva infiintarii functiei de presedinte executiv pe care o vizeaza Orban in tandem cu Crin Antonescu. Deci lupta din punctul meu de vedere este deschisa, nu stiu cat a castigat, nu stiu cat a pierdut, cate gafe a facut si ce goluri a lasat, inclusiv scandalul cu masina, chiar declaratia de ieri. Ieri vine si spune ca nu i-au mai inmatriculat masina. Pai daca ai masini nu iti e rusine sa iei masina aia de la guvern si sa o aduci aici? Este jenant.

Dan Mihalache: Este o traditie postdecembrista pe care eu personal nu o...

Horia Alexandrescu: La pretentiile lui si la imaginea lui sa faci gainaria aceasta cu o masina? O muti de colo-colo pai chipurile pentru colegi?

Octavian Andronic: Cu Tariceanu se intampla intr-un fel ceea ce s-a intamplat cu Nastase dupa exercitiul trecut. Fiind la carma guvernului a cam pierdut controlul partidului.

Horia Alexandrescu: Nu a pierdut. Lua masuri de capul lui, nu intreba pe nimeni, deci astia erau nimic, de aici a plecat revolta. Au fost destui liberali si astazi trebuia unul din ei sa vina aici dar are o problema, imi pare rau. Multi au fost revoltati din cauza atitudinii lui Bogdan Olteanu care din punctul meu de vedere este un baiat destept si s-a descurcat foarte bine ca presedinte al Camerei Deputatilor dar...

Octavian Andronic: Bogdan Olteanu a facut parte din echipa cu care s-a inconjurat Tariceanu.

Dan Mihalache: Inteleg din zona liberala ca mai degraba Bogdan Olteanu, spun si eu asa din culise, polarizeaza ostalitatea partidului decat Tariceanu. Sigur a fost un anumit grup care intr-adevar in timpul guvernarii si aici era si Olteanu, erau mai multi, David Voicu, care intr-adevar si-au apropiat toate beneficiile guvernarii si care intr-adevar au starnit si nemultumire.

Octavian Andronic: Cam asta i s-a intamplat si lui Nastase.

Dan Mihalache: Sigur la domnul Nastase chestiunea a fost amplificata de pierderea alegerilor prezidentiale si de trecerea in opozitie care pentru P.S.D a fost mai dureroasa.

Octavian Andronic: Dramatica.

Horia Alexandrescu: Sigur dar si-a facut-o si P.S.D-ul cu mana lui. Nu ne mai intoarcem, mai am 2-3 minute, U.D.M.R si scandalul cu autonomia. Iar o flutura.

Octavian Andronic: Eu cred ca presedintele Basescu a fost pentru prima data extrem de transant. El este transant de felul lui dar de aceasta data nu a mai lasat loc de interpretare a unei chestiuni cu care liderii U.D.M.R si-au imbrobodit electoratul in mod repetat.

Dan Mihalache: Eu nu sunt un fan Basescu, stiti foarte bine, mai degraba ma apropii de pozitia lui Adrian Severin dar cred ca aici Basescu a punctat bine pentru ca a mers acolo si pentru ca le-a spus clar ce se poate si ce nu se poate. In ceea ce priveste U.D.M.R-ul eu am o singura evaluare. Este o forma de a arata pisica si de a spune ca daca nu ne-ati vrut la putere, va aratam ca se poate si asa iar in al doilea rand este o forma de resolidarizare a electoratului prin inglobarea discursului Partidului Civic Maghiar. Acest lucru se intampla prin cooptarea lui Teokes ca sa adune iar practic tot electoratul.

Horia Alexandrescu: Le-a spus un lucru foarte intelept si ar trebui sa le spunem ca domnule aproape douazeci de ani U.D.M.R-ul a fost la guvernare.

Octavian Andronic: Nu doisprezece a fost aproape incontinuu.

Horia Alexandrescu: Pai domnule drumurile acelea din Covasna si Harghita pe care le reclama ei acum ca sunt desfundate, ca sunt praf si pulbere de ce nu le-au facut cand au avut puterea in mana si ministrii si in guvern si putere si oricum au fost langa putere tot timpul? Ei trebuiau sa faca drumurile acelea si aici este pedala pe care a apasat presedintele Basescu fiindca le-a spus ca mai fratilor pai sunteti judete prost administrate pana acum.

Dan Mihalache: Voi le administrati.

Horia Alexandrescu: Despre acest lucru este vorba. Domnilor va multumesc mult pentru prezenta la emisiune, multe lucruri interesante, poate ne mai vedem pentru ca uite incet, incet putem sa deslusim miscarile. Nu spunem ca sunt radicale dar este bine sa facem cate o radiografie din aceasta. Multumesc domnului analist politic, doctor in stiinte politice Mihalache care este totusi si membru al P.S.D.

Octavian Andronic: Nu poti fi perfect.

Horia Alexandrescu: Dezvalui la sfarsit ca are o propunere de consilier de stat la Guvernul Romaniei, ii asteptam materializarea. Domnul Octavian Andronic ziarist, director Amos News. Le multumesc amandurora si dumneavoastra. Urmeaza Tudor Barbu si eu va astept maine la o noua emisiune care speram sa fie foarte interesanta. Toate cele bune.

.: Înapoi la subiect Emisiuni TV - 2009