Ziarul personal Octavian Andronic
18 Ian 2020 - 17:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Liderul echipei și eu creăm un corp comun!

-- Ovidiu Grecea

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Bucureștiul nu mai poate fi un pericol de inundație!”
.: Data 16-Noi-2007 :: Accesări: 1073 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Bucureștiul nu mai poate fi un pericol de inundație!”
INVITAT: Aurel Constantin Ilie, ministrul Mediului
DATA: 23 ianuarie 1996


Octavian Andronic: Bună seara, stimați telespectatori ai Antenei 1 și cititori ai ziarului "Libertatea", păstrându-ne în tematica emisiunii noastre am putea spune că am comis din capul locului un „abuz”, aducându-l pe dl Aurel Constantin Ilie direct dintr-o ședință de Guvern, care, probabil că nu s-a terminat încă la această oră. Îi mulțumesc pentru bunăvoința care a manifestat-o și îi propun să intrăm direct în tema acestei întâlniri. Domnule ministru, natura s-a repezit în ultimii ani cu toate forțele asupra noastră. Abuzează și ea la rândul ei de noi. Au fost aproape în toată Europa inundații anul trecut, acum și în America, a venit un val puternic și la noi. Presa a speculat mult pe această temă, afirmând chiar că inundațiile din acest an ar fi fost mai puternice, mai catastrofale decât cele din '70 sau decât cele din 75. Care este realitatea ?

Aurel Constantin Ilie: În primul rând vreau să mulțumesc atât postului de televiziune cât și dvs. că-mi dați posibilitatea să pot să mă exprim și să facem câteva clarificări în toate aceste păreri care circulă și au circulat în acest sens. În ultimul timp e foarte adevărat că au loc tot felul de anomalii climatice și pe acest fond, după cum bine ați observat și dvs. au avut loc o serie de fenomene, nu numai la noi ci si în Statele Unite si probabil că vor mai avea loc. Este foarte adevărat că aceste fenomene au apărut iarna, dar România este afectată de inundații în fiecare an și s-a făcut un program special care se derulează pentru a se lupta cu astfel de fenomene deosebite ale naturii. Repet, deosebirea în acest an - subliniez - e că s-a întâmplat iarna. Și s-a întâmplat pe un fond de inversiune termică, deci de încălzire bruscă si precipitații foarte puternice care au depășit 100 de litri pe metru pătrat, găsind solul plin de zăpadă, s-au produs aceste scurgeri deosebite și fenomenul care-l cunoaștem, de inundație. Presa a făcut multe aprecieri, e liberă s-o facă pentru că asta este societatea în care vrem să ne înscriem, nu știu cât profesionalism a avut la bază atunci când a făcut afirmațiile că inundațiile din 1995 - 1996 au fost mai mari decât în 1970, și vă pot oferi date comparative referitor la aceste afirmații. Ca suprafețe, de exemplu, afectate de inundații au fost cam 9% din inundațiile din 1970, ca locuințe au fost cam 10%, ca șosele 15 - 20 %. Asta o spun cam la vreo 2-3 săptămâni de la bilanțul acestor calamități și repet ce este foarte adevărat că ne mai așteptăm la astfel de fenomene și nu înseamnă că dacă s-au întâmplat acum nu se vor mai întâmpla.

Octavian Andronic: Estimările meteorologice spun că pe la jumătatea lunii februarie acest fenomen se va repeta.

Aurel Constantin Ilie: Nu știu sigur. Dar vreau să amintesc că previziunile meteorologilor au fost foarte exacte, după cum telespectatorii cunosc mai puțin, în cadrul instituției pe care o conduc există sectoare de avertizare si de alarmare care au la bază o rețea în toată țara și care este racordată la întregul sistem de informații care funcționează în întreaga Europă și la noi în țară, și previziunile au fost nu numai din punct de vedere al realizării scurgerilor ci au fost din punct de vedere al sistemului termic, deci al câmpului de precipitații care au intrat în țară și îmi pare rău că nu am aici, dar vă pot arăra că am făcut o analiză deosebită asupra modului în care au avut loc aceste avertizări și au fost extraordinar de precise. Atât avertizările din punct de vedere meteorologic și al scurgerilor, deci al formării undelor de viitură, cum se numește în tehnică. Ca urmare multă lume și probabil că ați văzut, eu am văzut și la televizor, în Franța, în partea sudică, în America morți, dispăruți, la noi a fost - datorită acestor previziuni -alarmată populația iar prin segmentele instituționale care funcționează în cazul acestor fenomene a fost evacuată populația din acele zone. Deci cel mai important factor de acțiune este îndepărtarea populației pentru că în momentul producerii lor alt sistem de acțiune nu există în cazul în care nu există lucrări specifice acestor sisteme de apărare.

Octavian Andronic: În acest bilanț s-au înregistrat pierderi de vieți omenești ?

Aurel Constantin Ilie: S-au înregistrat câteva pierderi, datorită neatenției a două persoane și încălcarea legii de circulație, trei pasageri dintr-o mașină, în comparație cu ce se putea produce pentru că eu sunt obligat să spun că aceste inundații s-au produs în general în bazinele superioare ale râurilor de la noi din tară, deci acolo unde nu existau lucrări hidrotehnice, în astfel de zone și sistemele de comunicații sunt destul de precare, dar ca niciodată sistemele au funcționat foarte bine și vă pot aminti că, de exemplu, sistemul de avertizare al apelor la un moment dat în bazinul Arieșului, a fost singurul care a rămas în funcțiune. Datorită acestui sistem de comunicații au putut intra în alertă și au putut să-și desfășoare acțiunea comisiile locale cu componentele lor. Dar la nivel de județ există comisii locale de apărare a inundațiilor, mai mult decât atât la nivelul județelor și fiecare oraș are un plan de apărare, conform legii. Multă lume nu cunoaște că, practic, actualul sistem în care funcționează componenta socială si organizatorică a acestui plan intră în funcțiune automat atunci când se depășesc anumite praguri critice. Vă mai pot spune că acest sistem de alertare funcționează 24 de ore din 24 și la atingerea unor praguri critice se declanșează sistemul prin care toate componentele care participă la acțiunea efectivă de apărare intră în funcțiune. Și aici intră componenta Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului Transporturilor, a Ministerului Sănătății, Telecomunicațiilor etc.

Octavian Andronic: Cu toate acestea au existat nu puține acuze legate de încetineala cu care organele abilitate au intervenit la
ajutorarea sinistraților și celor care au avut se suferit.

Aurel Constantin Ilie: Vedeți, acuze se pot aduce foarte ușor, e bine, probabil că aici, dvs. e normal să puneți o astfel de întrebare, dar pentru a putea interveni primul act de intervenție este de a îndepărta populația. După ce trec asemenea fenomene, populația este apărată împotriva apariției unor dizenterii, pentru a avea acces la alimente, căldură, îmbrăcăminte ... După ce apele se retrag, intervine un alt mod de acțiune.

Octavian Andronic: După părerea dvs. această intervenție a fost utilă și promptă? Vă întreb acest lucru pornind și de la o anumită chestiune, referitoare la asigurările care s-au plătit celor care au avut pierderi sau care se puteau plăti, și mai mult decât atât, o chestiune care a remarcat-o chiar si președintele lliescu, la vizita de acum câteva zile unii sinistrați nu vor beneficia de nici un fel de despăgubire.

Aurel Constantin Ilie: Sunt modalități prin care se acționează rapid pentru punerea în apărare a populației și măsuri care se desfășoară în timp. Dar ca să mă refer ... sistemul de într¬ajutorare rapidă a constat și constă în asigurarea unor ajutoare privind refacerea locuințelor celor afectați și privind refacerea condițiilor de transport etc.După părerea mea acest sistem a funcționat bine. Modalitatea de distribuire este supusă unor interpretări subiective și ca întotdeauna apar și în astfel de modalități de distribuire ...

Octavian Andronic: Este celebrul caz, intens mediatizat, al cetățeanului care a primit pachete de biscuiți ...

Aurel Constantin Ilie: Vă pot da și eu un alt exemplu. Când am fost, imediat, pentru a bate cu piciorul Valea Arieșului, care a fost cea mai afectată, la un moment dat unul dintre primari dintr-o comună chiar ridica problema că avem prea multe ajutoare și punea problema cum putem folosi aceste ajutoare pentru a le transforma în bani si cu banii să refacem casele, cu toate că tocmai primisem hotărârea Guvernului că materialele de reconstrucții se dau gratuit.


Octavian Andronic: S-a făcut o evaluare a pagubelor produse de aceste inundații ?

Aurel Constantin Ilie: Există o estimare orientativă pentru că o estimare corectă necesită timp, depinde de efectele directe, indirecte și conform regulilor care sunt instituite în acest domeniu noi trebuie să prezentăm cam în 45 de zile un raport sintetic cu toate necazurile si cu toate costurile acestor necazuri. Dar vă pot spune estimarea orientativă, este - tot ce înseamnă pierderi - cam peste 300 milioane dolari. Și vă pot spune mai mult: Guvernul a găsit resurse foarte rapid și a propus prin actuala lege a bugetului ca cele 200 -300 miliarde să se deruleze în acest an.

Octavian Andronic: Vorbeați la început despre coeficienții inundațiilor de acum fată de cele din 1970. La valori hidrotehnice asemănătoare care ar fi putut fi urmările ?

Aurel Constantin Ilie: Deci, în acest an - majoritatea întâmplărilor au fost iarna - aici a fost mai complicat - au fost prinse câteva
bazine, nu cum s-a spus, jumătate din țară. Și au fost
afectate o parte din bazinele superioare a Crișurilor, parte
din bazinul Someșului, parte din bazinul Mureșului și bazinul lalomiței și Argeșului, deci partea superioară a acestor bazine care nu a beneficiat în realizarea lucrărilor de apărare pentru că trebuie să știți că în România s-au executat si se vor executa astfel de lucrări. Acestea constau în trei tipuri de lucrări: lucrări de acumulare cu tranșă, lucrări de ... și de derivație. Sunt operații tehnice. Deci prin operațiile și prin sistemul de acumulare care a existat la dispoziție, undele de viitură formate au fost atenuate, ele puteau produce alte efecte.

Octavian Andronic: Bucureștiul a fost vreun moment în pericol ?

Aurel Constantin Ilie: Bucureștiul nu poate fi în pericol la lucrările cu care este echipat bazinul Argeș și bazinele limitrofe pentru că Bucureștiul are un sistem complex de apărare hidrotehnic, sistem care permite controlul debitelor în bazinul superior al Argeșului și sunt câteva acumulări care pot prelua viiturile care se formează în bazinul superior. Dar în ipoteza în care ele depășesc există un întreg complex de derivații prin care se pot deriva debitele din Argeș către Dâmbovița ... și există un sistem de avertizare prin care aceste acumulări se pun în funcțiune, se pregolesc .

Octavian Andronic: Cred totuși că Bucureștiul este în pericolul care ține de stația de epurare de la Glina. A fost începută prin 1985, nu s-a terminat nici până în zilele noastre și o importantă parte din apa infestată se duce în Dâmbovița.

Aurel Constantin Ilie: Din punct de vedere al calității apelor, Bucureștiul evacuează cam 20 m.c. apă pe secundă. Deci cam acesta este debitul constant și acest lucru a fost conceput după construcția amenajării râului Dâmbovița care, știți, separă apele curate de apele murdare ca la ieșirea casetei din Dâmbovița să intre în stația de epurare de la Glina, să curețe și să lase să curgă mai departe ... Cu atât mai mult în afară de Glina mai există o amenajare a Dâmboviței respectiv există o semiamenajare care trebuie gândită și reamenajată spre Budești.

Octavian Andronic: Nu sunt bani pentru continuarea lucrărilor ?

Aurel Constantin Ilie: Nu pot să vă răspund la o astfel de întrebare pentru că asta depinde de Primărie, deci de politica investițională pe care o are Primăria.

Octavian Andronic: După câte știu, anul trecut s-au returnat cam 30 de miliarde din bugetul Primăriei pentru ...

Aurel Constantin Ilie: Realizarea unei lucrări de investiții, conceperea și punerea ei în aplicare depinde de sistemul de a gospodări aceste fonduri.

Octavian Andronic: O ultimă întrebare, dle ministru pentru că timpul nostru a ajuns spre scadență: cine abuzează în principal de calitatea mediului în care trăim în București și ....

Aurel Constantin Ilie: Deci mediul în București este afectat în primul rând de circulația auto. Nu o să deplâng ce se întâmplă în București, problemele sunt mult mai mici decât ce este la Baia Mare. Al doilea factor de poluare este cetățeanul Bucureștiului. Pentru că acestuia îi place să critice mult dar nu-i place să se comporte vizavi de condițiile de mediu pentru că gestionarea deșeurilor o aruncăm de multe ori în spatele agentului economic care trebuie să le corecteze sau în spatele Primăriei. Dar uitați-vă în cartiere cine sunt cei care aruncă gunoaiele. Și probabil că legea care încă nu s-a aprobat ne va permite o acțiune puternică inclusiv asupra cetățeanului.

Octavian Andronic: Îi așteptăm efectele și nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc în numele telespectatorilor și să vă mai așteptăm la emisiunea noastră.

Aurel Constantin Ilie: Și eu vă mulțumesc.

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "CU CĂRȚILE PE MASĂ"