Ziarul personal Octavian Andronic
28 Ian 2020 - 06:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

„Accesul la propriul dosar de Securitate va fi o sursă de nefericire”
.: Data 16-Noi-2007 :: Accesări: 1636 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

„Accesul la propriul dosar de Securitate va fi o sursă de nefericire”
INVITAT: Vasile Văcaru
DATA: 16 ianuarie 1996

Octavian Andronic: Nu s-ar putea spune că la Comisia de Control a SRI-ului domnește monotonia.

Vasile Văcaru: Nu domnește deloc monotonia, eu și colegii mei am decis să plângem? Astă-vară am avut o vară fierbinte în legătură cu „TerasaAnda”, acum avem alt caz și avem mult de lucru.

Octavian Andronic: Spuneți-mi, de ce neapărat trebuie controlat SRI-ul, de unde a reieșit necesitatea unei astfel de comisii ?

Vasile Văcaru: Ideea nu e noastră, e a democrațiilor înstăpânite, există o astfel de comisie și în America, în Germania, acum și englezii au o astfel de Comisie, practic în toate țările cu o democrație bine cristalizată există asemenea comisii de control a unor societăți civile asupra unor servicii care îndeobște trebuie să lucreze în secret și care pot să scape controlul societăților civile. E bine de știut că totul se face cu bani si contribuabilul plătește. Ori această comisie nu-și propune nimic altceva decât să verifice cum anume se cheltuie acești bani și mijloacele pe care le utilizează acest serviciu sunt absolut conforme cu legile, cu Constituția.

Octavian Andronic: Ceva de genul unei comisii de disciplină ?

Vasile Văcaru:Este o mixtură între ele, pentru că se judecă și ceea ce înseamnă buget, dar și o comisie de disciplină pentru că se judecă și celelalte cazuri, raportarea efectivă a actelor pe care le realizează serviciile în raport cu legea. Deci și un soi de comisie de disciplină.

Octavian Andronic: Dați-mi voie să constat că față de numărul mare de cartonașe galbene și roșii care s-au dat de-a lungul timpului, în activitatea Comisiei, despre observații la adresa situației financiare nu prea s-a vorbit în mass-media.

Vasile Văcaru: Nu s-a auzit, pentru că din păcate ziariștii n-au focalizat acest element, eu având o vorbă cu ziariștii ca vechi absolvent al unui curs post-universitar de ziaristică și le-am spus că în ziaristică nu contează numai factorul minut, ci raportarea lui la ceea ce interesează populația. Dacă i-ar fi interesat pe ziariști asemenea lucruri am fi putut să le spunem.
Octavian Andromic: Vorbeați de situația din democrații. Ce se întâmplă în noile democrații cu astfel de instituții ?

Vasile Văcaru: Cele care ne ridică pe primul loc. Pentru că, de fapt în toate țările din Europa Centrală și de Est e singurul serviciu care este controlat de Parlament, singura comisie care funcționează, lucru pe care îl mărturisesc cu plăcere, de fapt, că atunci când am avut asemenea discuții și am vizitat și America, Germania, Anglia ei au rămas plăcut impresionați că există asemenea comisie, că un serviciu secret este pus sub controlul Parlamentului și că acesta se exercită, criticabil în anumite cazuri, eu zic că se exercită corect, evident se dă un raport anual Parlamentului și, mai mult, în acest an am hotărât ca acest raport să fie editat și pur și simplu să fie pus la dispoziția cetățenilor, pentru a vedea care este aria de cuprindere, ce anume se urmărește ... pentru că totul se face pe banii cetățeanului, al contribuabilor.

Octavian Andronic: Dle, senator, noțiunea de abuz este o constantă, aproape o obsesie a societății românești, si anume din
modul în care serviciile secrete ale sistemului totalitar își exercitau activitatea, abuzul era ridicat la rang de rege. De aceea, este oarecum întemeiată suspiciunea față de posibilitatea reînvierii anumitor practici. Însă nu credeți că și reciproca e valabilă ? Că și serviciul, ca atare, poate fi supus unor abuzuri ?

Vasile Văcaru: Înțeleg sensul întrebării. Eu acum 20 și ceva de ani eram redactor la Editura Enciclopedică. .. și sigur e foarte greu să dai definiții mai ales când ești silit în cuvinte foarte puține. Contează mai întâi o definiție bună și apoi contează...numărului de sensuri care se acordă acelui concept. Deci, să definim mai bine abuzul. Eu am încercat să demonstrez, împreună cu colegii mei, și-mi amintesc acum acest lucru, toate deciziile care le-am luat în Comisia de Control Parlamentar asupra activității SRI au fost în deplin consens. Pentru că m-a interesat mai întâi acest criteriu, dar e destul de greu să încerci să găsesști exact lucrurile care interesează ca să putem vedea exact cum arată obiectul. Pentru că nu este normal oricine să spună că are dosarul lui X, lui Y că-l public, că nu-l public, deja mă simt în postura cenzuratului și deloc a cenzorului și cred că sunteți de acord cu mine ca dv. fiind director al primului ziar al Revoluției ... dacă n-am câștigat nimic după '89 am câștigat totuși un drept. Dreptul de a spune exact ceea ce gândim fără să fim terorizați de o idee că există cineva la colțul străzii care să ne dea în cap.

Octavian Andronic: Poate vom câștiga și dreptul de a utiliza dosare. Mă refer la altceva și anume la faptul că dl. Măgureanu ne-a făcut un cadou de Anul Nou publicând acest dosar.Pentru a lămuri telespectatorii ... ce anume va analiza după această decodare, Comisia? Faptul că dl. Măgureanu a avut un astfel de dosar și că acesta ar fi putut constitui o piedică în calea rămânerii domniei sale în post, sau faptul că astfel de dosare au trecut din patrimoniul public în patrimoniul privat și pot constitui oricând instrumente de șantaj politic ?

Vasile Văcaru: Și. Și. Și. Sunt trei factori care se leagă între ei foarte serios și fiecare dacă ar fi judecat separat ar avea reverberații asupra a ceea ce înseamnă viață socială. Trebuie să înțelegem odată că trebuie să ne potolim, să intrăm într-un normal în ceea ce privește și viață politică și socială în România.Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect ANTENA 1 - "CU CĂRȚILE PE MASĂ"