Ziarul personal Octavian Andronic
16 Apr 2024 - 08:23
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Sunt sigur că aveți multe talente și multe lucruri de transmis. Dar ar trebui să le faceți în limba engleză.

-- Rutger Hauer - actor

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

30. Tema emisiunii: "Drumul Kentului"
.: Data 03-Sep-2007 :: Accesări: 2095 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Invitat: av. Eugen VASILIU
(02 mai 1998)

O. Andronic: Bună-ziua, stimaţi telespectatori. Iată-ne, din nou, în plin scandal. Un scandal care are la bază cel mai controversat produs al pieţei libere de după '89 - tutunul. Un scandal care ne pune la încercare nu doar răbdarea, cu care tolerăm discursurile patetice prin care se combate corupţia şi infracţionalitatea, ci şi speranţa noastră într-o autentică schimbare în planul moralităţii celor care ne conduc. Episodul consumat în urmă cu două săptămâni pe Aeroportul Otopeni, nu este decât o secvenţă, nu neapărat ultima, dintr-un film care se toarnă de zor, încă din primele zile de libertate. Otopeni '98 are antecedente constituite în istoriografia infracţională a României. Cele mai sugestive au fost înregistrate în urmă cu cinci ani când a făcut explozie "Ţigareta I" sau "Drumul Kentului", cum i s-a spus atunci.

Reportaj: In noiembrie 1993, un articol apărut în seria veche a "Libertăţii" pomenea despre existenţa unui traseu pe care s-ar fi derulat o importantă acţiune de contrabandă cu ţigări. Traseu care pornea din portul belgian Anvers şi se încheia în insula Cipru. Era pe vremea când nu se inventase încă lupta cu corupţia. Şi când aceasta se lăfăia bine-mersi între graniţele fără frontiere ale României, fără ca cineva să o bage în seamă. Instituţiile statului de drept erau ocupate să dea o mână de ajutor unui comerţ a cărui libertate friza anarhia. Era pe vremea când toată lumea fuma ţigări străine, prezente din abundenţă în toate buticurile. Numai în evidenţele vămilor, nu. A fost nevoie ca buba contrabandei să se spargă în nişte depozite militare burduşite cu mii de bax-uri pentru ca Armata, Vama şi Garda Financiară să se trezească la realitate. O realitate crudă care cifra evaziunea la multe miliarde absente din buzunarele unui stat suspect de îngăduitor cu iniţiativele frauduloase ale unor negustori de toate culorile. Campania de presă declanşată cu acest prilej în "Libertatea" şi susţinută discret de alte câteva publicaţii a dat semnalul unei lupte cu corupţia .... Deranjul provocat de dezvăluiri a fost major. El a generat reacţii dure din partea celor ale căror interese fuseseră afectate şi care au transferat disputa în zona politicului. Din "Drumul Kentului" s-a născut original, ca tot ce mişcă pe malurile Dâmboviţei, “scandalul Florică”, cu a sa recuzită de incoruptibilitate de carton şi cu toate demersurile care au testat capacitatea de zăpăcire a opiniei publice şi de deturnare a atenţiei spre ţinte false. O astfel de ţintă a fost aceea care a născut Comisia Vonica şi toată tevatura inutilă şi lipsită de roade din jurul acesteia. Pentru că "Drumul Kentului", adică Ţigareta I, nu a făcut altceva, până la urmă, decât să reaşeze, să reordoneze contrabanda de la multiple iniţiative private, însoţite de prea multe riscuri, la circuite stabile, atent studiate şi sprijinite logistic de reprezentanţii instituţiilor abilitate. "Ţigareta I" a dat semnalul luptei cu corupţia fără corupţi pe care ultimii cinci ani au ridicat-o spre culmi de nebănuit pentru mărunţii traficanţi de până în 1993.

O. Andronic: Invitatul nostru de astăzi este dl Eugen Vasiliu. Domnia sa s-a născut la 21 decembrie 1945; absolvent al Facultăţii de Drept din 1968, în 1969 a lucrat un an ca judecător la Târgovişte, după care a poposit la Parchetul General de unde nu a mai plecat timp de 27 de ani. Din 1997 a demisionat pentru a intra în avocatură. Este membru al Baroului şi face parte din Biroul de Avocatură,”Apostol Nazat -Vasiliu” -alte două nume foarte bine cunoscute. Dosare celebre, prelucrate după 1989, Ţigareta I, Puma, cazul de spionaj al lui Chiraly. Căsătorit, are un copil, major. Bun-venit în studioul PRO TV-ului şi am să vă rog să-mi spuneţi dacă viaţa de avocat este mai uşoară decât cea de procurer?

E. Vasiliu: Fiecare din aceste segmente care formează lanţul care compune Justiţia are un anume rol. Cred că şi avocatura îţi oferă aceleaşi şanse în materie de drept, în sensul de a aplica legea şi a cere respectarea ei.

O. Andronic: Nu există, totuşi, o contradicţie de tip moral? După ce v-aţi aflat de partea aceea a baricadei în care îi luaţi de gât pe hoţi şi îi băgaţi la puşcărie, aţi trecut în zona de unde încercaţi să-i scăpaţi de pedeapsă...

E. Vasiliu: A aplica legea este ceea ce reprezintă atribuţia atât a procurorului, cât şi a ceea ce revine avocatului. Nu ne-a fost foarte uşor şi cred că după o viaţă petrecută într-o anumită parte a baricadei, este greu să treci în partea cealaltă. Iţi trebuie o perioadă în care să te convingi că adevărul trebuie căutat şi într-o parte şi în cealaltă. Revenind la tema dvs. am participat şi ca avocat, acum în cauze care au subiect de contrabandă, în România nu se face contrabandă numai cu ţigări, se face cu orice. Orice care trece prin graniţă, încât să nu plăteşti taxe şi să eludezi tarifele vamale. De altfel, foarte alambicate. Cred că avem una dintre cele mai complicate legislaţii vamale, astfel încât dacă întrebaţi un cetăţean cu ce sumă de bani are voie să iasă din ţară, veţi vedea că nu va şti să vă spună. Am atins unul din subiectele mari ale legislaţiei în materie de vamă.

O. Andronic: Aş fi vrut să vă întreb doar un lucru. Plecarea dvs. din Parchet - demisia - căror motive s-a datorat?

E. Vasiliu: Cred că fiecare - atât eu, cât şi colegii mei care au demisionat - au avut motivele lor şi am rugămintea să nu insistaţi asupra lor. Mai ales că, între mine şi colegi este diferenţă mare de vârstă. Eu cred că ei aveau un mare viitor în Ministerul Public şi erau buni profesionişti. De fapt, au demonstrat-o şi ca avocaţi, au obţinut succese la fel de bune. Motivele sunt personale pentru fiecare şi eu pot spune, în numele meu, că încă se politizează mult politica penală şi dosarele se fac la comenzi, din păcate. Văd că există din ce în ce mai puţini cei hotărâţi să le soluţioneze. In primele luni ale acestui an, din Poliţia Capitalei au plecat 300 sau 400 de poliţişti foarte tineri. Probabil că sunt multiple cauzele, dar ele ţin şi de nivelul de salarizare. Probabil că se aşteaptă o reformă în Justiţie.

O. Andronic: Reformă? Încă mai aşteptaţi? Ea a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe. Am chiar aici un document intitulat "Politici privind Justiţia şi ordinea publică", elaborat de formaţiunea câştigătoare din 1996. Sunt aici câteva proiecte de legi care se spune că vor fi finalizate de urgenţă. După opinia dvs., aceste întârzieri nu alimentează tot ceea ce se întâmplă în planul infracţionalităţii, pentru că infracţionalitatea creşte cu fiecare an, cu toată ofensiva împotriva corupţiei, cu toate ... chiar zilele acestea la Braşov are loc un simpozion pe tema luptei cu corupţia. Ne luptăm cu ea mai mult prin simpozioane.

E. Vasiliu: Şi întrunirile pe tema aceasta au un anume rol. Dar, din păcate, în lupta directă sau în soluţionarea dosarelor au rămas din ce în ce mai profesionişti. Ne întâlnim foarte des cu oameni care, lăsând deoparte că sunt foarte oneşti, nu pot să conducă o anchetă foarte grea, mai ales într-un domeniu cu multe necunoscute şi unde legislaţia este total necunoscută pentru marele public, deci în domeniul fmanciar-bancar. Pot să vă spun că, în Direcţia Cercetări Penale din I.G.P, la un moment dat, sunt oameni cu prea puţină experienţă în această materie şi din acest motiv se scot, se finalizează nişte dosare care nu sunt coapte şi din această cauză se ajunge să se spună că or Parchetul, or avocaţii născocesc tertipuri şi conduc la tergiversarea unor dosare. Vă dau un singur exemplu: la I.G.P. unul din cei mai renumiţi oameni de bancă din ţara românească - dl Ghiba Alexandru - a fost trimis în judecată pentru o infracţionalitate de care, nici vorbă să fi existat. Un om care toată viaţa a lucrat în domeniul bancar. A fost recunoscut ca un finanţist de primă mână de toţi finanţiştii de afară, un om orgolios şi ambiţios. Acum este şomer, nu lucrează, s-a îmbolnăvit numai pentru faptul că nu poate să înţeleagă cum a fost posibil să fie trimis în judecată.



Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"