Ziarul personal Octavian Andronic
26 Apr 2024 - 01:37
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ne dorim ca pe listele pentru alegeri să se răgăsească un număr cât mai mic de decedați'

-- Mioara Mantale, Prefect al Capitalei

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

15. Tema emisiunii: "12 ianuarie 1990 - o enigmă ?"

15. Tema emisiunii:
.: Data 03-Sep-2007 :: Accesări: 1945 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Invitat: Dumitru MAZILU
( 17 ianuarie 1998)


O. Andronic: Bun găsit, stimați telespectatori. Mă bucur să vă reîntâlnesc într-un alt an - sper mai bun - și la o altă oră decât cea de până acum. Este o schimbare, cred de bun augur și nu mă îndoiesc că ne va oferi tuturor șansa de a urmări lucid și deconectant tabloul controverselor din viața noastră publică, acelea care constituie, totodată, materia primă a emisiunii noastre.

Reportaj: Timpul estompează contrastele și vindecă rănile. Violent contestatar în 1990 și 1991, dl ambasador este astăzi un personaj bine intrat în pielea de diplomat, prea puțin dornic să mai șocheze, dar sensibil încă la ceea ce ar fi putut să însemne, până la urmă, pentru sine, Revoluția. O revoluție furată în 1990, confiscată în 1991, deturnată în 1992 și aproape uitată în 1998. Cariera politică la vârf a celui care s-a considerat, la un moment dat, păgubit, a durat mai puțin de o lună. După o apariție fulminantă la balconul C.C.-ului, cu cătușele purtate ostentativ, ca o decorație de pe urma halucinantei excursii până la Alexandria cu Daciile Securității și după ratarea ... a tricoului galben adjudecat de Iliescu în seara de 22 decembrie, Mazilu a deținut a doua poziție în Front până când a sosit acel misterios 12 ianuarie, cu a sa comemorare întâmplătoare și cu halucinantele secvențe transmise, în direct din Piața Victoriei, în care s-a strigat și "Jos" și "Sus" și "Moarte comuniștilor" și "Ce ați făcut în ultimii cinci ani?" A fost ora astrală a lui Dumitru Mazilu, în care puțin a lipsit ca vox popullis să nu înfăptuiască o nouă ediție a Revoluției perpetue. Câtă manipulare și câtă întâmplare în scenele din 12 ianuarie, ne va fi greu să aflăm. Mai ușor ne va fi să înțelegem că entuziasmul poate avea efecte de bumerang și că marile șanse se joacă o singură dată. Dumitru Mazilu va rămâne ca unul dintre cei care au contribuit la înscrierea unei pagini de istorie. A facut-o, după care i-a stat la îndemână și a folosit recuzita care îi era familiară. 12 ianuarie 1990 a fost un început. Inceputul unui drum plin de contradicții, învăluit în ceața suspiciunilor pe care ne place să credem că l-am parcurs doar până în 26 septembrie 1991. Drumul violentei ca instrument al democrației.

O. Andronic: Domnul Dumitru Mazilu, aici de fată, nu a mai fost în ultimii ani, răsfățatul mediilor de informare care a fost atunci, în primele zile de după ceea ce ne-a bulversat, pur și simplu, destinele în decembrie 1989. Este un motiv în plus să-i mulțumesc și în numele dvs. pentru șansa pe care ne-o oferă de a descifra, direct de la sursă, ceea ce, în termeni de roman foileton, s-ar putea numi "enigmele Revoluției". O astfel de enigmă, continuă să rămână și ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani, la 12 ianuarie 1990. Bun-venit în studioul PRO TV, domnule Mazilu. Pomeneam de fatidica zi de 12 ianuarie 1990. Atunci s-a lansat un slogan pe care aș vrea, astăzi, să vi-1 repun într-o altă formulă. Ce ati făcut în ultimii cinci ani?

D. Mazilu: Simplu. începând din aprilie 1993 până în octombrie 1994 am fost ministru consilier, însărcinatul cu afaceri al României în Filipine. Incepând din decembrie 1994, am fost șeful misiunii permanente a României pe lângă oficiul O.N.U. de la Viena. Incepând din ianuarie, anul trecut, sunt ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

O. Andronic: Cariera dvs. ante-revoluționară s-a întrerupt brusc în 1985. Care au fost motivele și în ce a constat disidența dvs. ?

D. Mazilu: In 1985 am fost ales raportor special al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Am făcut un Raport privind situația drepturilor omului în toate țările lumii și din țara mea. Mi-am îngăduit atunci să includ în Raport violările Drepturilor Omului din România. Și sfatul celor care conduceau diplomația românească a fost să renunț și să mă retrag. Eu am hotărât să fac raportul, în continuare, să nu mă retrag. L-am completat, l-am încheiat, prima versiune a fost terminată în mai 1986. Și în ziua când aveam deja toate documentele de călătorie trimise de Națiunile Unite și eram pregătit să plec, am fost oprit și, din acel moment, am fost pus sub arest la domiciliu. Totuși raportul a fost trimis prin mijloace asupra cărora nu vreau să mă opresc acum. Cu ajutor special Raportul a fost trimis la Națiunile Unite și a fost publicat destul de larg în presă, după ce am făcut o scrisoare specială către secretarul general al Națiunilor Unite, trimisă la Europa Liberă, scrisoare în care insistam să fie publicat Raportul. Scrisoarea a fost scrisă cu creion chimic, a ajuns la Europa Liberă. O doamnă a scos acest Raport și prin niște prieteni dintr-o țară vecină Raportul a ajuns la Europa Liberă. Așa a ajuns el să fie publicat.

O. Andronic: Astăzi când stăm comod și discutăm pot să pară secvențe dintr-un soi de roman polițist, dar realitatea aceasta a fost. In cartea "Revoluția furată", în care faceți o rememorare a evenimentelor pe care le-ați parcurs, descrieți și ceea ce s-a întâmplat în ziua de 22 decembrie. Acea călătorie spre necunoscut, dvs. spuneți că vă așteptați să ajungeți în fața plutonului de execuție. Ce credeți că a schimbat decizia, dacă fusese o decizie de acest fel?

D. Mazilu: In noaptea de 21 spre 22 decembrie, eu, soția și copilul am fost ridicați de către un comando al fostelor forțe de represiune și am fost duși în arestul de la Alexandria. Noi simțeam din interiorul dubei, cu căluș în gură, cu cătușe la mâini, am ajuns la Alexandria, și a doua zi au venit câțiva polișiști care ne-au informat că vom fi duși în alt arest. Dar ne-au suit în mașini, și ne-au adus la locuința din București. După aceea s-au retras.

O. Andronic: Dar nu ati încercat să aflați, ulterior, ce s-a întâmplat?

D. Mazilu: Există un proces la Curtea Supremă de Justiție. Cei în cauză au fost arestați, judecați și condamnați. Nu la cererea mea, la cererea organelor Procuraturii.

O. Andronic: Apariția dvs. la balconul C.C.ului a fost spectaculoasă. Ați venit cu cătușele la mâini ...

D. Mazilu: Asta se spunea și la început. Am spus că am venit cu cătușele, dar nu le aveam la mâini....

O. Andronic: Un lucru foarte șocant. Pe dvs. Revoluția v-a prins cu un document pregătit. Pentru că atunci nimeni nu credea că este atât de aproape sfârșitul regimului.

D. Mazilu: După câte am scris în carte, în momentul în care s-a ridicat Timișoara, convingerea mea a fost că va fi o revoluție și că noi vom câștiga. Adică Revoluția va învinge. Și, în acel moment, am început să cercetez, am reușit să trec în revistă Declarația de independență, scrisă de Benjamin Franklin în Statele Unite, Declarația Dreptului și cetățeanului din Revoluția Franceză și schimbările din țările din Est. Am făcut o sinteză și am înscris-o într-un text, pe care, speram să-1 citesc, undeva, într-o piață. Nu mi-a trecut prin cap, să pot să-1 citesc de la balconul fostului CC.


Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"