Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 14:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Eu, sincer să fiu, aș vrea să dau postul Tele 7abc lui Ludovic al XIV-lea.

-- col. (m) Virgil Voiculescu, director general Tele 7 abc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

09. Tema emisiunii: Primar sau presedinte?
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 2721 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

O. Andronic: Sunt câteva semne - ca, de pildă, înlocuirea dvs. din funcţia de preşedinte al partidului şi apoi excluderea din partid. Mi-amintesc că la înlocuirea dvs. nu s-au stârnit proteste, operaţiunea a părut cvasi-normală unei mari părţi a membrilor de partid. Intrebarea mea este următoarea: de ce vă cramponaţi de un partid care, se pare, că nu vă mai vrea?

Ghe.Funar: Excelentă întrebare. Eu mă număr printre membrii fondatori ai Partidului Unităţii Naţionale Române, ca şi a filialei clujene, Uniunea Vatra Românească şi, ulterior, la începutul lunii martie '90 ne¬am constituit în Filiala Partidului Unităţii Naţionale a Românilor din Transilvania, cum era atunci. In toţi aceşti ani am căutat să fac bine PUNR-ului şi, în bună măsură, am reuşit. Nu susţin că am făcut numai lucruri bune. Orice om care trage, care munceşte mai şi greşeşte. Dar interpretările asupra greşelilor au fost, de multe ori, exagerate şi revenind la PUNR. Am fost ales în diverse funcţii, iar în 1992 mi s-a dat această mare şansă de a candida pentru funcţia de primar al Municipiului Cluj-Napoca. Am câştigat acele alegeri. N-au fost uşoare primele alegeri, am reuşit împreună cu colaboratorii din Primărie şi cu foarte mulţi oameni de bine şi de valoare pe care îi are muncipiul Cluj-Napoca să facem lucruri bune pentru clujeni, practic să ne îndeplinim întreaga ofertă electorală pentru perioada 1992-1996. Am participat în toamna anului '92 pentru prima dată la alegeri în cursa prezidenţială şi atunci am înregistrat cel mai mare salt al PUNR-ului faţă de 11 parlamentari pe care i-am avut în mandatul 1990-1992. Am făcut un salt la 44 de parlamentari, iar eu în cursa prezidenţială, vă mai amintiţi, din şase candidaţi m-am situat pe locul 3.

O. Andronic: Scuzaţi-mă că fac o paranteză. Lumea îşi aminteşte mai puţin episodul '90-'92 decât acesta din urmă când partidul dvs. a înregistrat un recul. Nu cumva aceasta este şi cauza evenimentelor care au urmat? Sentimentul de nemulţumire faţă de situaţia în care a ajuns, la un moment dat, formaţiunea politică?

Ghe.Funar: Sentimentul de nemulţumire trebuia să apară. Pentru că sub aspectul rezultatelor date publicităţii a apărut un recul. Convingerea mea este că s-a petrecut o fraudă electorală. Pentru că am constatat, străbătând în 1992 toată ţara şi atunci aveam multe filiale în curs de înfiinţare, în 1992-1994 când s-au înfiinţat filialele noastre am avut 44 de parlamentari. O parte dintre ei şi-au făcut datoria. Dar filialele totuşi s-au consolidat. Am avut altă forţă în 1996. Am făcut o cursă prezidenţială mult mai bună decât în 1992.

O.Andronic: Dar cu rezultate mai slabe...

Ghe. Funar: Da, dar şi la nivelul reprezentării în parlament cu rezultate mai slabe decât în '92...

O. Andronic: Şi nota bene: fără ca partenerul dvs., cum este catalogat UDMR-ul, să înregistreze aceeaşi mişcare.

Ghe.Funar: Nu. UDMR-ul a fost constant. La noi a fost un recul, de la 44 de parlamentari a coborât la 25.

O.Andronic: Cineva trebuia să plătească.

Ghe.Funar: Da, dar din păcate n-au plătit cei care trebuiau, ci preşedintele partidului. Eu, în campania din '96 trebuia să fiu secondat de doi directori de campanie la nivel naţional. Unul dintre ei chiar dl. Valeriu Tabără, directorul campaniei prezidenţiale, dl Valeriu Suian era desemnat de Consiliul Naţional purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale, iar la campania pentru Parlament, dl Ioan Gavra. Ambii directori de campanie nu au participat, practic, la campanie. Nu s-au deplasat în nici un judeţ al României, nu am avut purtător de cuvânt şi, practic, am făcut o campanie aproape de unul singur. Convingerea personală a fost că m-am comportat mai bine decât în '92. Trebuie să subliniez vara lui 1996 când, din primul tur de scrutin am fost reales primar al Municipiului Cluj-Napoca.

O.Andronic: Dar aş vrea să facem o separaţie. Sunt două lucruri diferite şi chiar contradictorii, la un moment dat. Adică aceeaşi oameni care v-au votat cu entuziasm ca primar, calitate la care aţi accesat din primul tur, ceea ce nu s-a întâmplat în nici unul din marile oraşe, aceeaşi oameni nu v-au votat cu acelaşi entuziasm ca preşedinte.

Ghe.Funar: La Cluj nu au fost diferenţe. Diferenţe au fost în multe alte judeţe ale ţării unde a apărut sub aspectul rezultatului electoral - un recul. Noi am analizat rezultatele alegerilor PUNR-ului în luna decembrie. în februarie, la o şedinţă a Biroului Permanent, noaptea pe la ora unu, unul dintre colegi solicită suspendarea mea din funcţie.

O.Andronic: Cine?

Ghe. Funar: Paremi-se că dl Secară sau dl Vâlcu.

O. Andronic: Aşa brusc?

Ghe. Funar: Brusc, fără să fie pe ordinea de zi a Biroului. Dintr-o dată cere suspendarea preşedintelui. Ceilalţi, înţeleşi, votează asta. In statutul nostru nu exista o asemenea procedură. Şi s-a hotărât alegerea unui preşedinte interimar, soluţie inexistentă în statut. Ce am constatat? Că a fost o lucrătură la miez de noapte, bine regizată anterior care să conducă la o pierdere pentru PUNR.

O. Andronic: Nu credeţi că adversarii dvs. au avut un argument puternic şi în faptul că decizia de a intra la guvernare vi s-a datorat aproape în totalitate? A doua chestiune: faptul că orientarea electoratului propriu spre sprijinirea în turul doi a d-lui Emil Constantinescu, alături de UDMR, a cântărit foarte greu în acest sentiment de nemulţumire?

Ghe. Funar: Nu. In ceea ce priveşte turul II al alegerilor prezidenţiale, am declarat atunci că românii au de ales între două variante rele. Dintre cele două rele le-am recomandat simpatizanţilor mei să-1 voteze pe Emil Constantinescu. Declaraţia de atunci era condiţionată de poziţia d-lui Constantinescu vizavi de UDMR. Am precizat că îi îndemn să-1 voteze dacă declară că nu va accepta şi nu va susţine intrarea UDMR-ului la guvernare. Aceasta a fost declaraţia mea dată publicităţii. Atunci dl candidat, Emil Constantinescu a susţinut că nu are nici o înţelegere secretă cu UDMR. A fost acest argument care i-a determinat pe mulţi români din Ardeal să voteze pentru dânsul. De ce nu i-am îndemnat să-1 voteze pe dl Ion Iliescu? Vă dau câteva argumente. In timpul cât dânsul a fost preşedintele României, s-a negociat şi s-a semnat tratatul româno-ungar care, în opinia mea, este un act de trădare naţională, pe baza căruia riscăm să pierdem Transilvania. Al doilea argument: în perioada alegerilor din vara anului trecut, în mai multe judeţe ale Transilvaniei, PDSR-ul a încheiat protocoale secrete cu UDMR în care s-au angajat să sprijine UDMR-ul în administraţia publică: să sprijine introducerea limbii maghiare, să promoveze primari din partea UDMR-ului, să fie de acord ca funcţionarii să fie vorbitori de limbă maghiară; sunt nişte lucruri care ne-au îngrozit la ora aceea; deci nu puteam să susţinem pe preşedintele Ion Iliescu - cel puţin pentru două aceste argumente.

O. Andronic: Aş vrea să vă întreb ceva: aţi avut o bună acceptare la nivelul de masă al partidului. La nivelul de conducere însă, v-aţi aflat foarte des în divergenţă cu cei cu care aţi lucrat. Acesta a fost şi motivul pentru care unii au părăsit înaintea dvs. partidul, mă refer la dl Radu Ciontea, chiar la dl Viorel Sălăgean. Credeţi că a fost o chestiune de doctrină sau o chestiune care ţinea mai mult de abordarea unor relaţii inter-umane?

Ghe.Funar: După părerea mea este vorba de a doua ipoteză. Eu am constatat că au apărut cele mai multe dintre aceste plecări din PUNR datorită unor... Mie personal mi-a părut rău că a plecat din PUNR şi dl Radu Ciontea şi alţi membri de marcă.

O. Andronic: Nu cumva dvs. aţi fost numitorul comun al acestor plecări?

Ghe. Funar: Nu. Cel care a fost şi mai este încă piaza rea se numeşte Ioan Gavra. A reuşit să exercite o presiune. El s-a apropiat foarte mult de mine şi am apreciat la el că are nişte calităţi care trebuie puse în valoare. Pe lângă faptul că munceşte şi poate rezolva anumite probleme, dar este un om lipsit de caracter. Şi lucrul acesta a atârnat de greu. Şi aşa a reuşit să-1 maltrateze pe plan psihologic pe Radu Ciontea care fiind o fire de artist n-a rezistat şi 1-a determinat să plece, 1-a şicanat şi pe dl Corneliu Iancu pe care 1-a prăbuşit pe plan psihologic, 1-a şantajat şi 1-a determinat pe Valeriu Suian, i-au făcut dosarul şi apoi l-au făcut să plece din partid. Foarte mult l-a lovit pe dl senator Viorel Sălăgean, un bun profesionist.

O. Andronic: Domnul senator este chiar la telefon. Ne ascultă în acest moment. Bună-seara, dle Sălăgean.

Viorel Sălăgean: Bună-seara.


<< pagina anterioară Pagina: 2/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"