Ziarul personal Octavian Andronic
21 Ian 2020 - 11:43
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

08. Tema emisiunii: Afacerea“Cozonacul”
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 1904 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Afacerea“Cozonacul”
Invitat: Cornel Stegaru
( 6 noiembrie 1997)

O. Andronic: Bună-ziua, stimaţi telespectatori. Vă spun bun-venit la o nouă ediţie a emisiunii "Punctul pe I" - o emisiune dedicată controverselor şi persoanelor controversate care ţin afişul unei vieţi publice, agitate şi colorate.

Reportaj: Domnul Cornel Stegaru a fost, în mai multe rânduri, mai marele stabilimentului de protocol de la Snagov. A fost şi pe vremea lui Ceauşescu când vilele erau repartizate într-o ordine strictă, ce respecta ierarhiile momentului potentaţilor zilei care se relaxau cu grija de a nu şoca prin vreo manifestare imprudentă liniştea cuplului prezidenţial şi a fost şi după aceea când ierarhiile s-au amestecat, când complexele au dispărut şi când unica grijă a noilor puternici înfrăţiţi cu noii îmbogăţiţi a fost de a-şi etala cât mai ostentativ atribuţiile şi relaţiile. Şi într-o epocă istorică şi în cealaltă, domnul Cornel Stegaru a ştiut să împace capra pretenţiilor cu varza posibilităţilor, făcând, ca un adevărat negustor, concesiile şi serviciile de rigoare. Paradoxal, necazurile sale au început atunci când s-au terminat vilele şi când protocolul a început să înţarce. Au început cu afacerea SAMCA în care Răducanu 1-a crezut mai în graţiile puterii decât era cu adevărat şi au continuat cu sechelele unei tranzacţii imprudente pe spinarea protocolului de stat, ajungând la apogeu pe fondul intereselor divergente ale noii puteri faţă de nobila idee a privatizării unui complex hotelier, Bucureşti, deja amanetat. Erou al unei spectaculoase reţineri de către Poliţie în Săptămâna Patimilor, acuzat că şi-ar fi făcut singur rău consumând în exces cozonac pentru a-şi declanşa o criză de diabet, domnul Cornel Stegaru poartă încă urmele acestor avataruri rocamboleşti împărţindu-şi activitatea între biroul unde FPS-ul nu-1 mai vrea de director şi Parchetul General care îl caută de muşteriu în două dosare penale încurcate.

O. Andronic: Stimaţi telespectatori, presa are calitatea deloc de neglijat, printre altele, de a pune în circulaţie pe lângă informaţii, şi legende. Una dintre ele este cea referitoare la autointoxicarea cu cozonac a directorului S.C. Bucureşti, Cornel Stegaru, în Săptămâna Patimilor pe când se afla în arestul Poliţiei, inculpat într-o afacere derulată pe când era mai marilor vilelor de protocol de la Snagov. Cornel Stegaru a devenit subiect de presă odată cu declanşarea scandalului SAMCA şi trecând prin episodul deja anunţat s-a consolidat ca fiind oponentul ideii de privatizare a hotelului Bucureşti, adoptată de F.P.S. prin ignorarea unor angajamente anterioare. Domnule Cornel Stegaru, bun-venit în emisiunea noastră, înainte de a intra în subiect şi de a încerca să lămurim controversele ţesute în jurul dvs. aş vrea să fac un supliment de prezentare telespectatorilor care nu vă cunosc. Deci, dl Cornel Stegaru s-a născut la 7 septembrie 1938, la Lăpuşna-Basarabia într-o familie din care bunicul fusese deportat în Siberia 17 ani, tatăl a murit la Podul Nord în 1943, iar unchii săi au făcut închisoare politică sub regimul comunist pentru politică ţărănistă. A urmat şcoala elementară în judeţul Dolj şi liceul la Craiova şi Calafat. A fost economist la Banca Naţională din Segarcea, la IAS 30 Decembrie, iar din 1970 în turism. Contabil şef la Intreprinderea de Odihnă Snagov, şi din 1976 la ITHR, la Complexul Ambasador. Din 1984 şef al Complexului Bucureşti şi coordonator al fermei de porci de pe insula Pantelimon. Intre 1990 şi 1995, director general la S.C. Snagov. Din 1995 director general la S.C. Bucureşti. Iertaţi-mă, sunt variante contradictorii: mai sunteţi sau nu mai sunteţi director la S.C. Bucureşti?

C. Stegaru: Eu sunt director la SC. Bucureşti - denumirea de acum - din 1984. Am pornit cu prioritate ferma zootehnică Pantelimon, după cum dvs. aţi prezentat biografia mea, cred că nu am avut loc în rândul nomenclaturiştilor cum am fost catalogat de presă.

O. Andronic: Dar v-aţi ocupat de nomenclaturişti.

C. Stegaru: Dacă se poate spune aşa, pentru că am lucrat la gospodăria de partid, la Serele Pipera şi la Intreprinderea de odihnă Snagov... Deci tot în funcţia de contabil-şef. Dacă o astfel de funcţie putea să se ocupe şi de nomenclaturişti, întâmplarea a făcut să fiu la Snagov după Revoluţie.

O. Andronic: Deci, mai sunteţi sau nu director general? F.P.S.-ul spune că nu mai sunteţi.

C. Stegaru: Da. FPS-ul m-a scos, dar trebuie să ştie că există şi o lege, mai există şi competenţa profesională şi ataşamentul faţă de salariaţi. Dacă vă amintiţi în perioada mea "de glorie" de cinci zile de arest, toţi salariaţii au făcut fel şi fel de manifestaţii pentru că ei ştiau că eu nu sunt un escroc şi locul meu nu este în detenţie. Lucrez în ITHR Bucureşti din 1976 cu aceeaşi oameni, care ulterior au avansat şi cu care am vrut să fac un partid. După revoluţie, în aglomeraţia aceea de partide am avut şi noi Partidul Muncii şi Dreptăţii Sociale, din care făceau parte salariaţii din turism, sport şi comerţ.

O. Andronic: A încercat să adere parcă şi Miron Cozma, care nu era celebru pe vremea aceea.

C. Stegaru: El venea în Bucureşti şi încerca să-şi găsească un partid de care să se lipească. O perioadă scurtă s-a lipit de partidul nostru pentru că avea unde să fie cazat şi să mănânce.

O. Andronic: Haideţi să rămânem puţin la subiectul cel mai controversat. Pentru dvs. în Săptămâna Patimilor, eraţi un nume bine-cunoscut, acţiunea a fost făcută în forţă, ce credeţi că a generat această atenţie deosebită care vi s-a dat? Fapta pentru care aţi fost acuzat este într-adevăr gravă sau nu o consideraţi aşa?

C. Stegaru: Dacă vreţi să mă credeţi sunt câteva luni de atunci şi încă nu am reuşit să aflu misterul acelei arestări. Ştiţi proverbul românesc "hoţul cu un păcat şi păgubaşul cu o sută". Nu pot să fiu sigur pentru ce anume. Pentru că acele dosare de care se vorbea, în 11 sau 12 aprilie am avut o descindere la hotelul Bucureşti. Au fost 40 de poliţişti cu Garda Financiară prin magazii, depozite, tot ce se poate controla într-o unitate. Bineînţeles cu percheziţie acasă, am aflat că aşa s-a întâmplat şi la Snagov unde eu lucrasem după o perioadă de cinci ani de zile şi la firmele fiicei mele. Deci, era clar că era o pornire împotriva mea.

O. Andronic: Ce putea să o genereze pentru că, slavă Domnului, veneaţi dintr-o zonă în care făcuserăţi servicii puternicilor zilei...

C. Stegaru: Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat. Eu am avut o discuţie cu puternicii zilei după aceea şi au rămas miraţi. Deci, nu pot să-i dau o tentă politică.Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"