Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 13:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

08. Tema emisiunii: Afacerea“Cozonacul”
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 2999 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

O. Andronic: Care a fost motivaţia, pentru ce sunteţi reţinut?

C. Stegaru: In miercurea Paştelui veneam de la Braşov unde participasem la o consfătuire cu turismul şi directoarea economică mă tot întreba: unde sunteţi, când ajungeţi? Am ajuns în birou, am sunat-o să anunţ că am venit şi după zece minute a venit Poliţia. Era dl Croitoru care mi-a spus: Ne cunoaştem de-o viaţă, suntem prieteni din copilărie, dar nu am ce face, trebuie să mergi la secţie şi ca să nu crezi că porneşte de la mine sună-1 pe colonel. L-am sunat pe col. Ardeleanu: "Veniţi până la noi, avem de discutat puţin, nu-i nici o problemă." Am mers, am dat o declaraţie. După aceea, mi s-a spus că trebuie să fiu reţinut.

O. Andronic: Domnule Stegaru, la telefon îl avem chiar pe dl. col. Ardeleanu. Bun-venit la emisiunea noastră. Arestarea din aprilie a d-lui Cornel Stegaru a fost una dintre primele acţiuni spectaculoase pe care Poliţia Capitalei aflată sub comanda dvs,. le întreprindea. în opinia publică s-a indus ideea unei anumite implicări a dvs. ca fiind o chestiune de orgoliu. Dvs. cum aţi perceput acest episod şi ce explicaţie doriţi să-i daţi?

Col. Virgil Ardeleanu (şeful Direcţiei de Poliţie a Capitalei): Eu la timpul respectiv, dacă ţineţi minte şi telespectatorii care au urmărit am oferit explicaţiile necesare. Am spus-o că nu există nici un motiv special de a lua o măsură împotriva unei persoane. La fel şi în cazul d-lui Stegaru. Nu a existat nici un alt motiv decât acela pentru care noi suntem predestinaţi; acela de a verifica reclamaţiile, sesizările unor cetăţeni, de a verifica informaţiile pe care le deţine Poliţia şi în funcţie de rezultatul acestor verificări trebuie să luăm măsurile în consecinţă. Nu există alte interpretări decât dacă cineva doreşte să denatureze.

O. Andronic: Faptele care i se imputau d-lui Stegaru erau atât de grave încât să justifice această arestare interpestivă şi într-un moment atât de special în viaţa oricărui om, cum era ajunul Paştelui?

Col. Virgil Ardeleanu: Sigur că momentul nu a fost ales de cineva anume. Erau foarte multe reclamaţii la Poliţie dintr-un spectru destul de larg, să zic aşa. Sigur, eu zic că măsura luată de Poliţie... am stat de vorbă cu toată lumea, am întors problema pe toate feţele, eu zic că măsurile au fost luate în exclusivitate şi în spiritul legii şi nu de alte interese pentru că nu avem nimic comun cu alte dedesubturi. Faptul că ancheta se află încă la Poliţie, eu nu ştiu care va fi hotărârea instanţei judecătoreşti. La o parte sunt terminate cercetările penale urmează ca Parchetul să le înainteze dacă va considera de cuviinţă la instanţa de judecată. Există anumite condiţii în luarea unei astfel de măsuri de reţinere a unei persoane, iar arestarea propriu-zisă o execută procurorul din cadrul Parchetului.

O. Andronic: Domnule colonel încă o singură chestiune. Aţi rămas cu vreo adversitate faţă de dl Stegaru după acest episod?

Col. Virgil Ardeleanu: Dacă ţineţi minte eu am fost la timpul respectiv catalogat, adică s-a transformat cumva această anchetă a Poliţiei ca şi cum ar fi fost o treabă personală. Eu nu sunt supărat, pentru că până acum la Poliţia Capitalei au fost arestate şi cercetate peste 7000 de persoane. Nu pot să spun că vizavi de vreo unul am eu ceva. Dânsul are tot dreptul ca să se apere. Eu mă raportez la calitatea pe care o am de poliţist. Foarte multe activităţi, acţiuni ale Poliţiei au fost controlate nemijlocit de mine. Asta este sarcina unui colonel de poliţie.

O. Andronic: Domnule colonel, vă mulţumesc. Domnule Stegaru, ca lucrător în turism eraţi convins, cel puţin înainte de '89, că stai într-un fel cu sabia lui Damodes deasupra capului, că puşcăria îţi suflă-n ceafa- pentru"că e şi foarte uşor^să cazi în greşeală. Totuşi, cum aţi suportat această experienţă dură din viaţa oricărui om, aceea de a te vedea transferat dintr-o lume normală într-o altă lume.

C. Stegaru: In primul moment nu am realizat. Dar când am fost introdus în celulă, am întâlnit acolo tot felul de delicvenţi, majoritatea bişniţari. Eu lucrând şi la Ambasador îi cunoşteam pe mulţi. Sigur că nu i-a bucurat prezenţa mea, dar oamenii au arătat atâta bunăvoinţă încât dacă ar fi fost după ei mai stăteam şi acum. Mi-am zis că poate aşa trebuie să fie: dacă bunicii mei au stat 17 ani în Siberia, dacă unchii mei au stat 15 ani în puşcării, socrul meu condamnat o viaţă, atunci poate că şi eu trebuie să moştenesc ceva. Dar când primeşti nişte dosare, într-unui un miliard şapte sute, altul un miliard o sută nu poţi, ca poliţist, să spui lasă că îi dau drumul lui Stegaru. Sigur că expertiza contabilă n-a sesizat aşa ceva până acum. Eu nu mă consider vinovat şi poate că domnul colonel îşi aminteşte când i-am spus că "o să vă convingeţi că am avut dreptate" şi doresc să treacă timpul şi se va convinge.

O. Andronic: Din documentarea pe care am facut-o la Parchetul General, din relaţiile pe care le-am primit de la dl procuror care anchetază cazul, dl Dan Chirculescu, se arată că două dosare sunt finalizate şi urmează a fi trimise spre instanţă. Unul referitor la Snagov, cum s-a pierdut vila 29 prin nerambursarea unui credit de 300.000 dolari la Banca Agricolă.

C. Stegaru: Acesta nu poate să fie un dosar. Dosarul este altfel. Şi anume că pe banii respectivi am cumpărat o cantitate de zahăr şi neajungând la termen zahărul, fiind girată cu o vilă, aceasta a fost scoasă la licitaţie.

O. Andronic: Există o neconcordanţă aici şi aş vrea să încercăm să o lămurim. Aţi girat cu una din vilele societăţii - o afacere care nu era a societăţii şi era făcută în asociere cu SC ERMA ROM...

C. Stegaru: Acela este un alt dosar. Am făcut un contract cu SC ERMA ROM de asociere în participaţiune. Noi aduceam oţel, beton, fier şi el îl vindea. Normal trebuia să ne dea un comision. Contractul a fost încheiat în 1995, în luna iunie, s-a derulat contractul, eu am plecat, comisionul nu s-a mai încasat şi este vorba de 28 milioane. Deci de la un miliard ş.a.m.d. s-a ajuns la 28 de milioane.

O. Andronic: O singură chestiune aş vrea să lămurim pentru că ea are alte implicaţii. Se vorbeşte, eu nu am văzut scris alb-negru pe hârtie că, de fapt, această tranzacţie a avut o anumită tentă politică, că anumite persoane doreau să transfere această vilă către Banca Naţională pentru a fi pusă la dispoziţia reprezentantului FMI-ului şi că atunci s-a ales această variantă în care vila ieşea din proprietatea Snagovului prin neplata unei datorii. De altfel aşa s-a şi întâmplat pentru că Vila 29 este acum proprietatea Băncii Naţionale.

C. Stegaru: După Revoluţie o serie întreagă de vile au plecat spre diferite canale. Pentru nici una nu s-a încasat nimic. Nu dau exemple unde au plecat, dar au plecat printr-o hotărâre de Guvern.


<< pagina anterioară Pagina: 2/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"