Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 14:07
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

07. Tema emisiunii: Un judecator pe rol
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 5439 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Un judecator pe rol
Invitat: Constanţa TĂIATU
( 30 octombrie 1997)

O. Andronic: Bună-ziua. Ne reîntâlnim la o nouă ediţie, a şaptea, a emisiunii "Punctul pe I". O emisiune care îşi propune să clarifice aspecte controversate ale actualităţii. O emisiune care doreşte să vă dea posibilitatea dvs., telespectatorilor, să înţelegeţi ceva mai mult din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ceva mai mult din ceea ce ni se întâmplă şi li se întâmplă celor care crează voit sau nu actualitatea.
Reportaj: Nici un alt magistrat nu a reuşit să ţină capul de afiş al presei post-revoluţionare aşa cum a facut-o, în ultimii doi ani, doamna judecător Constanţa Tăiatu de la Judecătoria Sectorului 1. Celebritatea sa a avut ca temei şocul exercitat de enormitatea deciziei de retrocedare a Parcului Herăstrău. Singură împotriva tuturor, judecătoarea a fost acuzată totodată că şi-a luat ilegal o casă făcând uz de trei buletine, deşi mai avea una, că a cuprins în sentinţe actele depuse ulterior judecăţii, că a atribuit cuiva o casă ce aparţinea altcuiva. Dosarele au curs odată cu procurorii recuzaţi, iar viaţa d-nei judecător a intrat pe sensul unic al confruntării cu Procuratura, Justiţia şi presa. Veritabil Rambo feminin, d-na Tăiatu se vede după doi ani în situaţia în care se afla la început. Deşi în cinci dosare a fost dată soluţia neînceperii urmăririi penale, ele s-au aliniat din nou la startul avizării extrem de complicate, şi a finalizării practic, imposibile. Cât despre protagonişti, ambii sunt în dezavantaj. Parchetul pentru că nu reuşeşte să demonstreze temeinic vinovăţia judecătoarei, judecătoarea pentru că nu poate să-şi demonstreze temeinic nevinovăţia.

O. Andronic: Stimaţi telespectatori este mai mult ca sigur vorba despre prima apariţie publică a doamnei Constanţa Tăiatu. Aţi cunoscut-o , dacă n-aţi avut treabă pe la tribunal, din relatările apărute în presă. Relatări aflate sub semnul senzaţionalului generat de presupunerea că domnia sa a fost aceea care a scos Parcul Herăstrău la mezat. Doamna Constanţa Tăiatu se află în faţa dvs. pregătită să dea seamă din două motive: primul este legat de un sentiment de exasperare în faţa piedicilor şi a şicanelor de tot felul pe care domnia sa crede că le-a întâmpinat în demersul de a se explica şi de a-şi demonstra buna credinţă. Al doilea ţine de specificul emisiunii noastre care este de a prezenta direct persoane şi situaţii în jurul cărora s-au iscat controverse, supunându-le aprecierii publicului. Nu plecăm de la premisa că doamna Constanţa Tăiatu este, ca să spunem aşa, uşă de biserică, deşi multe dintre argumentele sale par convingătoare. Ne păstrăm o rezervă care vine şi din acel clasic "nu iese fum fără foc". Oricum a ieşit şi iese cu prisosinţă. O invit, deci pe doamna judecător să încercăm să clarificăm împreună câte şi ce din ceea ce i se pune în spinare este real, după care vă invit, ca de obicei, să punem împreună "punctul pe I": cât de adecvată a fost prestaţia invitatului. Bun-venit în studio, dna judecător. Revin cu o întrebare din prezentare: iese fum fără foc?

C. Tăiatu: Aş vrea în primul rând să mă prezint telespectatorilor care nu au avut prilejul să mă cunoască decât prin ceea ce s-a scris în presă despre mine total nereal. Şi nu vreau să par subiectivă de aceea am să spicuiesc câteva idei din caracterizarea pe care conducerea Judecătoriei Sectorului 1 mi-a facut-o şi a adresat-o Consiliului Magistraturii pentru a susţine obţinerea de către mine a inamovibilităţii. Astfel, aceasta a spus: judecătoarea Constanţa Tăiatu şi-a început activitatea de magistrat la 1 aprilie '90, în urma promovării unui concurs de admitere în Magistratură la care a fost notată cu nota 9.60. A dovedit în permanenţă o foarte bună pregătire profesională, fapt ce a făcut ca la toate controalele efectuate de inspectorii Curţii de Apel sau ai Ministerului de Justiţie să obţină aprecieri foarte bune, fiind chiar evidenţiată în aceste materiale ca un foarte bun judecător pregătit profesional. Activitatea judecătoarei Constanţa Tăiatu privind judecată poate fi caracterizată print-o calitate desăvârşită a actului de justiţie, o operativitate foarte bună, un timp scurt de relatare a dosarelor şi un număr foarte mic de casări raportat la volumul dosarelor judecate. De altfel, aprecierea întregii activităţi desfăşurate de judecătoarea Tăiatu Constanţa s-a reflectat în mod obiectiv în calificativul "foarte bine" acordat în fiecare an. Acestea sunt câteva cuvinte despre activitatea mea profesională, spuse de persoane foarte îndreptăţite să-şi exprime un punct de vedere, respectiv de conducerea instanţei.

O. Andronic: Acum, spuneţi-mi ce valoare credeţi că are o astfel de caracterizare pentru că cu toţii venim dintr-o zonă în care aceste caracterizări aveau rolul lor.

C. Tăiatu: Această caracterizare are o valoare deosebit de mare pentru că însuşi Ministerul Justiţiei pune valoare pe astfel de caracterizări profesionale făcute la sfârşitul anului fiecărui magistrat, însuşi Curtea de Apel face astfel de caracterizări activităţii profesionale unui magistrat în fiecare an şi se acordă calificative profesionale, în baza cărora un magistrat este promovat, îndepărtat din magistratură s-au răsplătit după cum are meritele. Deci, eu sunt un judecător foarte bine pregătit profesional, aşa cum au recunoscut inspectorii de la Curtea de Apel şi inspectorii din Ministerul de Justiţie şi cum a recunoscut şi conducerea Judecătoriei Sectorului 1.

O. Andronic: Cum vă explicaţi atunci rezervele Ministerului Justiţiei faţă de activitatea de la sectorul 1 - unde s-au produs cele mai mari schimbări?

C. Tăiatu: Se poate explica foarte simplu dacă am porni pe firul discuţiei noastre şi anume cu începutul. Eu vreau să spun că s-au discutat două probleme foarte mult pe seama mea, respectiv că am obţinut o vilă în cartierul Primăverii şi că am împărţit Herăstrăul. Realitatea privitoare la obţinerea ilegală a acestei vile este următoarea. In urma unor articole din presă referitoare la faptul că am obţinut o vilă în cartierul Primăverii declarând la Poliţie că mi-am pierdut buletinul de identitate şi obţinând un altul, Parchetul Curţii de Apel s-a sesizat din oficiu şi a dispus anchetarea mea în legătură cu aceste aspecte. Prima precizare pe care vreau să o fac este următoarea: nu este vorba de o vilă în cartierul Primăverii, este vorba de un apartament de 3 camere aflat într-un imobil cu două apartamente. Ap. 1 este ocupat de familia Colţeanu şi dovadă că este aşa este contractul de închiriere al familiei Colţeanu Cristian. A doua precizare este că apartamentul obţinut de mine este construit de stat, o a treia precizare că acest apartament nu se află pe lista apartamentelor de protocol pe această listă se află ap. 1, ocupat de familia Colţeanu şi dovadă că ceea ce spun eu este adevărat este Monitorul Oficial 31/14 februarie 1996 care publică lista integrală a apartamentelor de protocol şi care la numărul şapte precizează acest lucru. Revin la ideea iniţială şi precizez că în urma articolelor din presă, Parchetul Curţii de Apel s-a sesizat din oficiu cerând Ministerului Justiţiei aviz de anchetare penală a mea. Pentru că sunt efectiv un om nevinovat, personal am solicitat la 6 martie 1996, în scris, ministrului Justiţiei acordarea avizului de anchetare pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Este o procedură prealabilă pentru un aviz de anchetare, eu am renunţat la protecţia Ministerului Justiţiei şi am cerut personal să fiu anchetată de Parchetul Curţii de Apel tocmai pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Dovadă este această cerere pe care eu am facut-o ministrului Justiţiei la 6.03.1996 în care am solicitat personal să se dispună acordarea avizului pentru a continua ancheta penală la nivelul Parchetului. Mai departe pot să precizez că acest aviz a fost dat la 13 iunie 1996 de ministrul Chiuzbaian. Parchetul a verificat acuzaţiile aduse şi la 2 iulie 1996 mi-a comunicat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Deci Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a considerat că nu sunt fapte penale şi a dispus neînceperea urmăririi penale. La trei luni după pronunţarea acestei soluţii, prin rezoluţia semnată de fostul prim-procuror Viorel Nicolae Spânu, actual avocat s-a infirmat soluţia de neîncepere de urmărire penală şi s-a dispus la 14 octombrie 1996 cu continuarea cercetărilor cu motivaţia că aş deţine trei buletine de identitate. Nu s-a putut dovedi că am două şi s-a infirmat că aş avea trei.



Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"