Ziarul personal Octavian Andronic
21 Ian 2020 - 10:59
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

06. Tema emisiunii: Dosarul Ianul

06. Tema emisiunii: Dosarul Ianul
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 1557 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Invitat: Vasile lanul
( 23 octombrie 1997)


O. Andronic: Bună-ziua. Ne reîntâlnim la o nouă ediție a emisiunii "Punctul pe I" - o emisiune dedicată controverselor și persoanelor controversate. O emisiune care dorește să facă din telespectatori principalul judecător al cauzei. Rolul meu este de a le oferi perspective noi sau inedite, care să completeze tabloul uneia dintre disputele cu care viața noastră consumată în tranziție ne-a obișnuit deja.

Reportaj: Vasile lanul este una din primele legende născute la intersecția dintre drumul socialismului și calea economiei de piață in sport. Deceniul său de președinție la comanda clubului Dinamo s-a împărțit între socialismul celor mai egali decât alții - fotbaliștii care trezeau interesul și pasiunile unor oameni politici importanți - și capitalismul pragmatic ce punea pe fruntea multor jucători etichete cu importante sume în dolari. Calitatea de excepție a unor jucători vânduți cluburilor străine a umplut cu valută seifurile Clubului. Nu pentru mult timp. Cheltuielile nebunești au făcut să bată vântul prin contabilitate și președintele Clubului a rămas să dea seamă singur, neînconjurat de prietenii pe care i-a răsplătit regește, și de trei ani tot așteaptă acest moment al adevărului de care nu puțini sunt cei care se tem ca dracul de tămâie. Poate ceva mai mult decât Ianul.

O. Andronic: Stimați telespectatori nu este neapărat nevoie să fiți microbiști ca să fi auzit de numele invitatului nostru de astăzi. Mai ales că ziarele apărute săptămâna trecută au readus pe tapet o afacere care făcuse valuri cu trei ani în urmă când fostul președinte al Clubului Dinamo era pus pe liber și începea o cercetare penală care promitea să conducă la dezvăluiri spectaculoase. Au trecut însă trei ani și dacă nu era puseul de săptămâna trecută puteam să-1 și uităm pe Vasile lanul. Ați fost o personalitate viguroasă a acestei epoci frământate. Ce ați făcut de trei ani încoace? Până acum trei ani știam.

V. Ianul: De trei ani sunt pensionat medical, deși contrar speculațiilor nu am fost internat în spital ca să fug de vreo răspundere pentru că eram încă președintele Clubului. Am avut un accident cerebral, internat și schimbat din funcție în timp ce eram în spital. în timp ce se defașura Campionatul, fiind comprimat în primăvara lui '94 și ne pregăteam pentru plecarea în America pe mine m-a prins în spital. In rest nu am făcut nimic, am încercat să-mi fac un inventar al gândurilor, a ceea ce am fost, a ceea ce trebuie să fiu astăzi.

O. Andronic: In timp ce dvs. vă făceați inventarul gândurilor, alții își făceau inventarul banilor, ziși lipsă din casa lui Dinamo. Ce vi se reproșează concret în acest dosar?

V. Ianul: Aș vrea să o luăm cu începutul. Sunt două capitole distincte care trebuie foarte bine diferențiate și de aici se pot face judecățile corect și la obiect. Speculațiile nu mai au ce căuta. Am încercat să am un dialog, să fiu ascultat, am fost totuși un președinte la Dinamo sau mi s-au cerut anumite lucruri pe care nu le puteam face. Să revin. 1990 - desființat de Chițac; 1991 - libertate de la ministrul Ursu. O încercare de intrare într-o anumită legalitate pe vremea domnului Babiuc și, pe urmă dezastrul pe vremea d-lui Dănescu și pe urmă a continuat cu domnul Tărăcilă. Fac precizarea că niciodată Dinamo nu a avut atâția bani cât pretinde actualul Dinamo de astăzi. Vă spun exact cât a fost. Niciodată nu au fost 12 milioane. Nici după 1993. Cuantumul cheltuielilor la care nu mi s-a răspuns nici astăzi pentru că se evită și cineva încearcă să spună că ministerul ar fi subvenționat întregul C.S. Dinamo și, mai târziu, F.C. Dinamo. Lucru nereal pentru că la finele anului 1991 fără a lipsi o centimă, C.S. Dinamo și secția de club a lui F.C. Dinamo nu mai avea nici un ban, nici un dolar pentru că nu am avut mai mult de 5 milioane de dolari. Am repus echipa la loc, mi-am pregătit viitorul, mi-am pregătit o strategie alalong, iar în 1992 am început să intrăm pe credite. Abia în 1993 își terminau contractul câțiva jucători și au început să intre alți bani, dar o să vă explic cam ce acțiuni am făcut în această perioadă și cam ce s-a întâmplat.

O. Andronic: Ca să știe bine publicul, ce vă reproșează Parchetul?

V. Ianul: Spun că am gestionat fraudulos, se ajunge la o sumă cam de 5-7 milioane după cum revizorii pretind că lipsesc, or eu nu am nevoie astăzi să-mi spun punctele mele forte în apărare, dar vă asigur că le am. Că nu se regăsesc în cheltuieli vă spun că este imposibil dacă la finele lui '91 - începutul lui '92 nu mai aveam nici un dolar, pusesem toată echipa la loc, demonstrez oricând că am ținut toată "hardughia". Nu eu lanul, secția de fotbal prin lanul și prin toți ceilalți.

O. Andronic: Suntem în legătură cu dl procuror Mircea Levanovici. Bună-ziua, dle procuror. Am dori să aflăm de la dvs. care e situația juridică a domnului Ianul în acest moment? S-a încheiat cercetarea penală?

M. Levanovici (procuror militar): Am să vă dau răspunsul desigur, dar cu o precizare. Adevăratul proces penal va avea loc pe 18 noiembrie când instanța a stabilit termenul de judecată și când, conform procedurii penale, se va trece la administrarea probelor, iar în final se va pronunța hotărârea judecătorească. Vom vedea ce se va întâmpla atunci.
Până una-alta, prin rechizitoriul din 14 octombrie 1996 eu am dispus trimiterea în judecată la Tribunalul Militar Teritorial București a col. în rezervă lanul Vasile pentru infracțiunea de gestiune frauduloasă, prevăzută și pedepsită de Art. 214 din Codul Penal. Câteva mici precizări pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce s-a ajuns ca acesta să fie judecat de Tribunalul Militar. Pentru că la data săvârșirii faptelor, inculpatul era ofițer activ al Ministerului de Interne. Datorită acestei calități, competența de a cerceta cauza ce face obiectul dosarului penal aparține Parchetului și, respectiv Tribunalului Militar. Am avut în vedere că în perioada 1990-1994 în calitate de vicepreședinte al Clubului Sportiv Dinamo, responsabil pentru secția de fotbal și apoi din 1992 în calitate de președinte al F.C. Dinamo București, inculpatul a încasat de la mai multe cluburi de fotbal din străinătate, parțial sau în totalitate, sumele aferente prețului stabilit în contractele încheiate cu acestea pentru transferul unor fotbaliști ai clubului dinamovist, bani pe care nu i-a depus în caseria Clubului, cum la fel nu existau în evidența contabilă nici documentele care atestau primirea banilor. Ca atare, sumele de bani astfel încasate care totalizează 2.366.535 de dolari nu au fost evidențiate în contabilitatea clubului, iar revizia contabilă aflată în cauză nu a regăsit în actele justificative pentru plățile din perioada '90-'94 sumele provenind din respectivele încasări. Așa se explică acea pagubă în sumă de 2.366.535 de dolari. In legătură cu această infracțiune - gestiune frauduloasă - care în Codul nostru penal este incriminat de Art. 214. Textul are următoarea prevedere: "pricinuirea de pagube unei persoane cu rea credință, cu ocazia administrării sau conservării de către cel care are sau trebuie să aibă grija administrării, pedeapsa este prevăzută de la trei luni la doi ani sau amenda". Fac precizarea că potrivit principiilor care guvernează activitatea noastră și regulile de desfășurare a procesului penal în cazul intervenției unei alte legi, după ce fapta a fost săvârșită, se aplică legea mai blândă adică legea care exista până la apariția Legii nr. 140 din 1996 când s-a modificat pedeapsa la această infracțiune.Pagina: 1/3 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"