Ziarul personal Octavian Andronic
24 Sep 2019 - 11:37
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Arhiva foto Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

05. Tema emisiunii: Enigme politice

05. Tema emisiunii: Enigme politice
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 1595 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

Invitat: Nicolae CERVENI
( 16 octombrie 1997)O. Andronic: Bun-venit, stimați telespectatori ai PRO TV la o nouă ediție a "Punctului pe I" - emisiune care vă propune subiecte sau personaje controversate, invitându-vă să le vedeți din perspectiva unor evenimente mai puțin vehiculate sau chiar surprinzătoare. Tema pe care v-o propunem astăzi se intitulează "La putere sau în opoziție". Este vorba, după cum veți vedea de-ndată despre unul dintre partidele care formează coaliția majoritară - PNL-CD. Avocatul Nicolae Cerveni a pus sistematic o pată de culoare pe tabloul politic în care a evoluat din '90 încoace. Fiu de țăran, născut la Cervenia, în județul Teleorman, într-o familie cu opt copii și-a început cariera politică sub semnul contradicțiilor care îi vor caracteriza evoluția ulterioară. Student fiind, preocupat de insusirea temeinică a marxismului în care vedea în anii de după război o soluție pentru problemele contemporaneității ajunge să fie dat afară din facultate pentru propagandă ostilă regimului și să înfrunte pușcării celebre ale vremii pentru cinci ani. După o întrerupere de 22 de ani reușește să-și ia licența în drept și parcurge tăcut golgota reinsercției sociale până în 1989 când răbufnesc energiile reprimate în focurile de artificii ale unei voci politice vehemente, categorice, uneori excesive, dar întotdeauna cu atenție băgată în seamă. Dl Nicolae Cerveni este unul dintre acei oameni politici ai post-decembrismului care se confruntă cu propriul lor partid, totdeauna incomod pentru aliați. Momentul octombrie 1997, la aproape un an de la câștigarea alegerilor îl găsește într-o postură paradoxală: aceea de a nu ști prea clar dacă mai face parte din arcul Puterii și dacă nu cumva a intrat deja în conul Opoziției. Cum vă simțiți din acest punct de vedere, dle Cerveni?

N. Cerveni: Mai întâi să fac o precizare. Eu nu sunt un incomod, sunt un radical. Sunt incomod pentru aceia care se leagă de mine și pe parcurs denotă că, de fapt, ei au vizat altceva prin această acțiune și nu idealuri politice sau umane pentru care merită să trăiești și să mori.

O. Andronic: Care este idealul dvs. politic?

N. Cerveni: Să fiu util societății în care trăiesc, să fiu util concetățenilor mei. Actele și faptele mele să aibă o consecință pozitivă asupra celor din jurul meu.

O. Andronic: Cât de util credeți că ați fost poporului român în acest interval de șapte ani?

N. Cerveni: E foarte greu să concretizezi ce am făcut pentru poporul meu în acest timp pentru că în cea mai mare parte am fost în Opoziție. Opoziția mea privea un regim care era întruchipat de Ion Iliescu și care nu făcea altceva decât să continue, într-o formă mascată, vechiul comunism din România, părăsit de Ceaușescu la 22 Decembrie. Eu am fost opozantul lui Iliescu fără să confund planurile. Pe mine nu mă interesa omul-Iliescu și, din punctul meu de vedere a fost în această perioadă, o persoană nocivă pentru interesele naționale ale României. Fără să confund planurile și să-1 urăsc pe Ion Iliescu. Nu l-am urât niciodată. Și nu e vorba numai de el, ci și de persoanele din jurul lui. Aflat la Paris, în 1990 și întrebat de Iorgulescu ce părere am despre guvernul Roman recent înființat, am spus că sunt băieți tineri, frumoși, or fi și culți, dar politicieni nu prea sunt. Peste câteva luni am constatat, cu surprindere, că acest regim Roman (care o fi făcut și lucruri bune, nu numai proaste pentru că și cel mai tiranic regim se poate lăuda cu ceva) că vrea sau nu vrea a inițiat relațiile de tip mafiot în România. Și s-a ajuns după șapte ani de guvernare să sufoce societatea românească. In timpul lui Irod cel Mare, Israelul a cunoscut o prosperitate extraordinară. Insă, istoria a reținut ce? S-au ucis 14.000 de prunci. Așa și acum. Se reține că după 22 decembrie când de-abia așteptam să ne descătușăm de tirania bolșevică ni s-a impus un regim care a caracterizat instaurarea unor relații de tip mafiot în România.

O. Andronic: Prin forța lucrurilor, în acești ani din urmă, PNL-CD a fost cel mai constant amic al Convenției Democratice. Ce s-a întâmplat?

N. Cerveni: Vreau să vă întăresc afirmația pentru că, dl Emil Constantinescu, președintele Convenției pe atunci, în perioada când se întocmeau listele pentru alegeri, a spus PNL-CD merită un premiu pentru fidelitate. S-a materializat prin faptul că aveam în plus cinci senatori în afara algoritmului. Ei bine, nu am avut nici unul. Așa a fost jocul. Eu am reținut buna intenție a d-lui Emil Constantinescu care nu s-a publicat nicăieri, a rămas decât o amintire frumoasă. Mai târziu am constatat că premiul acela s-a transformat în altceva.

O. Andronic: Accesul la Putere a marcat și începutul problemelor în PNL-CD. De ce?

N. Cerveni: Pentru că PNL-CD este urmărit, probabil de un blestem și a cunoscut din nou o ruptură provocată de așa-zisa aripă a lui Popovici pentru că nu a fost niciodată așa ceva. Și, din păcate, PNL-Convenția au fost complet marginalizate. Deși suntem semnatarii înțelegerii pentru Alianța care au la formarea Guvernului... După ce s-a format Guvernul s-a produs defecțiunea Popovici, a trebuit să dăm niște oameni afară care se împotriviseră unificării liberale, mai precis, UNL-lui, care era dormat din PNL-CD, PL'93 și PNL Câmpeanu. Dându-i afară din partid, Convenția Democratică a considerat că nu e drept ce facem noi și i-a adoptat, i-a susținut. Mă trezeam că la ședințe apărea și Popovici, s- a încetățenit ideea de „aripa Popovici”, care era o aberație și dl Constantinescu susținea această aberație. Asta m-a uluit și am înterebat de ce? Păi, o să se pronunțe la Tribunal. Dar eu care sunt jurist și pretind că mă pricep la aceste lucruri vă spun că nu are nimic comun. Până se pronunță Tribunalul, PNL-CD este unic reprezentant. în orice caz, m-am prezentat la Cotroceni. M-am trezit că se prezintă la Cotroceni PNL-CD -Aripa Popovici. Eu, personal, nu am fost un dușman al lui Popovici și nici el un dușman al meu. S-a produs ruptura din motive subiective, iar trăsătura de caracter a domnului Popovici 1-a împins către această ruptură.

O. Andronic: Suntem în legătură telefonică chiar cu domnul Popovici. Bună-ziua, dle Popovici. Puteți să amendați ce a spus dl Cerveni?

Alexandru Popovici (senator ex PNL-CD): Nu vreau să fiu malițios, dar nu știu dacă subiectul PNL-CD mai merită deranjul dvs., poate doar istoric pentru că acesta a dispărut din viața politică. Majoritatea structurilor, demnitarilor s-au unificat cu PNL în interiorul CDR. Iar ceea ce a mai rămas în jurul d-lui Cerveni s-a unificat în afara CDR cu PL'93 creînd PL. Vreau să vă spun că s-a dat un comunicat și nici nu ne-am mai prezentat la procesul cu dl Cerveni pentru că nu poți câștiga un proces care, din punctul nostru de vedere nu mai avea miză. Deci, toate argumentele juridice ale domniei sale nu au o relevanță pe terenul alianțelor politice care se realizează pe un singur principiu, principiu care ar fi agreerea reciprocă a participanților din Alianță. Dl Cerveni știe foarte bine că legea partidelor asupra alianțelor zace. Deși nu mai există cale de atac dacă dl Cerveni nu mai este agreat în CDR. Indiferent că se numește PNL-CD sau PL este altceva. Sunt alți lideri, e o altă conducere, s-a aprobat acolo la Congres un alt statut, chiar dacă dl Cerveni este în acest altceva cu funcția de președinte, nu mai este ceea ce era înainte în Convenție. Asta este tot. Cum am mai spus și în alte emisiuni că s-au produs toate aceste tulburări... sigur că au fost și probleme de lideri, dar au fost niște decizii politice. Unii au hotărât că pilonul unificării liberale este totuși, PNL în interiorul Convenției, alții au hotărât altfel. Nu e supărare pentru că sunt niște decizii. La alte vremuri, alte decizii...

O. Andronic: Dle Popovici, putem conchide că asta este politica.

A. Popovici: Sigur că da. Dar PNL nu mai există.

N. Cerveni: Pentru că nu vrea dl Popovici. Nu vrea dânsul, asta este.

O. Andronic: Vă mulțumesc.

N. Cerveni: Acum tot ce a spus dl Popovici este o aberație. Nu are nimic comun cu legea partidelor, persoanelor juridice pentru că dacă
ar fi avut habar cât de cât nu s-ar fi pus în fața opiniei publice cu teoria asta. Asta poate să convingă niște naivi, dar nu oameni politici sau juriști.

O. Andronic: Domnia sa pornește de la premisa că PNL-CD nu mai există. Nu puteți accepta o asemenea variantă?!

N. Cerveni: Eu accept, dar nu acceptă realitatea. Dacă vă duceți la Tribunal și întrebați de PNL-CD dacă există, vă duce la registrul partidelor politice și o să vedeți că PNL-CD există, a absolvit alte două formațiuni politice, conform Decretului 38/1954, conform legii partidelor în vigoare nu am fost nici un moment puși în dificultate. Iar acțiunea care a facut-o PNL-CD-Aripa Popovici care e râsul lumii nu a avut nici o eficientă.

O. Andronic: Care ar fi fost regula ca această absorbție de care vorbeați să fie acceptată de partenerii de coaliție?

N. Cerveni: Dacă erau de bună credință pentru că s-a hotărât ca unificarea liberală să se facă în Convenția Democratică. Dl Manolescu a făcut discuții în acest sens și atunci ca să rămânem în acest plan, acest UNL care s-a format foarte greu a hotărât să facă unificare în Convenția Democratică. Mai era un motiv: pentru ca PNL-CD să nu fie altceva ca să i se ceară să facă o cerere. Trebuia folosită comasarea prin absorbție care, conform legii, nu naște altă persoană juridică. Este aceeași alimentându-se cu ceea ce a atras din persoana juridică desființată. Pe de o parte în raport de Convenție. Acum în raport de regimul parlamentar. La ora actuală este o aberație faptul că, încă, noi suntem considerați independenți. Noi am rămas partid parlamentar. Dar ca să rămânem trebuia să folosim această cale. Dacă foloseam această cale și eram alt partid decât cel care a participat la alegeri putea să ni se conteste însăși calitatea de partid parlamentar. Și Cerveni nu putea să facă o asemenea naivitate. Din acest motiv a acceptat conducerea PNL '93 și până la un punct și dl Câmpeanu ca să se răspundă acestor deziderate. Din păcate, cu două-trei zile înainte de Congresul de unificare, dl Câmpeanu a virat. Nici nu vreau să comentez. Cert este că și ei au acceptat aceste considerente ca să se facă acest fel de unificare. Mai mult decât atât, dl Câmpeanu a spus că s-a retras din această formulă pentru că nu vrea să fie în Convenția Democratică. Mai este ceva care vreau să spun că de asta e "punctul pe I" să spunem adevărul pe care-1 considerăm noi. Dl Quintus a spus așa: faceți dvs. unificarea în trei, o să iasă o singură formațiune și, pe urmă o facem împreună. Foarte frumos, dar din păcate a uitat foarte repede. Și a mai spus ceva: dle Cerveni, eu vă garantez că nu-i voi primi pe fugari, pe dl Popovici nici atât în partid, dar i-a primit. Astea sunt lucruri care-ți dau de gândit: de ce se întâmplă așa?


Pagina: 1/2 pagina următoare >>

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"