Ziarul personal Octavian Andronic
19 Apr 2024 - 07:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Criteriile politice nu este un domeniu foarte al meu!'

-- Cristina Pârvulescu, aspirantă la portofoliul de ministru al Integrării Europene

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 

05. Tema emisiunii: Enigme politice

05. Tema emisiunii: Enigme politice
.: Data 31-Aug-2007 :: Accesări: 2893 :: Tipărețte pagina curentă :: Tipărește tot:.

O. Andronic: Dincolo de aceste argumente juridice, nu credeți că este vorba de o nepotrivire de caracter? Nu credeți că, mai degrabă, PNL-ul nu-1 agreează pe dl Patriciu?


N. Cerveni: Sunt convins de asta, dar este o greșeală. Când vrei unificare liberală, nu te poticnești de un om. De pildă, am avut cu dl Cataramă o dispută. Atâta timp cât tu ca partid politic, persoană juridică deci, trimiți pe cineva, ca delegat, să trateze o problemă, îl iei ca atare. Nu spui: nu vreau cu ăsta. Așa și cu Patriciu. Eu sunt convins că Patriciu nu este agreat de PNL și de alte persoane, chiar de către președintele țării. Dar asta este o gafa politică.

O. Andronic: Iată că dl Patriciu este în legătură cu noi. Bună-ziua, dle Patriciu. Nu știu dacă ați interceptat ultimele cuvinte ale dlui Cerveni...
D. Patriciu: Le-am interceptat cu amuzament.

O. Andronic: De ce cu amuzament?
D. Patriciu: Pentru că eu cred că în politică nu poate fi vorba de simpatii și antipatii. De cele mai multe ori este vorba de interese. Eu cred că interesul unificării liberale, așa cum spunea și dl Cerveni este superior tuturor acestor animozități. Așa cum am spus și la un congres al partidului, cu multă vreme în urmă, s-ar putea ca timpul liberalilor să nu fi venit încă. S-ar putea în 2000 sau în 2004.

O. Andronic: Dar vor mai fi liberali în 2000 dacă se tot divizează?
D. Patriciu: Deocamdată nu se divizează, ci se unesc. Iată împreună cu PNL-CD și PNL'93 a format Partidul Liberal și în acest moment există două forțe liberale.

O. Andronic: Una în Convenție și una în afară.
D. Patriciu: Da, dar cred că această departajare nu are vreo importanță politică majoră.

O. Andronic: Dincolo de dezagrementele personale, care credeți că ar fi șansa acestei unificări?
D. Patriciu: Eu cred că acum există o reală șansă pentru că toți cei care au o reală inteligență politică nu se poate să nu observe că dacă nu va exista o alternativă de dreapta la guvernarea țării, atunci stânga va câștiga, cu siguranță, alegerile următoare ceea ce ar fi o mare nenorocire pentru țară.

O. Andronic: Aș vrea să vă întreb încă un lucru. Realitatea arată că mișcarea pe care ați facut-o, înainte de a părăsi Convenția, nu a fost una inspirată. S-ar putea ca nici ieșirea teoretică a PNL-CD-ului din Convenție... ce credeți că vor realiza doi cai perdanți?
D. Patriciu: Dați-mi voie să vă spun că eu nu sunt de acord cu analiza dvs. V-am spus înainte că eu nu cred că a venit timpul liberalilor și nu credeam nici înainte de alegeri. Am considerat de la alegeri încoace că am datoria de a susține măcar prin tăcere guvernarea actuală și cred în acest lucru pentru că șapte ani am luptat pentru a se schimba ceva în această țară; pentru a se întâmpla ceva bine și cred și acum că puterea actuală trebuie ajutată să schimbe aceste lucruri care, astăzi ne grevează viitorul. Dar, în același timp, pot să vă spun că nu sunt de acord cu jumătățile de măsură, cu ceea ce sub denumirea de terapie de șoc...

O. Andronic: In 1990 vă era foarte drag acest termen...
D. Patriciu: Este o mare deosebire între ceea ce numesc eu terapie de șoc și ceea ce se întâmplă astăzi. Eu spuneam că trebuie tăiată coada câinelui dintr-odată - și toată lumea sărea - dar trebuie tăiată transversal ca să-1 doară mai puțin. Și nu pe lung, cum se întâmplă astăzi.

O. Andronic: Vă mulțumesc, dle Patriciu. Dle Cerveni, de ce credeți că PNL este atât de vehement împotriva mișcării pe care ați facut-o?

N. Cerveni: Să punem punctul pe i. Nu vrea dl Quintus, nu vrea dl Cataramă să se facă unificarea. E secret liberal în tara asta.

O. Andronic: Dar văd că toată lumea spune că unificarea liberală este cel mai de dorit lucru.

N. Cerveni: Da, dar de la vorbă la fapte este o cale foarte lungă. Și eu pot fi acuzat că nu doresc asta. In 1990 am acceptat să fiu ales vicepreședinte ca să fiu împreună cu dl Câmpeanu în viața liberală. In 1992, după ce m-am desprins de dl Câmpeanu - pentru un singur motiv că nu a rămas în CDR și nu pentru altceva - l-am adus pe dl Brătianu de la Paris ca să meargă în fruntea partidului nou creat ca să fie port-drapelul unificării liberale - prin numele pe care-1 poartă. In '93 într-un conflict frățesc cu PNL-AT am câștigat procesul și atunci împotriva mea erau dl Patriciu, dl Stoica, dl Rusu și istoria a demonstrat că dreptatea nu este acolo, ci în altă parte. Eu astăzi sunt dispus la orice sacrificiu pentru a face o unificare liberală, dar nu un sacrificu de genul "grupul celor 5". Unificarea liberală înseamnă structurarea unui nou partid din elementele tuturor partidelor.

O. Andronic: Dle Cerveni, cum spuneam și în prezentare nu prea ați fost pe placul Puterii, nici înainte, nici acum.

N. Cerveni: M-ați întrebat în legătură cu contribuția mea la reușita schimbării. Eu vreau să spun că am fost un consecvent critic al regimurilor trecute. Mai sunt și acum cu niște rezerve. Și dl Constantinescu ar trebui să știe acest lucru. Campania electorală pe care a facut-o a fost împreună cu dl Constantinescu. In ciuda unor divergențe cu privire la conducerea Convenției din 1993 a fost... Asta este democrația. Dacă nu te simți liber să te exprimi n-ai ce căuta acolo. Eu sunt un om pentru libertate. Asta nu însemnează că am rămas un adversar al lui Constantinescu. Motiv pentru care hotărârile care s-au luat în Convenție le-am urmat. Au fost momente când s-a părăsit Convenția de către PL'93, PAC, PSDR, UDMR. Eu nu am plecat, deși eram și eu un om care criticam, dar în politică nu este așa ca să-ți iei jucăriile și să pleci. Eu nu am plecat și am rămas nemulțumit.

O. Andronic: Nu cumva v-a deranjat faptul că nu vi s-a oferit postul de ministru al Justiției? Cel puțin circula acest zvon...

N. Cerveni: Poate că am dorit, dar nu că am aspirat. Eu nu aveam nevoie de afirmare ca ministru al Justiției, dar am dorit asta pentru că, cu toată responsabilitatea vă spun că până acum făceam reforma. Pentru că ce se face acum este dacă nu zero, este foarte puțin. Structurarea puterii judecătorești nu este terminată, pentru că reforma a fost un crâmpei din reforma care se cerea, pentru că judecătorii la ora actuală nu sunt, adică puterea judecătorească a fost alcătuită din persoane fizice, sunt foarte mulți tineri pentru că vârstnicii nu vor să vină pentru că sunt foarte prost plătiți; mărirea salarială nici pe departe nu corespunde cerințelor pentru reprezentanții unei puteri judecătorești, nu avem un parchet pe măsură și nu avem o poziție. Eu sunt convins că Moisescu, ca procuror general, este un foarte bun jurist, dar dacă nu are cu cine să lucreze nu știu ce-o să facă. De ceea ce era nevoie în această țară era vorba de o putere judecătorească structurată imediat după venirea noastră la putere. Nu m-a afectat cu nimic că nu am devenit ministru al Justiției.

O. Andronic: Ati fi avut o leafa mare.

N. Cerveni: Să fim serioși. Ce leafa aș fi putut eu să am? Acolo nu mergea pe onorarii. Dl Constantinescu când a venit la mine era cu o hârtie și erau trecute acolo toate ministerele. In dreptul ministerului Justiției era trecut Cerveni. Ce s-a întâmplat pe parcurs, nu știu. Cert este că eu am dorit acest lucru, am avut convingerea că în crearea puterii judecătorești aș fi avut un cuvânt de spus.

O. Andronic: N-ar putea spune cineva din afară că tonul dvs. critic față de puterea actuală vine și dintr-o serie de frustrări. Ca aceasta a Ministerului Justiției ar fi una. O a doua ar fi relativa campanie care s-a făcut la momentul electoral împotriva prezenței dvs. ca apărător al unor cazuri celebre, ca al lui Zaher Iskandarani.

N. Cerveni: Dacă nu aș fi fost tare, nu rezolvam. Sigur că m-a jignit această apreciere care arată dovada că spiritul retrograd în România este departe de a dispărea. Incompatibilitatea dintre un avocat și un lider politic demonstrează o îngrădire în gândire. Noi nu intrăm într-o normalitate. Țara asta dacă a avut judecători, procurori mari a avut sigur mari avocați. în perioada interbelică majoritatea erau oameni politici. Nu am auzit undeva că profesia de avocat nu este compatibilă cu aceea de lider politic.

O. Andronic: Pe telefon acum se află dl senator Radu Vasile, vicepreședintele Senatului și secretar general al PNȚCD. Bună-ziua, dle Radu Vasile. Aș vrea să ne spuneți un lucru: de ce credeți că în meciul dintre dl Cerveni și gruparea Popovici-Stănescu, Convenția și, în special, PNTCD a manifestat o subtilă preferință fată de disidenți.
R. Vasile: Personal, nefiind un obișnuit al adunărilor membrilor Convenției, nu am sesizat această preferință, dar ea există. Probabil că prima explicație ar fi că se acordă gir PNL, dl Quintus și care, fără îndoială, că este deranjat de persoana dlui Cerveni; al doilea persoana dlui Cerveni că este cam incomodă, în general.

O. Andronic: Dvs. îl considerați un om incomod?
R. Vasile: In nici un caz. Mai degrabă oamenii care trec ușor dintr-o parte în alta o vor face întotdeauna.

O. Andronic: O ultimă întrebare. Credeți că PNL-CD va fi, până la urmă, împins în afara Convenției Democrate?
R. Vasile: Senzația mea este că probabilitatea acestui lucru este foarte mare.

O. Andronic: Va fi un câștig, sau o pierdere pentru Convenție?
R. Vasile: Părerea mea este că, fiind vorba de o personalitate ar fi o pierdere.

O. Andronic: Vă mulțumesc foarte mult pentru intervenție. Deci, aveți un aliat, dar domnia sa ne-a obișnuit cu puncte de vedere originale, personale.
N.Cerveni: Mă așteptam la lucrul acesta pentru că eu cunosc personalitatea lui Radu Vasile. El nu marșează la grup, la masă. Sunt mulți care gândesc ca dl Radu Vasile dar, știți care e deosebirea? Alții se tem și nu au curajul să spună lucrurilor pe nume. Poporul român a suportat cea mai cumplită deformare din istorie. Dar ce s-a întâmplat în ultimii 50 de ani este o întoarcere complet pe dos a sufletului românesc. O spălare de creier...

O. Andronic: Mai avem un oaspete pe telefon. Este vorba de dl Viorel Cataramă. Bună-ziua. De ce vă opuneți dvs., și PNL-ul în general, integrării noii formațiuni realizate din absorbția PL'93 de PNL-CD. De ce vă e teamă?
V. Cataramă: Nici nu ne opunem și nici nu ne este teamă. Unificarea liberală în cadrul PNL trebuie să se facă și să aibă loc în interiorul Convenției Democrate. Prin urmare, din partea noastră, a PNL și a mea personală este toată bunăvoința și disponibilitatea pentru această soluție finală.

O. Andronic: Ce ar trebui să se întâmple pentru ca lucrurile să urmeze o astfel de cale?
V. Cataramă: Dacă vă referiți la PNL care a luat naștere prin fuziunea dintre PNL-CD și PL'93, o simplă cerere din partea conducerii PL de integrare în Convenția Democrată este suficient și nu văd să existe obstacole în a fi realizată favorabil.

O. Andronic: In opinia dvs. deci lucrurile sunt foarte simple. Vă mulțumesc.

N. Cerveni: Schimbarea dumnealui de ultimă oră este pe cât de surprinzătoare pe atât de interesantă. Numai că dl Cataramă nu realizează și nu realizează nimeni că dacă dumnealor pun în balanță gândirea lui Popovici cu gândirea lui Cerveni și ignorează faptul că ce s-a întâmplat acum nu înseamnă că s-a născut un alt partid politic, se pare că nu mai avem ce să discutăm. Dacă un jurist de talia dlui Stoica și un jurist de talia dlui Quintus face o asemenea teorie înseamnă că s-a răsturnat ceva în tara asta.

O. Andronic: Haideți să luăm lucrurile dintr-o perspectivă de bun simț. Intre a face o cerere de a îndeplini această formalitate care reprezintă exigența PNL și a trece în Opoziție, sunteți gata să acceptați ultima variantă?

N. Cerveni: Ultima dată când am avut o discuție l-am întrebat pe dl Constantinescu. De ce vreți să mă trimiteți pe mine în Opoziție pentru că eu nu vreau. Dl Constantinescu nu mi-a răspuns. Eu, chiar dacă aș face o opoziție, nu înseamnă că o să trec cu niște bagaje în partea astălaltă.

O. Andronic: Chiar vroiam să vă întreb. Ce posibili aliați ați avea?

N. Cerveni: Aliații noștri sunt în Convenție. Aliați nefirești nu mă interesează. Eu pot să colaborez cu orice senator, dar nu pot să colaborez cu o structură politică care este în Opoziție. Este o deosebire fundamentală, nu avem cum să comunicăm. Nu putem însă, să stăm cu mâinile încrucișate când într-un guvern ca dl Ciobea, de exemplu, ne ține deoparte, nu ne întreabă nimic, nici nu existăm. In condițiile astea eu vă spun un lucru: sunt situații în care strângi din dinți și te trezești pe o poziție critică dând apă la moară celor care n-ai dori să le dai.

O. Andronic Dle Cerveni, timpul afectat emisiunii noastre s-a scurs. Cu permisiunea dvs., aș încerca să punctez concluzia ei. Dacă îmi permiteți, eu aș spune cam așa. PNL CD nu a fost și nu este unul dintre partidele mari, cu pondere politică. El a fost și este un partid cu personalitate, cu personalitatea șefului său. Cu o personalitate incomodă pentru Putere, atât timp cât se afla în Opoziție, dar și în Opoziție de când se află la Putere. Dl Cerveni este victima unei erori de apreciere. Domnia sa crede că în politică nu se fac distincții între căței și dulăi; că democrația este regula celor la fel de egali - eroare pe care o plătește acum prin marginalizare și ironie. Formal încă membru al Convenției, formal beneficiar al algoritmului, PNL-CD - Cerveni este împins ușor, dar ferm spre zona liberă de neoconvenationalism. Unde se află PNL în acest moment? Din nefericire pentru el, într-un no man’s land în care tirul ambelor tranșee se poate concerta în mod periculos.

N. Cerveni: Vom rezista sigur.

O. Andronic: Vă doresc asta. Stimați telespectatori, aceasta a fost emisiunea de astăzi, vă mulțumesc pentru atenție și vă invit săptămâna viitoare la o nouă întâlnire.



<< pagina anterioară Pagina: 2/2

.: Înapoi la subiect PRO TV: "Punctul pe I"