Punctul pe Y / marți 25 octombrie 2011 Nr: 3386

Lectia Greciei

Pentru nu putini dintre romanii exasperati de criza si de consecintele sale, discursul presedintelui Basescu de sambata, dinaintea plecarii spre Bruxelles din salonul oficial de la Otopeni, a reprezentat un motiv de satisfactie. Iata ca putem sa nu ne mai lasam calcati in picioare de toti licuricii - isi vor fi spus cei care l-au ascultat pe presedinte avertizandu-i pe „unii” lideri europeni ca Romania nu mai este dispusa sa „plateasca la nesfarsit indeciziile” celor din Zona Euro!

Nu e prima data cand presedintele nostru se ratoieste la colegii sai de la Bruxelles. A mai facut-o de cateva ori, iar chestia asta cu indecizia se pare ca a umplut paharul in care se varsase si nemultumirea Schengen.

Din nefericire, insa, mesajul prezidential n-a prea ajuns unde trebuie. El s-a oprit in Aerogara de la Otopeni, pentru ca la Reuniunea de toamna a statelor membre n-a rasuflat nimic. Dealtfel nici n-ar fi avut cum. Acolo, fierberea era atat de mare, iar mizele atat de coplesitoare, incat problemele Romaniei, cu dobanzile mai mari pe care trebuie sa le plateasca pentru imprumuturile angajate, face figura de „pierdere colaterala”, complet neimportanta. Fata de ce risca altii, ce pierdem noi este un mizilic. In centrul atentiei ramane Grecia, care-si joaca cu aplomb rolul de victima, avand de partea sa atu-ul ca daca e lasata sa se scufunde, ii va trage pe ceilalti dupa ea. Vreti - nu vreti, trebuie sa ne ajutati - pare sa spuna premierul lor care acum vorbeste cu degajare despre viciile de fond ale intregului sistem.

Nemultumirea lui Traian Basescu tradeaza si o nervozitate personala, data de sentimentul ca masurile de austeritate n-au avut nici un efect si ca „prevederea” de care a dat dovada guvernul Boc se transforma intr-o piatra de moara care ne trage si mai in jos. Romanii pot sa se intrebe, pe buna dreptate, daca nu cumva, in cazul in care lucrurile erau lasate asa cum erau in momentul de fata n-am fi putut fi noi „pacientul” tratat preferential, caruia sa i se mai si scada dintr-un foc, jumatate din datorii, pentru motivul ca, oricum, nu vor putea fi platite.
Lectia Greciei nu este, deloc, una educativa. Si nici una din care se mai poate invata ceva, cat de cat...