Punctul pe Y / luni 29 august 2011 Nr: 3350

Alegeri - ca la supermarket sau ca la chiosc?

La inceput, in 1990, au fost comasate. Legislativele cu prezidentialele. N-a fost bine pentru Opozitie, dar a fost pentru Putere. Localele din '92 au fost primele decomandate. A fost bine pentru Opozitie, care a castigat Bucurestiul, si alte cateva orase importante.

Cu prezidentialele si legislativele s-a mers apoi 'la pachet' pana in 2004, cand Puterea de atunci, cu gandul la viitorul sau, a modificat durata mandatuluiu prezidential. A fost bine pentru Puterea urmatoare care a luat, la mustata, caimacul alegerilor din 2009, dupa ce legislativele din 2008 se soldasera cu un scor nedecis si cu o imensa deceptie datorata efectelor perverse ale unui uninominal adoptat cu entuzism, dar fara niciun efort de gandire.

Bref: se pare ca nu exista o formula de alegeri care sa multumeasca pe toata lumea. Ultima 'moda' in materie este revenirea la 'pachetul compact' al celor doua scrutinuri principale - local si legislativ, in numele ideii de economisire a banului public. Adica sa nu se mai cheltuiasca de doua ori. Ceva gen '2 in 1', ca la supermarket. Mergi la vot o data si alegi de doua ori. E ideea Puteri si, evident ca Opozitia nu poate fi de acord pentru ca i-ar dezavantaja pe cei care nu se afla la comenzi. Sunt aproape sigur ca daca USL-ul ar fi venit cu aceasta idee, ar fi intampinat o puternica opozitie din partea PDL, pentru ca in felul acesta electoratul ar fi mai usor de manipulat.

Noi, romanii, avem o genetica vocatie a schimbarilor perpetue. Si o exersam in toate domeniile. Schimbam legi de nu mai tin judecatorii pasul cu ele si nu mai stiu ce sentinte sa dea. Schimbam Codul Fiscal de cate doua ori pe an de nu mai stiu agentii economici ce taxe sa nu plateasca. Schimbam Codul Muncii de nu se mai dumiresc angajatorii daca sa mai angajeze sau nu. De ce sa nu ametim si poporul cu drept de vot in totalitatea sa, pentru ca, oricum, acesta s-a fript de atatea ori cu ce a votat incat nu mai stie cum sa trateze buletinele. Cu ce zona a corpului... Indiferent, insa de solutia la care se va ajunge, un lucru este clar: nu forma in care se voteaza este esentiala, ci cine si ceea ce voteaza. Fie in trei runde - ca la chiosc fie la pachet ca la supermarket, votul popular poate fi castigat doar printr-o sustinuta campanie de la om la om, prin convingerea celor cu drept de vot ca doar intrand in cabina - indiferent de cate ori - si exersandu-si calitatea de votanti pot sa schimbe ceva. Eventual, in bine...