Punctul pe Y / luni 22 august 2011 Nr: 3345

Basescu, aurul si canadienii

Odata cu implicarea presedintelui in controversata chestiune a Rosiei Montana, lucrurile incep sa se clarifice. Daca pana acum balanta disputei dintre sustinatori si detractorii proiectului parea relativ echilibrata, de-acum este limpede ca lucrurile vor evolua in sensul dorit si mult asteptat de compania lui Frank Timis. Pentru ca este evident ca o opinie atat de transant exprimata va cantari decisiv in luarea hotararii referitoare la inceperea operatiunilor de exploatare a resurselor aurifere din Apuseni.

Intr-un fel, chestiunea asta pare un reflex intarziat al celebrei dispute „Nu ne vindem tara/O dam pe nimic!” din primii ani de democratie. Doar ca acum, mai mult ca atunci, sunt mai evidente interesele care stau in spatele fiecarei tabere.

Realitatea, insa, este ca nici sprijinitorii proiectului nu sunt, cu totii, platiti de Gold Corporation (in diferite forme si formule) si nici cei care se opun nu sunt cu totii dezinteresati.

Poate ca meciul acesta ar mai fi durat mult si bine, daca nu intervenea criza mondiala. Cea care a facut din aur etalonul infailibil al valorii, principalul mijloc de tezaurizare si de asigurare a bogatiei. Cota aurului a inaltat si cota proiectului pana la un nivel in care chiar presedintele, principalul aparator al interesului national, sa spuna: e pacat sa stam cu fundul pe o asemenea bogatie si sa rabdam de foame! Gold Corporation ne ofera sansa sa mancam cu linguri de aur: de ce sa o refuzam?

Problema de fond nu este, insa, daca sa dam drumul exploatarii sau sa pastram zona intacta, ca piesa de muzeu. Problema sta, odata, in pretul corect al tranzitiei (care a ramas cel de dinainte de criza si de cresterea valorii aurului) si asigurarea conditiilor ecologice de exploatare. Acestea sunt aspectele asupra carora ar trebui sa se concentreze atentia celor interesati. Pentru ca despre ce vom lasa urmasilor nostri este o chestiune amendabila, atata timp cat nu suntem siguri ca putem asigura generatiilor in serviciu conditiile de care duc lipsa.

Muntii nostri aur poarta… vorba poetului!