Punctul pe Y / luni 08 august 2011 Nr: 3336

Cseke si-a dat demisia: sa fie sanatos!

Cu sau fara el, Sanatatea este la fel: schioapa, surda si chioara! Cum este, dealtfel, de 20 de ani, in care nici unul dintre cei 19 ministri nu a reusit sa o trateze cu succes de vreuna dintre bolile cronice de care sufera.

Fisa ministerului e lunga si complicata: nici un alt portofoliu postrevolutionar n-a trecut prin atat de multe maini - poate doar cel al Educatiei sa se mai apropie de recordul de aproape “un ministru pe an”. Cseke a fost al 19-lea si, totodata, al treilea ministru ungur - adica reprezentand UDMR-ul si se incadreaza in termenul mediu de functionare. Ca si Nicolaescu, nu este medic de meserie, ceea ce ar fi trebuit sa constituie un avantaj. Dar n-a fost!
Presa a dat joi in clocot aberand pe tema gestului de demnitate al demisionarului: n-a primit, la rectificare, cati bani a cerut. Adica trei miliarde. A primit de zece ori mai putin, si astia se duc la Casa de Sanatate, nu la minister. Si cred ca aici trebuie cautata, mai degraba, motivatia gestului lui Cseke.

Intre el si seful Casei de Sanatate a existat inca din start un conflict mocnit. UDMR-ul ar fi dorit sa plaseze acolo tot un om de-al lor. Boc a numit insa un om de-al sau: Lucian Duta. Unul care n-a fost dispus sa subordoneze politicile Casei directivelor lui Cseke. Dealtfel, conflictul a atins cote acute saptamana trecuta cand Duta a declarat ritos: pe mine m-a numit premierul! Doar el ma poate da afara! Si cum chestia asta nici nu i-a trecut prin cap lui Boc, solutia a fost sa plece Cseke.

Un banal conflict personal, pana la urma, si nu ingrijorarea fata de soarta sanatatii. O astfel de demisie, de onoare, nu prea se practica in politica romaneasca. Daca-mi aduc bine aminte, gestul a fost facut doar de Miclea, de la Educatie, cand ministerul sau a primit, intr-adevar prea putini bani. N-a fost insa cazul lui Cseke, pentru ca oricare isi poate da seama ca pretentiile sale erau aberante.

Ce semnificatie are aceasta demisie? Dupa scandalul “Borbely”, e o noua proba de nepotrivire de caracter a actionarului majoritar al guvernarii, cu cel mai important dintre minoritari. Iar faptul ca Boc n-a insistat ca Cseke sa-si schimbe decizia, spune clar ca paharul rabdarii pedeliste, fata de fitele udemeriste, este pe cale sa se umple…