Punctul pe Y / vineri 22 iulie 2011 Nr: 3328

Chinezii n-au venit: erau aici!

Premierul a salutat “venirea” chinezilor pe piata romaneasca. La deschiderea Chinatown-ului din Afumati. Emil Boc a facut o eroare: chinezii n-au venit! Erau aici! Tot asa si capitalul investit in acest proiect: banii n-au fost adusi din China, ci au fost facuti aici, in special prin contrabanda, neplata TVA si a altor taxe, evaziune fiscala in masa. Sunt lucruri pe care consilierii premierului ar fi trebuit sa le afle de la cei de la care primesc informatii. Binecuvantand investitia de la Afumati, premierul n-a facut altceva decat sa valideze o stare de fapt.

Relatiile politice romano-chineze de dupa Revolutie au avut si au ceva curios: desi ne-am desprins doctrina si de lumea lor, desi suntem o natiune mica, fara un cuvant de spus pe scena internationala, in comparatie cu forta tot mai mare pe care o detin ei, liderii chinezi au ramas cu o slabiciune inexplicabila pentru noi. Poate ca e vorba de o chestiune sentimentala - inca mai sunt la comanda oameni care au studiat in Romania, vorbesc romaneste si iubesc cultura romaneasca. Cine stie. Cert este ca mai toate vizitele la nivel inalt au fost privite de partea chineza cu maxima seriozitate. Am avut privilegiul sa ma aflu alaturi de delegatiile romanesti, in calitate de jurnalist, la cateva dintre acestea si sa constat exatraordinara disponibilitate a autoritatilor de a strange o colaborare ramasa mai mereu la stadiul declaratiilor. China ne-a oferit, imediat dupa Revolutie, un ajutor nerambursabil de cateva sute de milioane de dolari. La fiecare vizita ni s-au facut oferte dintre cele mai serioase: constructia soselei de centura a Capitalei, a podului dintre Galati si Braila, realizarea unei companii mixte de telecomunicatii - ca sa enumar doar cateva - ramase toate litera moarta din cauza ezitarilor si neintelegerilor din partea romana. Erau oferte insotite de finantari. Cei care le-au rejectat s-au prevalat de argumentul fals ca Uniunea Europeana n-ar privi cu ochi buni o asemenea cooperare. De fapt, la originea tuturor acestor esecuri a stat un lucru rusinos: convingerea unor factori de decizie ca nu se merita sa te hazardezi in actiuni din care nu iese nimic sub raportul clasicei spagi: chinezii, cu o economie de stat atent controlata, nu pot da sau lua spagi! Un viceprimar al Beijingului care a primit mita de la Coca Cola, a fost impuscat pe un stadion cu public. Anticoruptia chineza lucreaza cu cel mai eficient instrument: glontul! Au fost, sistematic, preferate contracte de genul Bechtel, aducatoare de spagi, unora cu companiile chineze - care au construit doar in ultimii zece ani peste 25.000 km de autostrazi.

Asa ca indemnul premierului suna cam in gol: ne vom multumi cu investitorii chinezi de pe-aici, cei care lucreaza eficient - cu banii nostri. Altii nu vor veni, atata timp cat la varf nu se va manifesta vointa politica necesara.