Punctul pe Y / joi 14 iulie 2011 Nr: 3322

"Micul trafic" de influenta joaca viitorul Coalitiei de guvernare

Atat comunicatul DNA - cat e el de succint - cat si lipsa de reactie a ministrului Borbely pana in momentul cand scriu aceste randuri, nu sunt de bun augur pentru cel care era considerat „omul nr. 2” din UDMR, si care avusese sanse mari sa devina chiar presedintele partidului.
Probabil ca unii dintre colegii ministrului Mediului - atat din Guvern, cat si din Alianta - isi dau coate si rad pe infundate: uite la ce se preta asta! La 20.000 de euro! Si probabil ca au dreptate: „tunurile” date de reprezentantii actualei puteri sunt de milioane, nu de cateva prapadite de salarii medii pe economie.

As spune ca lovitura - in cazul in care acuzatiile se vor confirma - este mai putin dura pentru Borbely Laszlo, cat pentru formatiunea din care face parte. UDMR-ul avea orgoliul de a fi, printre formatiunile politice romanesti, o exceptie si in materie de coruptie. Practic, nici un membru marcant al UDMR nu a fost suspectat de manevre ilicite, cu atat mai mult cu cat reprezentantii sai s-au regasit constant, in toate guvernele din 2005 pana in prezent. Cu atat mai mare este surpriza ca un tip de calibrul lui Borbely - ocupant al mai multor portofolii ministeriale importante, beneficiare ale unor substantiale fonduri europene - sa pice pentru un „mizilic” - pentru ca astfel de operatiune de amenajare a cate unui „cuibusor” locativ intra in practica curenta a „micului trafic” de influenta.

Comunicatul DNA nu vine nici el asa, tam-nesam. Cercetarea a fost una de durata, iar implicarea ministrului era cunoscuta in cercurile puterii. Ea a fost aruncata pe piata exact in momentul in care neintelegerile dintre liderii PDL si cei ai UDMR au devenit conice. Regionalizarea si Legea Minoritatilor sunt pietrele de incercare ale unei guvernari ce risca sa se rupa in orice moment. Acum, insa, initiativa trece din mainile UDMR in cele ale presedintelui, care se vede astfel in posesia unui instrument de presiune redutabil.

Deocamdata, justitia isi urmeaza cursul - cu o perchezitie la domiciliul ministrului - iar personajele principale ale afacerii se prevaleaza de absenta unor comunicari oficiale din partea organelor de ancheta. Borbely nu zice nimic, UDMR-ul nu are ce sa zica pana nu spune ministrul ceva, iar Emil Boc ridica din umeri si spune ca nimeni nu l-a instiintat despre faptul ca unul dintre ministrii sai este cercetat penal. Pentru cei dispusi sa inghita o asemenea explicatie, ea poate sa indice ceva. Este insa limpede ca DNA-ul nu si-ar fi asumat un asemenea risc fara sa aiba un aviz de „sus” si probe serioase la dosar. Care vor face in scurt timp din Laszlo Borbely un „fost ministru”, iar din UDMR un partener mult mai rezonabil la viitoarele negocieri.