Punctul pe Y / marşi 05 iulie 2011 Nr: 3317

Victoria lui Funeriu

Asemeni ucenicului vrajitor, care a scos din greseala dopul clondirului fermecat, ministrul Funeriu se vede in situatia de a nu sti pe unde sa scoata camasa. Declaratia optimista de sambata („avem cel mai corect BAC din ultimii 20 de ani”) n-a mai fost urmata de nici o precizare duminica, cand pe masura ce se contabilizau rezultatele, „dezastrul” aparea in toata splendoarea sa. Desigur, secretarul de stat Oana Badea avea dreptate sa spuna ca ministerul e doar organizatorul sesiunii de examene, nu si responsabil pentru rezultatele acesteia, desi afirmatia sa poate fi serios amendata.

Un lucru este cert: pentru prima data in ultimii 20 de ani, elevii n-au mai avut liber la copiat si rezultatul s-a vazut limpede. Mai putin de jumatate dintre ei au trecut aceasta punte a suspinelor.

Este, desigur, si meritul ministrului Funeriu de a ne fi oferit acest moment al adevarului, de care aveam nevoie. De a avea in fata oglinda adevaratei performante a invatamantului romanesc, rod al incompetentei sau indiferentei unor dascali prost platiti, al unui sistem de invatamant invechit si nerealist, al unei programe de invatamant rupte de realitate si a nenumaratelor experimente ratate al carei cobai a fost pana acum educatia nationala.
Desigur, o parte din vina o poarta actualul ministru si echipa sa, ale caror masuri de reforma se dovedesc la fel de buimace ca cele ale predecesorilor. De vina sunt insa toti ministrii care s-au perindat pe la carma ministerului, toate guvernele care au tratat cu indiferenta viitorul societatii, toti politicienii care au facut din invatamant o sursa de beneficii ilicite sau de sustinere partizana.

Nu stiu in ce masura acest soc va avea darul sa ne faca sa intelegem adevarata dimensiune a problemei. Probabil ca, asa cum s-a intamplat de obicei, la toamna rigoarea examenelor se va inmuia, se va renunta la camerele de luat vederi care i-au timorat atat de tare pe elevi ca nu si-au mai amintit nimic din ceea ce se presupune ca ar fi trebuit sa stie si procentele se vor imbunatati vizibil, inlaturand cosmarele universitatilor care se vedeau deja in somaj din lipsa materiei prime pentru fabricile de diplome. Ca asa e pe la noi. Nu suportam sa privim prea mult adevarul in fata. Mai ales unul atat de suparator ca acesta, care distruge mitul „scolii romanesti”, a devotamentului dascalilor si a setei de cultura a elevului roman.

Pana una-alta, ministrul Funeriu a facut si un lucru bun. Poate singurul...