Punctul pe Y / luni 16 mai 2011 Nr: 3288

Miscari de trupe…

A fost si Congresul PDL-ului, s-a ales cine trebuie, apele se vor limpezi pe parcurs si tara merge mai departe, in frunte cu detasamentul sau avansat de politicieni care-i stiu rosturile si nevoile.

Pe delaturi s-au vehiculat si se vehiculeaza zvonuri si supozitii. Unul dintre acestea se trage de la o tranzactie care, zice-se, se perfecteaza in aceasta etapa complexa: este vorba de achizitionarea publicatiilor “Evenimentul Zilei” si “Capital” - la pachet cu “Catavencu” - de catre o grupare apolitica din care fac parte cunoscutul investitor Nicu Dumitru - NIRO si colaboratorul sau apropiat in materie de mass-media, Dan Andronic. Se spune ca acestia s-ar fi inteles la pret cu Bobby Paunescu, cel care s-a procopsit pe mai nimic cu cele doua publicatii cand Ringier a constatat ca nu prea mai are ce face cu ele (s-a vehiculat atunci suma suprarealista de 8 milioane de euro - bani pe care oricine mai stie miscarile din piata este de accord ca nu l-ar fi atras pe fratele Paunescu cel Mare). Realitatea este ca muribundele foste vedete ale presei au poposit in ograda de la B1 mai degraba pe post de imigratie ilegala, fiind puse sa lucreze, cat puteau, in scopul imbunatatirii imaginii unei Puteri prea terfelite de catre “teleopozitia” mogulilor rai.

Transferul de proprietate nu este, insa, unul de dragul functionarii pietei. In spatele sau se afla un plan nu foarte subtil: acela de a se crea un pol de influenta care va fi pus la dispozitia unui partid-orfan in materie de suport media: UNPR-ul generalilor Oprea-Ontanu-Iordanescu. Care UNPR are bani, dar nu prea are gaste. In felul acesta Nicu Dumitru se aseaza si el pe un culoar favorabil in cursa pentru viitoarele business-uri ce urmeaza a fi gestionate de o alianta care nu-si permite alt scop decat continuarea exercitarii puterii. Mai mult: proiectul ca atare vizeaza constituirea unui pol politic alternativ, capabil sa inmulteasca putinele resurse umane progresiste cu mai raspanditele optiuni populare stranse in jurul televiziunii lui Diaconescu. Taman pentru ca, inaintea viitoarelor alegeri, agoniseala PDL-ista, de cam vreo 30 la suta (cu conditia esentiala a votului electronic) sa-si adauge vreo 5 procente de la unguri, vreo 15 de la populari si progresisti si ce mai e nevoie de la minoritati si alte categorii.
Si, uite-asa, perspective culegerii roadelor actualei guvernari in cea care urmeaza poate capata un contur parca mai clar. Pana atunci insa, daca lucrurile merg cum se planifica, vom asista la o “echilibrare” a tonusului mediatic prin colaborarea deja stransa a viitorului grup media cu postul public, fiind de notorietate integrarea tot mai pronuntata a TVR-ului, pe palierul informatiilor si comentariilor, cu “resursele umane” ale “Evenimentului” si ale publicatiilor prietenoase fata de cei ce se sacrifica pentru binele tarii.