Punctul pe Y / joi 27 iulie 1995 Nr:

INCEPE RĂZBOIUL LIMBII

In aceasta dupa-amiaza la Debretin, in Biserica Mare, urmeaza sa aiba loc o adunare 'pentru egalitatea limbii maghiare si egalitatea in drepturi a comunitatilor nationale'.

Este, practic, debutul unei campanii de amploare indreptate impotriva 'persecutiilor' la care este supusa minoritatea maghiara din Romania si la care subscriu toate fortele iridentei in frunte cu Uniunea Mondiala a Ungurilor, condusa de faimosul extremist Csoori Sandor. Nu vor lipsi din distributia acestui show tenori dramatici de talia episcopului Laszlo Tokes si ai lui Suto Andras, care nu vor pierde prilejul sa infiereze intoleranta romaneasca si genocidul cultural care se practica in Romania. Concertata atent cu miscarile de nesupunere civica din Transilvania dirijate de UDMR, aceasta manifestare se doreste a fi semnalul de declansare al unui razboi de uzura, ai carui soldati, postati in transeele autonomiei, asteapta de la Europa semnalul unui armistitiu care sa le consfinteasca dreptul la recomandari.

Razboiul limbii este si va ramane un pretext. Pentru ca nu limba ii intereseaza pe agitatorii de la Bucuresti si din Budapesta, ci spatiul economic vital pentru trasarea unor noi granite ideologice. Ce n-a reusit Viena se spera ca va reusi - in urma acestei manevre - Strasbourgul, pe fondul unei psihoze niciodata verificate sau amendate, in care se agita cu falsa disperare steagul supravietuirii culturale. Razboiul limbii se poarta nu cu romana, ci cu romanii.