Punctul pe Y / luni 17 iulie 1995 Nr:

TAHER CONTRA SOROS

Diatriba lansata de la tribuna forumului CRANSMONTANA impotriva Estului in general si a Romaniei in special, cu acuze pe cat de grave, pe atat de lipsite de suport real, de catre miliardarul Soros a lasat, intr-un anume fel, perplexa asistenta romaneasca. E drept ca unul dintre membri se afla in prezidiu de unde nu putea replica, dar alti trei sau patru corifei ai Reformei, invitati pentru a sustine prelegeri si a conversa cu oameni de afaceri, erau acolo si auzeau ceea ce auzea toata lumea, cu deosebirea ca ei erau singurii in masura sa stie daca e adevarat sau nu. in cele din urma, o singura voce s-a facut auzita in aula, contrazicandu-l cu argumente pe adeptul societatilor deschise intr-o anumita directie: Fahti Taher, om de afaceri iordanian, stabilit de mai multi ani in Romania, 'intrebati-ma pe mine daca Romania e o tara sigura pentru investitori, pentru ca eu am investit acolo 500 milioane dolari. Si n-as fi facut asta daca n-as fi crezut in viitorul acestei tari, in capacitatea ei de a depasi o mostenire mai grea decat a oricarei alte tari din zona si de a ajunge pe locul pe care-l merita'. Decizia replicii, argumentele ei au lasat pentru cateva momente asistenta intr-o stare de mutenie: Goliatul speculatiilor de bursa era infruntat de catre un David oarecare (permisa fie-ne licenta aceasta, intr-o zona delicata). Dupa care au izbucnit aplauze ...

N-am citit in relatarea nici unei agentii de presa - romane sau straine - despre acest episod. Cred ca, dincolo de controversele (devenite si ele atat de obisnuite) din jurul afacerilor sale, dl Taher merita un gest de recunostinta din partea tarii pe care o considera, cu atata tarie, ca pe a doua patrie a sa.

P.S. Dupa acest discurs, slovacii l-au declarat pe Soros 'persona non grata'. Noi suntem mai toleranti si atat de europeni incat nu m-as mira sa-i aplicam acest tratament lui... Taher!