Punctul pe Y / luni 02 mai 2011 Nr: 3278

Consilierii

Calitatea - sau functia - de consilier a fost, practic, inexistenta inainte de revolutie. Ea a inflorit odata cu democratia, oferind un rost multimii de veleitari fara calificari precise, care se puteau insera astfel in mecanismele puterii.

Locul in care care a prosperat, cu adevarat si cu ample implicatii in context, a fost palatul Cotroceni. In primul sau mandat, Iliescu a avut doar vreo trei consilieri, selectati dintre oamenii cu care lucrase si pe care-i cunostea. Treptat, numarul lor a crescut, s-au impartit pe doua categorii (consilieri prezidentiali si consilieri de stat), primii fiind mai ceva decat ceilalti. Constantinescu n-a pus mare pret pe ei si a avut, probabil, cei mai putini: Zoe Petre, fiul sau Dan, Dorin Marian si-o perioada, Hamagea. In conceptia sa, presedintele cerenist se considera suficient de destept pentru a nu fi nevoit sa plece urechea la ce-i spun unul sau altul, ca un veritabil lider zonal ce era. In ultimul sau mandat, Iliescu a avut echipa cea mai stabila, cu care si-a inceput si si-a sfarsit mandatul: Stireanu, Cretu, Miculescu erau oameni noi pe care presedintele i-a mandatat cu increderea sa pana la capat.

La venirea lui Traian Basescu la Cotroceni, lucrurile s-au schimbat fundamental. Odata cu cresterea exploziva a schemei - organigrama prezidentiala a sporit, de la cei vreo 80 de angajati initiali, la circa 100 (odata cu preluarea gradinarilor si a altor functii administrative) pana la varful de astazi, de peste 250 de oameni, ilustrand perfect alegoria omului gras pe care-l duce in spinare omul slab - statul!

Principala caracteristica a armatei de consilieri care-l inconjoara pe presedinte este fluctuatia. Pe putin vreo 50 de persoane au detinut in cartea de munca aceasta calificare pluridisciplinara, mai mult de jumatate dintre ei parasind, din diferite motive, Palatul si pe presedinte. Echipa de start, alcatuita dupa principii solide s-a destramat rapid: Blaga - a plecat la Guvern, Stolojan s-a indreptat si el catre zari mai senine, Plesu n-a rezistat prea multe lungile marsuri pe coridoare si asteptarile interminabile in secretariatul din care se auzea clar clinchetul de pahare din interior si vocea calda a Elenei Udrea. Adriana si Elvis Saftoiu l-au „tradat” pe cel ce le fusese idol, dupa ce Basescu l-a licentiat pe sot din functia nepotrivita de sef al spionajului, Mihai Stanisoaia s-a facut ministru iar Alexandra Gatej a fost dovedita ca fiind colaboratoare a Securitatii. Din schema preponderent feminina, la un moment dat, au iesit Stana Anghelescu, dupa sinuciderea sotului cercetat pentru trafic de tigari si Elena Udrea, cea inconjurata de prea multa invidie feminina, datorita pozitiei dominante pe care si-o adjudecase - episodul legat de ignoranta sa in materie de politica externa fiind doar un pretext.

Ultimul - dar nu cel de pe urma - este sociologul Lazarescu. Despartirea are loc pe un fond amiabil - prin vointa partilor. Explicatia oferita de autorul basmelor cu Alba ca Yapada si piticii politici este ca nu doreste ca prin evaluarile sale sociologice - de care nu se poate lipsi - sa afecteze in vreun fel politica oficiala a Cotrocenilor. E un punct de vedere. Adevarul-adevarat este ca Traian Basescu, care n-a pus niciodata pret pe parerile consilierilor - nu prea sufera in anturajul sau persoanele cu personalitate, care-l pot stanjeni in miscari si decizii. De aceea prefera sa se desparta de ele atunci cand lucrurile risca sa capete o turnura incomoda.

Intrebarea pe care si-o pun multi acum este doar cine va fi urmatorul? Din lista de cvasianonimi ramasi se desprinde candidatura „canibalului” Catalin Avramescu, ale carui repetate lovituri cu bata in balta mass media risca sa-l transforme intr-un etalon deranjant. Cat despre Vladimir Lazarescu, cred ca n-ar fi exclus sa-l reintalnim, dupa remaniere, pe vreo lista de candidati la functii executive.