Punctul pe Y / vineri 29 aprilie 2011 Nr: 3277

"Eroarea" lui Botis - un mecanism patentat!

Mai sa capete o aura de martir, dl Botis, pentru gestul sau moral de a demisiona din functia de ministru al Muncii, din motive de incompatibilitate.

Iata, dom'le, un om care pune pret pe demnitate si morala - isi vor fi zis unii dintre cei care cred ca politica e doar ceea ce se vede la televizor. Ceilalti stiu ca incompatibilitatea domnului ex-ministru reprezinta o regula rareori data in vileag si ca gradele de incompatibilitate ce domina sistemul sunt net superioare celui caruia i-a cazut victima domnul Nelu.

Aceiasi naivitate populara e gata sa accepte ideea ca pretul platit - demisia- este suficient si ca pe mai departe domnul deputat poate sa-si vada linistit de treaba. Luxcrurile nu stau, deloc, asa. A fost comisa o nesocotire a prevederelor legale, iar in acest domneniu institutia iertatii nu functioneaza. Mai mult: sumele obtinute in mod ilicit de sotia domnului Botis trebuie returnate institutiilor de la care au fost luate si care se calauzesc dupa reguli europene suficient de clare. Scotocirile jurnalistice au mai descoperit ca si mama fostului ministru era platita din aceleasi resurse. Tabloul afacerii dovedeste tot mai clar ca incompatibilitatea a fost asumata cu buna stiinta si ca ea contine un veritabil cumul de fapte nelegale - de la salarizarea sotiei, pana la punerea propriului domiciliu la dispozitia fundatiei beneficiare. Ca domnul Botis nu s-a temut ca afacerea poate iesi la iveala - tocami din cauza ca era atat de comuna mediului politic din care face parte - reise pana si din faptul ca la contacte figura chiar telefonul sau personal, iar amanuntul ca vreo doi- trei dintre consilierii sai de la minister primeau si ei bani de la fundatie pun practic capac chestiunii, transformand-o dintr-o simpa abatere intr-o veritabila inginerie prin care bani comunitari si publici se sifonau in buzunarele unor slujbasi ai statului.

Asa incat ne putem da seama mult mai usor cat de raspandit este fenomenul coruptiei si cat de mult se intind tentaculele caracatitei politice ce agraveaza cu buna stiinta situatia critica in care se afla un stat prost si pagubos gospodarit.