Punctul pe Y / luni 04 aprilie 2011 Nr: 3258

Semnalul "Petcu"

S-ar parea ca „eroarea” primei instante, de a-l lasa in libertate pe sindicalistul Marius Petcu, surprins in flagrant pe cand incasa o suma substantiala, a fost reparata la recurs. Desigur, argumentele judecatorilor care au decis ca nu e nevoie sa fie incarcerat, au valoarea lor juridica. Cred insa ca a prevalat, de data aceasta, argumentul moral: fata de numeroasele precedente, din ultima vreme, care au dus dupa gratii pe perioada instrumentarii cazurilor, cateva sute de vamesi si politisti de frontiera pentru valori incomparabil mai mici ale mitei - si cu consecinte semnificativ mai reduse - lasarea celui mai bogat sindicalist sa zburde in libertate ar fi fost cel putin nedreapta.

Cazul Petcu ridica, insa, o data in plus, o problema de fond: tratarea cu aceleasi unitati de masura a unor categorii de fapte antisociale. A devenit deja o caracteristica a sistemului juridic romanesc, evaluarea net diferita a acelorasi fapte de catre instante diferite: o persoana acuzata de fapte de coruptie poate fi condamnata de o instanta si eliberata de alta in virtutea exact acelorasi instrumente probatorii. De ce sa ne mai miram atunci ca, in faza preliminara a cercetarii, se aplica masuri diferite, ca vamesul care a luat 10 euro ca sa lase sa treaca un contrabandist cu 10 cartuse de tigari, primeste o „pedeapsa” initiala de care Petcu - cel care si-a facut averea de milioane din spaga - fie ea si sindicala - este exonerat.

Prin aceasta arestare spectaculoasa se pune degetul pe una din ranile purulente ale tranzitiei: crearea unei super-clase de sindicalisti isteti si inventivi, care au pus mana pe putere la debuturile miscarii, pe fondul confuziei generale, consolidandu-si apoi veritabile structuri de putere coninteresate sa-i mentina la varf. Sindicalistii nostri de top sunt asemeni „mielului bland” care suge si de la tata clasei muncitoare, si de la aceea a politicii, in care intra nonsalant, folosindu-si armatele de manevra in ajutorul a ceea ce mai ieri combateau cu convingere.

Arestarea lui Petcu declanseaza un semnal de alarma pentru membrii acestei caste care au facut din reprezentarea intereselor populare un instrument extrem de eficient de imbogatire si influenta personala.