Punctul pe Y / joi 31 martie 2011 Nr: 3256

Crearea lui Craescu

Au facut multe valuri, lipite cu de-a sila de Wikileaks, declaratiile elucubrante ale lui Silviu Craescu. Cine este Silviu Craescu? Un soi de administrator al ambasadei americane, plasat acolo dupa o reteta binecunoscut, de serviciile de informatii. Nu stiu exact ce anume nu a mers in aceasta combinatie, dar dl Craescu, din “om bun la toate” si confident universal al ambasadorilor, a devenit indezirabil, primind clasicul sut in fund.

Din acest moment s-au declansat contributiile sale originale la scrierea si intelegerea istoriei relatiilor romano-americane. Luat in brate de cateva publicatii dormice de cresterea tirajelor, el s-a transformat intr-un soi de Pacepa, care da in vileag pacatele celor care s-au dovedit nerecunoscatori fata de maretele sale realizari.

Dl Craescu a actionat in doua etape - prima imediat dupa licentiere - cu un impact mediatic mult mai redus - si a doua oara in contextual campaniei Wikileaks.

Ce spune dl Craescu e greu de crezut, iar daca autorii interviurilor o fac punand pret exclusiv pe pretinsa sa onorabilitate, o fac pe riscul lor. Suspectata de lipsa de autenticitate a dezvaluirilor, autoarea ultimului interviu aducea ca suprem argument faptul ca acestea sunt lucrurile care i-au fost declarate ei si ca respectivul domn se pune voluntar la dispozitia unei comisii parlamentare (?!). Care comisie ce sa afle? Cat de autentica era supararea lui Traian Basescu la suspendare? Asta ne putem imagina si fara domnia sa. Ca era sub influenta alcoolului? E mai credibil Bogdan Chirieac pentru aceasta categorie de informatii.

Pur si simplu, crearea acestui personaj remarcabil face parte din recuzita unei prese de scandal care nu ne ajuta cu nimic sa intelegem esenta evenimentelor. Cum nu ne ajuta nici stenogramele Wikileaks.