Punctul pe Y / vineri 11 martie 2011 Nr: 3243

Promisiunile ecologiste fata cu realitatea politica

In urma cu cateva saptamani a luat fiinta Clubul Ecologist. La prima vedere s-ar putea crede ca este o anexa a Partidului Ecologist, una dintre cele mai timpurii formatiuni politice nascuta pe solul democratic, in 1990, dar neajunsa nici azi la maturitate, asemenea suratelor sale politice cu propensiuni spre alt model decat cel traditional romanesc.

In mod surprinzator clubul a atras inca de la prima sa reuniune o mana de oameni de valoare, trecuti sau partiali ramasi prin politica, precum academicianul Razvan Theodorescu, profesorul Mircea Cosea, inginerul Aurelian Leca, profesorul Gheorghe Udubasa, doctor Florin Rotaru, sau Mioara Roman. Semnificativ si dadator de sperante, semnalul generat de aceasta entitate, intelectuala in primul rand, a fost acela al dezlipirii de demersul propriu-zis si de abordarea problematicii ecologiste dintr-o perspectiva autohtona, legata de situatia noastra specifica din domeniu.

Curentul verde europeran are reprezentanti puternici in tarile dezvoltate, in unele acestea ajungand chiar la guvernare - cazul Germaniei, unde Joshka Fischer a ajuns ministru de Externe. Cu toate ca nu depaseste procentaje in medie de 5 - 10%, ecologismul este o prezenta activa pretutindeni unde globalismul si super-tehnologizarea au consecinte directe asupra existentei si modului de viata al populatiei.

De ce n-a prins - inca - acest curent in Romania? De ce, dupa 20 de ani, o mana de entuziasti incearca, din nou, sa puna in functiune o doctrina vitala pentru societate? Ce sanse au acestia sa faca din culoarea verde o amprenta publica viabila?

Clubul Ecologist nu-si propune sa raspunda acestor intrebari, lasandu-le in seama celor care pot si stiu sa faca politica. El isi propune mai degraba sa devina un for de dezbateri pe multe dintre problemele de civilizatie cu care ne confruntam - si din acest punct de vedere editia clubului in care primarul Ontanu (ramas politiceste, pe barierele UNPR-ului) a propus tema componentei culturale a administratiei publice locale, iar profesorul Florin Rotaru a aruncat 'bomba' demitizarii unor momente istorice importante, precum Marea Unire, cea care se pare ca nu a avut suportul popular pe care l-au acreditat relatarile militante din epoca - ramane una memorabila. Alte teme de impact isi asteapta randul pentru a fi plasate in forul discutiilor - chiar joi, profesorul Mircea Cosea a pus bazele infiintarii Grupului de Strategii si Politici Economice de Dezvoltare a Romaniei, intr-o forumula care ar fi de folos chiar Guvernului, scutit parca de asemenea preocupari incomode de 'cestiunile arzatoare' aflate pe ordinea de zi - astfel incat clubul promite sa devina un veritabil Greenpeace romanesc. Iar existenta sa poate determina resuscitarea si consolidarea unui curent ecologist real, la care sa poata sa adere cei dezamagiti de rezultatele politicii traditionale. Si nu sunt putini...