Punctul pe Y / joi 16 decembrie 2010 Nr: 3192

Deputatul Branza si anti-evaziunea

Cand scriu acest articol nu stiu care a fost rezultatul dezbaterilor din Comisia de Finante - Banci a Camerei Deputatilor, pe marginea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 52/ 2010. Data in iunie, aceasta ordonanta stabilea un set de masuri pentru combaterea contrabandei si a evaziunii fiscale, in special in domeniul tigaretelor. A fost nevoie ca producatorii de tigari sa lanseze o campanie publicitara pentru a demonstra ce s-ar putea face cu miliardul de euro pe care statul nu-l incaseaza, pentru ca contrabanda umple doar buzunarele traficantilor, nu si conturile bugetului. N-as vrea sa-i acuz pe producatori de o subita deragoste fata de buget, dar nu se poate nega faptul ca contrabanda ii dezavantajeaza: in timp ce ei platesc taxe, impozite si contributii de sanatate si de pensii, traficantii cheltuiesc doar pentru spaga pe care o baga in buzunarele vamesilor si a politistilor necinstiti, care-i au sub obladuirea lor.
Din investigatiile efectuate s-a constatat ca cel putin o treime din traficul ilicit se face prin intermediul magazinelor duty-free, motiv pentru care in ordonanta au fost introduse reguli stricte asupra modului in care acestea pot sa comercializeze tigarile.

Iata, insa ca - deloc surprinzator - ordonanta 52 a fost deja amendata pe acest subiect. Chiar daca pe site-ul Camerei nu a fost afisata varianta cu amendamente, am reusit sa intru in posesia documentului adnotat, din care am constatat ca majoritatea reglementarilor cu trimitere la duty free, dispareau, redand deplina libertate de a trafica in continuare. Autorul amendamentelor este unul singur: deputatul William Branza. Care, desigur, n-a facut-o de capul lui. Au circulat zvonuri ca acesta si-a asigurat o majoritate confortabila, din propriul partid (PDL) in Comisie si ca trecerea amendamentelor nu va fi o problema.

Daca initiativa venea din alta parte poate m-as fi gandit ca e vorba de un personaj mai „naiv”, care a fost, cumva, convins de justetea unor puncte de vedere. Fiind vorba de dl Branza si de curricullul sau, n-am nici cea mai mica indoiala ca nu e vorba de naivitate. Ci de realism. Un realism care ma duce cu gandul - nu stiu de ce - la posibilitatea ca „comunitatea” duty free sa fie imobilizata pentru a contribui la viitoarele campanii electorale cu ce poate - dl Branza fiind recunoscut ca un specialist in acest domeniu.

Asa ca s-o lasam mai moale cu anti-evaziunea si sa nu le facem servicii producatorilor. Ei se descurca oricum. Sa-i ajutam pe bietii contrabandisti, care nu beneficiaza de nici un sprijin. Legal...