Punctul pe Y / vineri 26 noiembrie 2010 Nr: 3178

Udrea lasa primaria. Lui Preda...

In fierbinteala hormonala care-i cuprinsese pe participantii la reuniunea de alegeri a organizatiei PDL a Capitalei, de duminica trecuta, Elena Udrea, in postura de veritabil „academician doctor inginer” in care o fixase admiratia fara limite a corului de laudatori, era gata sa se ia de piept cu Sorin Oprescu, declarand raspicat ca odiosul primar trebuie dat jos fara intarziere. Aproape toata lumea a inteles ca acesta avea sa fie urmatorul pas al astrului portocaliu ce se inalta pe cerul politicii sub influenta binefacatoare a radiatiilor prezidentiale care-i puneau in lumina incontestabilele calitati de om politic. Dupa cateva zile, insa, Elena Udrea face pasul inapoi si spune ca n-ar vrea sa se angreneze in aceasta batalie inca, inainte de a pune la punct organizatia careia i-a preluat comanda. Decizie inteleapta, as zice, caci in ciuda performanteloe modeste, doctorul Oprescu continua sa se bucure de o popularitate care la nevoie tine loc de autoritate. Priceput sau bine sfatuit in chestiuni de marketing, el stie sa traga spuza pe turta proprie in operatiuni initiate sau desfasurate de altii. Se pricepe sa cante pe coarda evenimentelor populiste ce fac din el un soi de bulibasa care ramane in admiratia satrei atata timp cat ofera prilejuri de paranghelii. Desi aleasa aproape in unanimitate (doar 20 de participanti au fost sinceri si s-au abtinut) Elena Udrea nu se bucura de popularitatea pe care o are in presa si la populatie, care o asociaza sistematic lipsei de performanta a guvernului caruia ii apartine. La procentul actual de care are parte PDL-ul (in jur de 15%), o eventuala candidatura la Primaria Capitalei s-ar solda cu un esec spectaculos. Evident, in situatia in care lucrurile nu vor merge simtitor mai bine la data alegerilor decat acum.

Incomparabil mai multe sanse ii ofera competitia interna de partid. Desi talentele sale organizatorice sau de alta natura sunt, practic, inexistente, Elena Udrea are sprijinul nepretuit al presedintului Basescu, care tine si de competenta, si de talent organizatoric, si de putere de convingere. Farmecul personal, caruia-i cad victime barbatii din PDL, are o puternica conotatie de teama: teama de a avea o atitudine sau pozitie neconforma celei oficiale! A declarat Basescu ca Elena Udrea e un politican capabil? A declarat! Cine ar putea sa conteste aceasta bula papala, fara teama de represalii din partea Inchizitiei de partid.
Asa incat vom uita deocamdata de primaria Capitalei - competitie in care e numai bun de sacrificat unul ca Preda, care calca deja prea multa lume pe nervi, si ne vom ocupa mai serios de viitoarele alegeri de la varful partidului. Unde, foarte previzibila iesire din joc a lui Boc, deschide liber calea pentru talentele si competentele autentice din PDL.